ANAT: Soluţia pentru lipsa personalului calificat din turism este să aduci muncitori din alte ţări
“Soluţia pe termen scurt este să aduci forţă de muncă din altă parte. Pentru asta trebuie să faci nişte proceduri simple, clare, transparente, sigur, cu respectarea siguranţei statului, dar să nu punem siguranţa statului în faţă ca motiv pentru a ne scuza birocraţia”, a explicat Adrian Voican, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite News.ro.
El a adăugat că aşa cum românii pleacă în alte părţi pentru a câştiga mai bine, pe nave de croazieră sau în ţări dezvoltate din punct de vedere al turismului, aşa şi noi ar trebui să putem aduce cu uşurinţă oameni din Republica Moldova sau din orice alte ţări din împrejurimi care vor şi pot să lucreze aici.
La rândul său, preşedintele ANAT, Alin Burcea, a punctat faptul că nu se găseşte personal calificat pentru partea de restaurant şi că în prezent directorul unui hotel din Bucureşti serveşte la mese pentru că îi lipsesc doi ospătari.
Deficitul de personal din industria turismului a fost semnalat şi de Revista CARIERE. Însă Călin Ile, președintele FIHR-Federația Industriei Hoteliere din România, crede că importul de personal reprezintă „ultima varianta de rezolvare” a problemei forței de muncă, dar este una la care se poate ajunge oricând.
„Aș spune că înainte de acest lucru, ar trebui să facem o campanie prin care să arătăm cât de frumos e să lucrezi în turism, ca să trezim interesul tinerilor, să regandim întregul sistem de școli din turism (școli în sistem dual, școli profesionale, licee tehnologice, școli postliceale, mergând până la nivelul universitar și chiar post universitar). Considerăm că aducerea de personal din alte țări este în momentul actual o soluție de compromis, apărută din lipsa de forță de muncă la nivel local", a spus Călin Ile, pentru Revista CARIERE.
Potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări, situaţia numerică a cetăţenilor străini cu drept de şedere în scop de muncă la data de 28.02.2017 era de 5575 persoane, aproape dublu față de 2015 când erau înregistrați cu drept de muncă 2812 persoane.