Cristina Timiș: E o artă să faci din viața ta o evoluție continuă, să fructifici și să apreciezi tot ce e valoros
”Marea artă a vieții este nu să nu îți fie frică, ci să-ți depășești frica, nu să nu încerci, ci să te autoprovoci și să-ți depășești limitele, nu să nu cedezi, ci să te ridici de fiecare dată, iar asta ține de propria forță interioară, pe care alegi să o fructifici și să o crești cu fiecare provocare și experiență de viață”. Așa trebuie să gândească un lider, și, drept urmare, așa gândește și ea, susține Cristina Timiș, vice-preșendinte al grupului Cris-Tim și Director General al Clinicii Eliade – Medicina Integrativa și al Casei Timiș – un etalon în domeniul ospitalității. O gândire sănătoasă pentru trup, suflet și minte, un izvor de energie și putere chiar și în cele mai grele momente, așa cum au fost ultimele 10 luni de pandemie.
Cum a făcut față provocărilor acestor ultime luni, ca lider, femeie, soție și mamă, ce lecții a învățat din viață și e gata să le împărtășească și celorlalți, ce o motivează ca lider și om să mergă mai departe chiar și atunci când nimic în jur nu e previzibil, într-un interviu despre libertate, responsabilitate și arta de a trăi frumos și sănătos pe care Cristina Timiș l-a acordat zilele trecute Revistei Cariere.
Ce te-a ținut în picioare atunci când totul părea că se prăbușește în jur? Care a fost cea mai mare provocare?
Viața mea a fost, de la 19 ani, extrem de intensă, atât pe plan professional, cât și personal, ca mamă a 4 copii. În acest context, am avut nenumărate situații în care părea că “totul se prăbușește în jur”. E clar că pe mine mă susține, în primul rând, sensul și scopul pe care îl dau propriei vieți, atitudinea, modul în care mă poziționez și mă raportez la ce trăiesc, precum și calitatea de a mă uita întotdeauna spre soluții.
Indiferent prin ce trecem, de noi depinde să ne păstrăm încrederea, optimismul, să ne automotivăm și să reușim în acele momente sau perioade să ne uităm cu recunoștință spre toate celelalte aspecte valoroase din viața noastră, pentru a ne extrage puterea de a continua, de a alchimiza totul, nelăsând viața să ne trăiască pe noi, ci noi să fim magicienii vieții noastre.
Asta este și marea libertate pe care o avem fiecare dintre noi, dar și marea responsabilitate față de propriile vieți.
În calitate de antreprenor de cursă lungă, cred că aceasta este o trăsătură definitorie.
În plan profesional, cea mai mare provocare rămâne resursa umană de calitate, care parcă e pe cale de dispariție, atât din punct de vedere al motivației cât și al pregătirii.
În plan personal, cea mai mare provocare din ultimii ani este să ne armonizăm toți membrii familiei în context de business, păstrând planul personal-familial la fel de armonios. Pentru că toți suntem foarte personali, iar asta duce la dezbateri intense, mai ales între bărbații familiei! Eu sunt mediator de câte ori este nevoie, încurajez și susțin ca fiecare să ne exprimăm și manifestăm liber și fac asta cu toată ființa, pentru că apreciez foarte mult și mi se pare fascinant ce perpectivă nouă și deosebită aduc tinerii și câte avem de învățat de la ei.
Ce te-a motivat să mergi mai departe?
Iubirea de familie, iubirea de oameni, toate lucrurile prețioase din viața mea. Natura mea optimistă și capacitatea de a privi, de mă adapta și de a accepta viața cu tot ce aduce ea. Cred că sunt construită să merg tot timpul mai departe, chiar spun asta: ”Și acum, mai departe!”.
Atunci când trăiești viața cu sens și scop curat și înalt, găsești și resursele necesare.
Există o motivație intrinsecă care ține de mentalitatea personală, care, în cazul meu, e construită pe a vedea în tot ce sunt și fac un act de creație și o dorință de autocunoaștere și de dezvoltare personală. Aduc bucurie și o inimă plină în tot ce mă implic și felul în care pot să-mi pun amprenta prin toate darurile mele asupra a tot ceea ce ating, fie situații de viață sau oameni, mă încarcă și mă motivează permanent.
