Munca în echipă este cea care produce cele mai bune rezultate
Modul hibrid de muncă are toate șansele să devină noua normalitate. Cu toate acestea, există riscul de a crea noi inechități sau exacerbarea celor care există deja. Ce trebuie să facă angajatorii ca să asigure corectitudinea, să maximizeze performanța și să mențină coeziunea culturală în aranjamentele hibride de muncă?
Una dintre provocările întâmpinate de liderii de echipe în contextul muncii din afara biroului are legătură cu abilitățile interpersonale. Puși față în față cu situația în care nu mai pot sta efectiv față în față cu colegii lor, comunicarea ducându-se acum prin intermediul unui ecran, managerii au fost obligați să-și dezvolte (și mai mult) competențele de ascultare activă, înțelegere și empatie, comunicare eficientă, respectiv capacitatea de a gestiona diverse situații noi – inclusiv care nu țin de muncă. Monica Daliu Regional Head of People, Central Europe, Endava, ne-a povestit care este situația în companie din punct de vedere al muncii hybrid:
CARE ESTE MODUL DE LUCRU ÎN COMPANIA DV. ÎN ACEST MOMENT? CUM SE IMPLEMENTEAZĂ MODUL DE LUCRU HIBRID?
Endava a anunțat în septembrie 2021 trecerea de$nitivă la modul de muncă hibrid. Am optat pentru acest model nu doar ca răspuns la contextul sanitar, ci mai ales în urma feedbackului obținut de la angajații noștri. Dacă în 2020 ne-am concentrat pe a trece toate operațiunile în online, în 2021 ne-am axat pe beneficiile acestui mod de lucru pentru angajați și pentru companie. Conform unui sondaj intern, 75% dintre colegii intervievați au declarat că preferă să continue să lucreze de acasă, iar 47% că ar dori să aibă opțiunea de a lucra atât de acasă, cât și de la birou. Ținând cont de rezultate, dar și de faptul că atât flexibilitatea, cât și colaborarea rămân esențiale în noua realitate a mediului de lucru, am decis să le oferim colegilor noștri posibilitatea de a alege modul în care lucrează cel mai bine în fiecare zi. Altfel spus, fiecare echipă are autonomie în a alege, în funcție de proiectele în derulare, de tipul de activitate și de nevoi, care este raportul optim dintre munca la birou și munca de acasă.
PUTEREA ECHIPELOR STĂ ȘI ÎN IDEEA DE „ÎMPREUNĂ“. CARE SUNT PRINCIPALELE CONSIDERENTE DE CARE TREBUIE SĂ SE ȚINĂ CONT ATUNCI CÂND SE IMPLEMENTEAZĂ UN MOD DE LUCRU HIBRID SAU CÂND SE TESTEAZĂ ALTE FORME DE MUNCĂ?
Sistemul de muncă hibrid curent permite echipelor să lucreze atât de acasă, dar și să vină la birou pentru activitățile comune, cum ar fi întâlnirile de plani$care a proiectelor sau programele de training. Continuăm să credem că munca în echipă este cea care produce cele mai bune rezultate, păstrând însă un grad mare de flexibilitate. În Endava, echipele de proiect sunt foarte importante, mai ales că fiecare acționează cu extrem de multă independență, lucrează și își asumă responsabilitățile împreună. Secretul succesului în noul context stă într-un raport personalizat între bene$ciile muncii de acasă și nevoia de sincronizare a echipei.
CUM SE POT ASIGURA COEZIUNEA ȘI INCLUZIUNEA ÎNTR-O ECHIPĂ AI CĂREI MEMBRI NU MAI SUNT TOȚI ÎN ACELAȘI LOC, ÎN ACELAȘI TIMP? CE ACȚIUNI CONCRETE POT FI FĂCUTE PENTRU A SE ASIGURA CORECTITUDINEA, SUSȚINEREA ANGAJAȚILOR ÎN ACEEAȘI MĂSURĂ (FIE CĂ VIN LA BIROU, FIE CĂ NU) ȘI MENȚINEREA CULTURII ORGANIZAȚIONALE ÎNTR-O FORMĂ DE LUCRU HIBRID?
Răspunsul la această întrebare și continuarea materialului le găsiți pe site-ul Revistei HR Manager.