De astazi se liberalizeaza piata gazelor. Ce trebuie sa stim
Foto: viata-libera.ro
Discutia despre schimbarea furnizorului de gaze s-a rostogolit in spatiul public in ultima vreme, ridicand urmatoarele intrebari firesti: vom plati mai mult pentru gaze? Cat de complicat este sa schimbam furnizorul? Daca nu vrem sa schimbam furnizorul, ce se intampla? etc. In fata tuturor acestor necunoscute, este bine sa stim cateva lucruri concrete despre liberalizarea pietei gazelor:
Consumatorul nu este in dezavantaj orice ar fi
1. Pentru consumatori, schimbarea furnizorului nu implica niciun fel de costuri, fiind necesara doar transmiterea noului furnizor a anumitor date personale si citirea cu atentie a contractului propus de acesta. Apoi, noul furnizor se va ocupa de restul procesului birocratic, ceea ce inseamna ca, cel putin din vedere tehnic, pentru client nu se schimba nimic.
2. Consumatorii care nu si-au ales pana acum un furnizor nu trebuie sa fie ingrijorati ca ar putea ramane fara gaze. ANRE (Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei) ofera o perioada de gratie de un an in care clientii vor fi taxati la nivelul ultimei oferte facute de furnizorul actual. Chiar si asa, insa, preturile de pe factura vor fi mai mici decat ofertele publice ale Engie si E.ON Energie Romania, pentru ca ANRE a redus tarifele de distributie cu 1,5 lei/Mwh pentru Engie si 0,2 Mwh pentru E.ON.
3. Chiar daca au semnat un contract nou cu un alt furnizor pana la 1 iulie, sau tot cu furnizorul vechi, consumatorii pot schimba oricand gratis furnizorul in termen de 21 de zile, in cazul in care primesc o oferta mai atractiva.
Citiți mai departe pe RisCo.ro