Nu am avut parte de o viață în care să pot face numai ce îmi place, dar m-am autoeducat ca și atunci când sunt implicată în lucruri care nu sunt neapărat o pasiune pentru mine, să aduc interes și bucurie.
Iar când mă uit în jurul meu la tot, la roadele vieții mele pe toate planurile și în toate rolurile de viață pe care mi le-am asumat, găsesc infinite motivații.
Și, desigur, există o motivație extrinsecă, care ține de tot ce dobândești și primești fie afectiv, fie financiar, ca recunoștință… dar nu e la fel de valoroasă că cea din inima ta.
De unde/din ce ți-ai luat puterea ca om și ca lider pentru oamenii voștri, tăria și curajul de a nu renunța?
Indiferent de unde îți iei tăria, cine sau ce te inspiră, fără autodeterminare, fără o alegere personală conștientă de a deveni tu însuți manifestarea vie a propriei puteri personale, orice model rămâne doar un posibil potențial.
Când însă te decizi cine vrei să fii, cum vrei să fii, când îți asumi și îți afirmi autenticitatea și integritatea, când îți respecți și urmezi valorile, ieși din sfera ”posibil potențial” și devii un întreg univers, expresie pură a esenței divine, ceea ce, de fapt, suntem cu toții, dar ori ne e frică, ori nu știm, ori nu ne dăm voie să exprimăm.
Curajul, tăria, determinarea sunt trăsături cu care ne naștem, sunt trăsături ale sinelui nostru divin, dar, ca și un mușchi nefolosit, se atrofiază în timp. Dacă ne-am exersa calitățile și abilitățile mentale, emoționale și spirituale așa cum ne ocupăm de corpul fizic, am trăi viața holistic și am lua maxim din fiecare dimensiune a ei.
Desigur că am adoptat și un stil de viață care mă susține, în care, în afară de cultivarea unui mindset sănătos, adaug mișcarea zilnică, meditația activă și terapii alternative ca terapia scenar, terapia craniosacrala, osteopatia, masajul, cure cu ozon, terapia Bach, care sunt nelipsite din programul nostru de viață. Sunt o eternă căutătoare în domeniul terapiilor alternative, care au făcut parte permanent din stilul de viață al familiei mele. Rezultatele splendide pe care le-am avut cu ele m-au determinat chiar să înființez un spațiu în care să le dăruiesc oamenilor toată experiență mea și, în acest sens, acum 6 ani am înființat Clinica Eliade, o adevărată clinică de Medicină Integrativă.
Cum ai ținut controlul atunci când nimic în jur nu mai era previzibil/ planificabil?
Am reușit să integrez și să trăiesc în armonie cu legile universului. Când accepți că ”schimbarea e singura constantă din univers” și te hotărăști să trăiești în flux divin, cu tot ce viața îți așterne sau mai bine zis cu tot ce alegi să iei și să dai vieții, totul se schimbă. Eu am înțeles că singurul control pe care îl pot avea este doar asupra alegerilor mele și din experiența trăirii acestei paradigme am ajuns la un control sănătos și constructiv, cu care pot opera orice situație din viața mea dintr-o stare de pace și împăcare. Vreau să subliniez aici, că pentru a atinge această stare, am ales trăirea totală a fiecărui tip de emoții și nu negarea sau mascarea lor în vreun fel.
Cine/ce este farul care te-a ghidat printre atâtea necunoscute, arătându-ți că există motiv/ speranță?
Farul a fost totdeauna scopul și propria determinare, la care mai târziu am adăugat ’’Puterea de a accepta lucrurile pe care nu le pot schimba, Curajul de a schimba lucrurile pe care le pot schimba și Înțelepciunea de a face diferența dintre ele’’.
