Anca Gaidoș: „Copiii trebuie să contribuie concret la dezvoltarea satului românesc”
Satul românesc se confruntă de zeci de ani cu un paradox: e frumos, atrage straini, care cumpără case vechi și promovează autenticitatea locală, dar în același timp se depopulează de tineri, care nu mai apreciază ce este al lor și nici nu știu cum să valorifice, economic vorbind, patrimoniul local.
Exact de la acest paradox au pornit în ultimul timp tot mai multe proiecte derulate de ONG-uri, care și-au propus să aducă o schimbare. Iar în spatele acestor proiecte se află oamenii. Unul dintre ei este Anca Gaidoș, directorul de operațiuni al Fundației Noi Orizonturi.
De-a lungul anilor, Anca a fost unul dintre artizanii programelor de dezvoltare comunitară în mediul rural, contribuind și la implementarea acestora. E vorba de inițiative care aparțin Băncii Mondiale – Economia Bazată pe Cunoaștere, Fondului Român de Dezvoltare Socială, Proiectului de Dezvoltare Rurală sau construite de alte organizații locale. Totodată, de-a lungul anilor a inițiat și coordonat diverse programe de formare pentru persoane care lucrează în sau pentru mediul rural.
Redată pe scurt, chiar cu vorbele Ancăi, cariera sa de activist pentru dezvoltare comunitară arată astfel: „am terminat Academia de Studii Economice, Facultatea de Management dar am făcut un viraj profesional imediat după terminarea studiilor postuniversitare. Am avut ocazia să fiu selectată în grupa primilor facilitatori comunitari din România, într-un program pilot al Băncii Mondiale, pentru dezvoltarea comunităților rurale. Am lucrat astfel timp de peste 15 ani în proiecte de schimbare socială, la nivel național, atât în cadrul programelor Băncii Mondiale dar și prin intermediul organizațiilor non-profit la care am fost co-fondator: Asociația Română de Dezvoltare Comunitară și Fundația PACT”.
De cinci ani de zile, Anca a făcut un mic viraj către zona de educație, preluând conducerea Fundației Noi Orizonturi, care crede în valoarea transformatoare a educației, pentru oameni mai buni, pentru ei și pentru comunitățile lor.
Unul dintre cele mai importante proiecte ce vizează redescoperirea identității satelor românesti, derulat de aceasta și de colegii săi de la Noi Orizonturi, este GreenIMPACT, proiect conceput împreună cu Romanian American Foundation. Inițiat deja de câțiva ani, programul „lucrează” la revitalizarea mediului rural în localități vizitate anual de mii de turiști. „Este vorba cu precădere de satele din zone specific ecoturismului, cum ar fi Colinele Transilvaniei, Eco-Maramureș sau Țara Dornelor. Proiectul a învățat tinerii din aceste zone să aprecieze frumosul și autenticul românesc și să-și proiecteze activități care i-ar determina să se întoarcă și să contribuie la dezvoltarea ecoturismului din zonă”, povestește Anca.
O altă formă de învățare
GreenIMPACT a pornit, ca multe alte programe similare, de la ideea că satul nu poate avea un viitor dacă tinerii nu pun umărul la dezvoltarea acestuia. Însă, înainte de toate, tinerii au nevoie de mentori. Prin urmare, ca să înceapă cu dreptul, activiștii Noi Orizonturi au găsit și au format acești lideri spirituali care transmit mai departe cunoștințe celor mici.
„Am format profesori, bibliotecari, chiar și agenți de turism locali, să folosească o abordare educațională experiențială, cu multă expunere la comunitate, astfel încât copiii să aibă parte de o altfel de educație, derulând proiecte de serviciu în folosul comunității prin care să învețe concepte precum patrimoniu natural, cultural material și imaterial, antreprenoriat verde, dar și să contribuie concret la revitalizarea satului, prinzând drag și interes pentru comunitatea lor”, spune Anca.
Nu a fost vorba de simple traininguri, ci mentorii au beneficiat și de un transfer de cunoștințe privind un alt mod de predare sau de dialog cu copiii, în care cei mici sunt puși cu adevărat în valoare. „Contextele astea de învățare îi obligă pe profesori să își schimbe ochelarii. Copiii au nevoie de partea asta și au nevoie de oameni care să nu-i judece, să valideze fiecare progres micuț pe care îl fac. Asta îi ajută pe copii să devină mai buni. Iar ce faci tu cu el, ca adult, să facă și el mai departe cu copilul din fața lui”, spune Ramona Cîmpean, trainer și mentor al profesorilor în cadrul proiectului.
