Ambasadorul SUA face un avertisment legat de măsurile fiscale propuse de Guvern
„În acest moment da, dar noul guvern trebuie să facă totul să menţină această atractivitatea. Şi, aşa cum am spus (pe 4 iulie – n.r.), stabilitatea, predictibilitatea şi transparenţa sunt importante şi consultarea cu oamenii de afaceri străini, cu investitorii sunt importante pentru a menţine această atractivitate”, a spus ambasadorul, citat de News.ro.
De asemenea, întrebat dacă este îngrijorat de această situaţie, diplomatul american a răspuns negativ, explicând că nu îi place să vorbească despre situaţii ipotetice.
„Nu în acest moment, dar nu-mi place să vorbesc despre situaţii ipotetice, dar este foarte important ca guvernul să trimită semnale corecte companiilor americane şi celorlalţi investitori străini”, a precizat Hans Klemm.
Chestionat dacă schimbările făcute asupra taxării companiilor sunt în regulă sau nu şi dacă ar trebuit să schimbăm ceva sau să rămânem pe linia de acum, ambasadorul a reiterat faptul că trebuie să existe transparenţă şi consultări cu toate companiile.
„Guvernele din toată lumea, inclusiv guvernul meu, întotdeauna iau in calcul schimbări în politicile economice, fiscale, dar acest lucru trebuie făcut cu consultarea părţilor interesate, cu oamenii de afaceri, cu investitorii”, a completat oficialul american.
Întrebat dacă dimensiunea economică a parteneriatului dintre România şi SUA poate fi afectată de aceste măsuri, Klemm a spus că „depinde care sunt măsurile”, dar, „potenţial, da”.
Printre schimbările fiscale propuse de Guvern se numără înlocuirea impozitului pe profit cu cel pe cifra de afaceri şi creşterea salariului minim cu 24% de la 1 ianuarie 2017, până la 2.000 de lei brut.
Consiliul Investitorilor Străini: Schimbările fiscale propuse de Guvern au panicat mediul de afaceri
De asemenea, şi Consiliul Investitorilor Străini (CIS) a transmis că schimbările de ordin fiscal propuse de Guvern sunt radicale şi, dacă vor fi aplicate, vor destabiliza mediul de afaceri şi vor şubrezi încrederea investitorilor.
"Intenția Guvernului de a face o a doua revoluție a sistemului fiscal într-o perioadă de 6 luni, a creat panică în mediul de afaceri, atât pentru companiile locale, cât și străine, fie ele mici sau multinaționale", se arată în comunicatul FIC.
Potrivit investitorilor, implementarea grăbită a politicilor fiscale anunțate fără analize serioase, studii de impact sau consultări cu mediul de afaceri pot avea un efect negativ asupra tuturor companiilor din orice sector de activitate, fie ele mari sau mici.
"Companiile membre FIC au susținut recent în fața publicului și a decidenților că România are potențialul necesar să devină a zecea economie a Uniunii Europene în următorii 20 de ani. Schimbările bruște de politică fiscală fără o fundamentare solidă pot să dea naștere unor incertitudini care îndepărtează România de acest obiectiv. Toate aceste măsuri suplimentare cu impact economic major trimit un semnal negativ către comunitatea de afaceri și potențialii investitori", spun oficialii FIC.
Aceștia au îndemnat la responsabilitate, arătând că schimbările frecvente creează incertitudini.