Cum îți poți refuza șeful fără să se supere
Modul în care îl refuzi face diferența dintre o reacție ostilă din partea superiorului și un răspuns favorabil ție. Ai nevoie doar de puțin tact, alternative pertinente, argumente temeinice și un steguleț alb pentru menținerea păcii.
Care sunt situațiile în care poți refuza?
Șeful îți încredințează prea multă muncă. Poate fi dificil să-i spui șefului că ai o problemă cu cantitatea de muncă pe care ți-o încredințează, dar este posibil dacă îl faci să se simtă în siguranță. Începe cu fapte în loc de judecăți aspre sau concluzii vagi și lasă-l să înțeleagă că te preocupă interesele sale și că le respecți.
Cereri deplasate
Dacă șeful îți cere să-i faci comisioanele sau să lucrezi în fiecare weekend și nu poți (sau simți că nu ar trebui să o faci), concentrează-te pe ceea ce poți să faci, spune Dr. Susan Fletcher, psiholog, autor și vorbitor.
Ceva ce nu poți face
Desigur, este întotdeauna bine să obții noi abilități, dar dacă consideri cu adevărat că nu ești persoana potrivită pentru jobul respectiv, ar trebui să refuzi. Un posibil refuz politicos ar putea fi: “Există un alt departament în care acest proiect s-ar încadra mai bine sau cineva cu care am putea colabora?”
Termene-limită imposibil de respectat
Dacă formulezi răspunsul într-un mod care-l ajută pe șef să reconsidere cererea, vei fi în siguranță, spune Beth Sears, președinte al Workplace Communication. Fii atent la tonul vocii și încearcă ceva de genul “Înțeleg nevoia dumneavoastră de a găsi pe cineva care să finalizeze acest proiect, însă am nevoie de puțin ajutor pentru prioritizarea sarcinilor pe care le mai am. Mi-ați cerut să termin ‘A’ până mâine, ‘B’ până marți și ‘C’ până vineri. Această ultimă sarcină, ‘D’, nu mi-ar permite să le realizez pe celelalte. Cum ați prioritiza aceste sarcini?” sugereaza Sears.
Orice este ilegal, imoral sau care încalcă limitele personale
Refuză orice ți-ar putea crea probleme dacă ai accepta. Cu alte cuvinte, dacă ceva ar fi în detrimentul carierei sau împotriva integrității tale, ar trebui să spui întotdeauna “nu”. Jennifer Bergeron, specialist în training HR, a spus recent “nu” unuia dintre șefii ei, care îi ceruse să-și mintă managerul direct.
Cum refuzi șeful politicos?
Conștientizează urmările unui „Da”. Potrivit profesorului doctor Kathleen Fuller, specialist în analiza comportamentală, atunci când ne vedem nevoiți să refuzăm pe cineva drag căruia am vrea, mânați de slăbiciunea sentimentală, să îi spunem, de fapt, „Da”, ar trebui să ne gândim la consecințe. Trebuie să fim conștienți că un „Da” spus de drag sau poate chiar de milă poate avea repercusiuni grave pe care le putem evita cu un refuz.
Lasă-ți timp de gândire. Când ai de-a face cu persoane insistente, este recomandat să fii rezervat și să le pui la punct zicând: „Lasă-mă puțin să mă gândesc și îți spun mai târziu”. Această metodă îți oferă oportunitatea de a te gândi bine asupra răspunsului și chiar de a cere un sfat, fără a fi presat de moment sau de persoana care îți cere răspunsul atunci, într-o clipă, explica Elizabeth Scott, consilier în domeniul wellness.
Refuzul strategic. Știi cum poate să primească șeful tău un refuz fără să își piardă considerația față de tine? Dacă îți alegi strategic răspunsul, într-o manieră diplomată, alege să spui "imi este imposibil să fac acest lucru până nu reușesc să închei proiectul X și Z", în loc să răspunzi cu "nu pot, în niciun caz, deja sunt ocupat până peste cap cu dosarul Y".
Prima variantă îi dă de înțeles solicitantului că ai o viziune clară asupra taskurilor și că ești dispus oricând să rezolvi lucruri suplimentare după ce îți onorezi sarcinile tale. A doua replică te descrie ca pe un angajat care nu face față muncii de bază, cu atât mai puțin urgențelor care survin.
Refuză politicos. Eticheta contează în orice facem în viața de zi cu zi, chiar dacă nu ne dăm seama. Un accept dat cu privirea în altă parte decât îndreptată către persoana care vine cu o propunere este la fel de rău primit ca un refuz răstit. Dar mai ales în cazurile de refuz este indicat să fim politicoși: „Îți mulțumesc de invitație, dar chiar nu am cum să vin joi seara. Dar promit că voi veni data viitoare”. Printr-un astfel de refuz dai dovadă și de apreciere și de respect față de persoana care vine cu propunerea, însă explici clar că acel moment este inoportun pentru tine. Fără să îi lași timp de întrebări, te arăți binevoitor cu privire la o viitoare întâlnire pe care o vei accepta cu plăcere.
Politica sincerității este cea mai bună
A spune adevărul este cea mai bună metodă de a refuza un prieten, un membru al familiei sau un coleg de muncă. Nu are rost să născocești cine știe ce minciuni pentru a justifica lipsa ta de la un eveniment, cu atât mai mult cu cât nu toți suntem ași într-ale mințitului și se prea poate ca a doua zi sau mai târziu să se afle că am spus un neadevăr pentru a nu onora o invitație. Politica sincerității ar trebui să guverneze refuzurile noastre.