Zece metode prin care HR-ul poate analiza nevoile de instruire din organizație

Într-o organizație nu este răbdare pentru analiza nevoilor de instruire; acestea văd beneficii doar în acțiune, adică în derularea programelor de training, nu în ceea ce se petrece înainte de a trage cortina.
În multe cazuri, întrebările despre necesitatea anumitor programe, despre cât de corect au fost stabilite obiectivele de instruire sau despre modul în care a fost aleasă populația-țintă apar – dacă apar – abia post factum, când nu se mai poate face nimic.
Abordări în analiza nevoilor de instruire
Există organizații care rezolvă simplu această problemă, adoptând o abordare reactivă de instruire (de tip pull), în care aparent nu mai este nevoie de o analiză a nevoilor, pentru că programele de instruire sunt solicitate direct de angajați sau echipe, pornind de la nevoile lor individuale.
Pe de altă parte, celălalt tip de abordare, cea de tip push presupune ca organizația să decidă proactiv programele de instruire, conform obiectivelor strategice.
CITEȘTE ȘI: Cristian Popescu: HR-ul trebuie să fie bine ancorat în business
Singurul filtru aplicat pentru a valida sau invalida aceste cereri de instruire în abordarea pull este reprezentat de încadrarea în bugetul per persoană și tip de funcție. Această metodă nu acoperă, însă, prioritățile organizației, inițiativele strategice sau nevoia de up-skilling și re-skilling ce poate proveni, de exemplu, din necesitatea transformării digitale a organizației.
Diferența dintre abordarea „pull” și „push”
- Abordarea „pull” (reactivă) → Se bazează pe cererile directe ale angajaților sau echipelor pentru training, fără o analiză formală a nevoilor de instruire la nivel strategic. Abordarea este reactivă pentru că organizația nu inițiază procesul de instruire, ci răspunde la solicitările venite „de jos în sus”.
- Abordarea „push” (proactivă) → Organizația decide anticipat ce competențe trebuie dezvoltate, pe baza strategiei, tendințelor din industrie și schimbărilor viitoare. Abordarea este proactivă deoarece instruirea este planificată și…
Continuarea materialului o găsiți pe site-ul revistei HR Manager.
Foto: ID 65748322 © Rawpixelimages | Dreamstime.com