În România, munca este un mijloc de emancipare
Vorbeam în acest articol despre factorii care duc la fenomenul quiet quitting. Dincolo de acei factori, mai este unul demn de luat în calcul când vorbim de „quiet quitting”: factorul generațional.
Daniel David, profesor de științe cognitive clinice, președintele Asociației Psihologilor din România și rectorul UBB, amintește că generația X (cei născuți între 1965 și 1980) a introdus nevoia balanței între muncă și viața personală, fenomen care a fost accentuat apoi de generația milenialilor/Y (1981-1996) și de generația Z (născuți după 1996).
Dar dacă generația „baby boomers” (1946-1964) avea o etică de tipul „ce pot face pentru organizație” și punea accentul atât pe rezultat, cât și pe etica procesului ce duce la rezultat, generația X a adus o etică de tipul „ce pot obține din organizație”, accentuând rezultatul, iar generația milenialilor a angajat o etică de tipul „ce-mi poate da organizația la nivelul valorii mele”, accentuând procesul (adesea în dauna rezultatului).
Așadar, generațiile X și (mai ales) Y, dominând deja piața muncii, o colorează cu o viziune și o practică ce încurajează „quiet quitting”, subliniază Daniel David.
ÎN ROMÂNIA, MUNCA ESTE UN MIJLOC DE EMANCIPARE
Și în România se reflectă fenomenul generațiilor descris mai sus. Doar că la noi munca are o altă semnificație, fiind un mijloc de emancipare socială. „Dacă veniturile ne ajută în procesul de emancipare, atunci suntem dedicați. Dacă nu ne ajută (și rămânem la stadiul valorilor de supraviețuire – n.red.), ducem munca la minimum necesar, spre quiet quitting”, explică Daniel David.
Concluzia rectorului UBB este susținută și de cel mai recent studiu realizat de Grupul Adecco. Intitulat „Global Workforce of The Future 2022”, acesta relevă că deși 56% dintre românii intervievați au declarat că sunt fericiți la actualul loc de muncă, suntem totuși sub media globală de 62%. Nici la nivel regional nu stăm chiar foarte bine – de exemplu, Polonia ne depășește la acest capitol (60%).
Continuarea materialului o găsiți în site-ul revistei HR Manager.