Care sunt țările în care roboții au preluat deja multe din joburile oamenilor
În țările dezvoltate, companiile apelează deja la sisteme automate de operare care, odată implementate, conduc la creșterea performanței și profiturilor întreprinderii. Pe măsură ce munca oamenilor a fost înlocuită de cea a roboților, o parte dintre angajați au fost relocați sau disponibilizați.
Potrivit unui studiu realizat de Fondul Monetar Internațional, în țările în care majoritatea proceselor de producție au fost automatizate salariile au stagnat, iar fluctuația angajaților a scăzut.
Fenomenul stagnării salariilor îngrijorează tot mai multe companii. Pe măsură ce acesta se adâncește, cererea scade, iar oamenii încep să se supraîndatoreze încercând astfel să mențină standardul de viață pe care l-au creat. Deși principala cauză a stagnării salariilor este robotizarea, fenomenul de outsourcing accentuează acestă problemă, după cum relevă un studiu realizat de compania de recrutare Hays.
În aceste condiții, guvernele ar trebui să pună tot mai mult accentul pe programe de recalificare, prin care să dezvolte acele abilități ce le vor permite oamenilor să fie mai puțin vulnerabili în fața procesului de automatizare sau de outsourcing.
Federația Internațională de Robotică a realizat un top al țărilor, în funcție de porcesele de producție automatizate.
Liderul acestui top este Singapore, unde există circa 488 de roboți la un număr de 10.000 de angajați. Pe locul doi se află Germania, cu 309 roboți la 10.000 de angajați, iar pe locul trei Japonia, cu 303 roboți.
În Statele Unite ale Americii există 189 de roboți la 10.000 de angajați, iar în Italia și Franța 185 și, respectiv, 132 de roboți la 10.000 de angajați.
România se află pe unul dintre ultimele locuri în lume când vine vorba de robotizare și automatizare. Astfel, în companii se află instalați circa 15 roboți la 10.000 de locuitori. În topul realizat de Hays, există doar trei țări cu o performanță mai slabă, respectiv Brazilia, India și Rusia.