Dezvoltarea brandului local și redescoperirea tradițiilor
Cum înveți însă mentorii, adevărați lideri spirituali ai unei comunități, să redescopere inefabilul comunității rurale, și, mai mult, să transfere aceste cunoștințe copiilor?
Într-o exprimare plastică, Alina Zlati, cercetător și designer de proiect, ne-a explicat că GreenIMPACT nu a făcut altceva decât să dea „celor implicați ochelari să vadă lucruri care erau acolo deja, dar pe care nu le vedeau. Proiectul a venit cu un mesaj puternic: hai să vă sprijinim în a face proiecte, dar focusul nu e pe ce nu avem și nu merge bine, ci pe ce avem și nu este valorificat la momentul ăsta. Cred că GreenIMPACT orientează toată lumina în direcția asta a ce merită readus în lumina reflectoarelor”.
Rezultate concrete
În cei patru ani de când se derulează proiectul, sătenii care au luat parte la program au deja „la activ” realizări importante. Una ar fi aceea că au convins autoritățile locale să contribuie la dezvoltarea brandului localităților.
„De exemplu, primăria Panaci a construit brand-ul comunei: Panaci, Tărâmul izvoarelor; primăria Răucești a achiziționat o scenă pentru festivalul de folclor organizat de club, scenă care rămâne a comunității; primăria Ruși a cumpărat semnalizatoare autorizate de Ministerul Culturii spre Turnul Înclinat și panoul Monument istoric. Totodată, toate cluburile înființate în cadrul GreenIMPACT au realizat șezători la pensiuni și absolut toate cluburile realizează suveniruri pentru străini prin care promovează brandul local. În prezent, fiecare club derulează minim două proiecte: unul prin care descoperă și pun în lumină un element de patrimoniu local și altul de antreprenoriat verde – prin care monetizează creativ un element de patrimoniu local”, explică Anca Gaidoș.
Cel mai important este însă că acțiunile inițiate prin GreenIMPACT au repornit în sate motorașele liberei inițiative, iar acum proiectul se dezvoltă de la sine. „Viziunea pe termen lung este că noi dăm acest aluat (metoda), dar fiecare comunitate trebuie să-și asume responsabilitatea că ia aluatul și îl crește bine. Nu ține numai de noi din birou, sau cei doi lideri IMPACT să motiveze clubul și să îl crească”, explică Sorana Pogăcean, coordonator formare în cadrul programului.
la fel de important este că GreenIMPACT nu a contribuit doar la dezvoltarea comunităților, ci și la transformarea inițiatorilor săi. Iată ce spune Anca Gaidoș: „Când te uiți la partea pozitivă a paharului, te încarci și tu, și parcă vezi și mai multe lucruri pozitive. Și avem nevoie ca de aer să credem în viitor, să simțim că ceea ce facem azi, contează pentru un viitor mai bun. GreenIMPACT mi-a dat ocazia să redescopăr pepitele acoperite de praf ale mediului rural, dar mai ales a oamenilor de acolo și mi-a confirmat alegerea de a mă ocupa de educație și de modul în care copiii învață. Ei sunt motivul pentru care investim energie și efort și este foarte clar că merită să ne schimbăm dacă trebuie noi, ca să fie ei mai buni decât am fost noi”.
Povestea continuă
În total, până acum proiectul a contribuit la formarea a 83 de educatori experiențiali, în proiect fiind implicați 823 de copii si tineri, din 37 de localități. Totodată, proiectul a cooptat200 de parteneri care susțin activitatea cluburilor, mai precis primării, școli, licee, biblioteci, antreprenori locali, artiști/mesteșugari populari, pensiuni, oficii de turism. Multe dintre proiectele derulate au fost susținute de parteneri sau s-au autofinanțat. Așa se face că, deși valoarea totală a proiectelor derulate a urcat la 159.632 lei (39.000 USD), fundația Noi Orizonturi nu a trebuit să acopere decât 39.200 lei (9.560 USD) din această sumă.
Iar povestea continuă. Anii viitori, „GreenIMPACT va continua să sprijine alte comunități din zonele ecoturistice să intre în programul de formare și dezvoltare a cluburilor. Totodată, proiectul va ajuta cluburile să abordeze teme noi, precum arhitectura tradițională, și va sprijini școlile să ofere programe complementare pentru toți copiii din comunitate, nu numai pentru cei care pot veni în club”, spune Anca Gaidoș.
Anca Gaidoș este unul dintre nominalizații
Secțiunea
Salvatorii satului românesc
Citește și:
VOTATI AICI câștigătorul secțiunii SALVATORII SATULUI ROMÂNESC