Dacă învățăm să vedem totdeauna partea plină a paharului, să ne uităm cu recunoștință la toate lucrurile frumoase din viața noastră, mai ales în cele mai grele situații sau perioade de viață, devii propriul far. Și realitatea e că numai dorința conștientă și, desigur, punerea ei în fapte, de a păstra și reflecta propria lumină, rămâne adevăratul far. Pentru că, indiferent cât suport, motivație, inspirație, sprijin, ajutor, susținere primești din exterior, dacă nu ai propria busolă magică, cea care să te readucă permanent la scopul sufletului tău, la sensul personal pe care îl dai vieții tale, nu ai cum să nu cedezi.
Tu ești far pentru echipa și organizația ta. Ce te face puternic, de unde îți iei doza de energie care să te ajute să rămâi aprins pentru ceilalți?
Cum ”Pomul se cunoaște după roade”, roadele vieții tale vorbesc de la sine și te hrănesc, te energizează și te învață dacă semințele puse sunt de calitate, dacă nu, ține de tine să alegi alt soi, să plantezi pe alt sol, să uzi mai des… până ajungi unde îți dorești.
Concluzia e că motivația personală, observația cinstită, obiectivă și ajustarea permanentă, o minte deschisă care include și absoarbe noul permanent, te conduc spre îmbunătățire continuă și te țin APRINS. Nimic nu te poate ține animat, înflăcărat, fără autodeterminare. Iar în acest dans al liderului cu echipa, spiritul, starea și rezultatele unei echipe adevărate, care ”ține cu casa”, cum îmi place să spun, sunt în sine scânteia și rezervorul pentru a menține vie flacăra din tine.
Eu când văd oameni mulțumiți, cu adevărat parte din creația mea, oameni care mă iubesc, oameni care trag cu mine indiferent ce, nu numai că radiez și prind adevărate aripi, ci și zbor. De 2 ani sunt ”far” la conducerea Casei Timiș, un business în domeniul ospitalității, a cărei direcție de leadership mi-am asumat-o în totalitate de la început. Acesta este un domeniu diferit total de tot ce am parcurs în călătoria mea antreprenorială de peste 30 de ani, despre care nu știam absolut nimic, dar unde încă o dată mi-am descoperit și mi-am exprimat noi calități de leader, dar și de manager, pentru că, din lipsă de oameni potriviți sau cu care să mă acordez la nivelul pe care eu îl doresc, m-am văzut în situația de a face și partea de management.
Aici am contientizat, o dată în plus, că ledearshipul este și el un sistem dinamic, mai ales când filozofia ta personală este să asculți, să surprizi și să te lași surprins de personalitățile individuale ale fiecărui om, descoperi că nu numai liderii fac echipa, ci și domenii și oameni diferiți, cum e cazul aici, te provoacă să te reinventezi continuu ca om și ca leader.
Ce lacăte ai ferecat și ce uși ai lăsat larg deschise astfel încât ai putut să spui și să îți spui: WE will survive!
Nu am pronunțat niciodată în viața mea cuvântul supraviețuire.
Am venit pe acest pământ, în această viață, în aceste vremuri, să trăiesc la o înaltă calitate, nu să supraviețuiesc.
Motto-ul meu este ”Voi lua maxim din clipa prezentă” extrapolat, din situația prezentă și am o filozofie sănătoasă de viață care mă ghidează și susține: Dau și iau maxim de la viață!
Depinde care sunt valorile care te conduc și depinde de atitudinea pe care o ai atunci când vise din viața ta se sting, când planuri se dărâma, când relații se frâng…
Arta e să faci din viața ta o evoluție continuă, să fructifici și să apreciezi tot ce e valoros, să știi să renunți la ce e toxic și nu-ți mai e de folos, să cobori în adâncul ființei tale, să-ți recunoști și apoi să transformi umbrele în lumină și să parcurgi această călătorie ca un ”războinic al luminii”, un explorator de neoprit, astfel încât să te poți uita cu admirație și stimă la tine, la realizările tale, la cum ai atins viețile celorlalți și ce ai lăsat în urma ta.
“Oamenii vor uita ce ai spus, vor uita ce ai făcut, dar nu vor uita niciodată cum i-ai făcut să se simtă’’ – Maya Angelou