Deşeuri transformate în energie, mai puţină apă folosită
Schimbările climaterice, economia circulară, apa, natura, oamenii și comunitățile sunt pilonii de bază ai acestui program.
„După 16 ani în cadrul Holcim România, dintre care 6 ani în funcția de Sustainable Development Manager, pot spune că Planul 2030 este un demers care s-a conturat înțelegând de-a lungul timpului faptul că dezvoltarea durabilă are puterea de a transforma în bine atât activitatea unei companii, cât și viața comunităților în care activează”, explică Alina Cristea, Sustainable Development Manager Holcim România.
CITEȘTE ȘI: Tânăra generaţie apreciază mentorii și liderii puternici
Este vorba despre un masterplan pentru următorii 13 ani care aliniază toate acțiunile companiei sub spectrul sustenabilității, dezvoltării durabile și implicării sociale. Mai exact, planul 2030 este împărțit pe cei patru piloni strategici, la nivel global:
A. Schimbările climaterice
Compania își propune să reducă cu 40% emisiile nete de CO2 pe tona de ciment. Potrivit acordului global privind schimbările climatice încheiat la forumul COP21 de la Paris, Grupul LafargeHolcim se angajează să revizuiască această țintă o dată la cinci ani, pentru a o adapta la inovația în domeniul tehnic și la cerințele reglementărilor din domeniul schimbărilor climatice.
Una dintre modalități este modernizarea fabricilor de ciment. Implementarea celor mai bune tehnici disponibile din industria cimentului în cadrul fabricilor Holcim asigură: controlul permanent al emisiilor prin sistemul de monitorizare continuă la coșurile cuptoarelor de clincher; automatizarea proceselor; instalarea și înlocuirea periodică a filtrelor de praf; investiția în instalații de reducere selectivă noncatalitică a emisiilor de NOx și în arzătoare cu emisii scăzute de NOx, precum și conservarea resurselor naturale prin substituirea parțială a combustibililor și materiilor prime tradiționale cu unele alternative provenite din deșeuri (coprocesarea deșeurilor în procesul de fabricație a cimentului).
CITEȘTE ȘI: Cum îți schimbă voluntariatul cariera. Ce câștigi ca voluntar?
Din punctul de vedere al dezvoltării durabile, reducerea factorului de clincher este una dintre metodele cele mai eficiente aplicate de fabricile de ciment, atât pentru conservarea resurselor naturale (materii prime și combustibili utilizați la fabricarea clincherului), cât și pentru reducerea emisiilor de CO2.
Datorită eforturilor susținute întreprinse, în fabricile de ciment ale Holcim România, factorul de clincher al cimentului gri este mai mic de 74%, o valoare comparabilă cu datele internaționale, media industriei la nivel mondial fiind de 75%. Toate aceste măsuri luate pentru modernizarea fabricilor au contribuit deja la alinierea la limitele impuse de legislația Uniunii Europene și la autorizațiile integrate de mediu obținute de fabricile de ciment de la Aleșd și Câmpulung-Muscel.
B. Economia Circulară
Până în 2030, compania își propune să utilizeze în operațiunile proprii 80 de milioane de tone de resurse provenite din deșeuri în fiecare an. Până în 2030, vor furniza de patru ori mai multe agregate reciclate obținute din deșeuri din construcții și demolări, precum și din asfalt.
Metoda contribuie semnificativ la îndeplinirea obiectivelor majore ale dezvoltării durabile, deoarece permite: tratarea deșeurilor în condiții controlate, de deplină siguranță pentru mediul înconjurător, pentru sănătatea și securitatea publică și pentru calitatea produsului finit (ciment); conservarea resurselor naturale prin înlocuirea parțială a combustibililor și/sau a materiilor prime tradiționale cu unele alternative, provenite din deșeuri ale altor industrii și din deșeuri menajere sortate la sursă, precum și reducerea emisiilor indirecte de gaze cu efect de seră generate în cazul depozitării sau incinerării acestor deșeuri, prin eliminarea lor controlată, prin coincinerare, fără a mări simultan emisiile proprii.
„Cu o politică de mediu bine definită la nivel de grup și o vastă experiență internațională în coprocesarea deșeurilor în fabricile de ciment, Holcim România, împreună cu partenerul său, firma Geocycle, a inițiat parteneriate cu generatorii de deșeuri în vederea identificării și implementării unor soluții economic avantajoase, ecologice și viabile de eliminarea a deșeurilor”, spune Alina Cristea.
C. Apă și natură
Până în 2030, compania își propune să reducă cu 30% cantitatea de apă necesară pentru producerea unei tone de ciment. În zonele cu resurse limitate de apă, vor oferi comunităților și naturii mai multă apă decât preiau.
D. Oameni și comunități
Tot până în 2030, își propun să atingă o țintă de zero fatalități, o rată de frecvență a accidentelor cu incapacitate temporară de muncă de 0,2 și o reducere a frecvenței vătămărilor de 50% (în comparație cu 2015).
Mai mult decât atât, crearea de produse eficiente din punct de vedere ecologic și cu amprenta scăzută de CO2 reprezintă pentru companie o dovadă a asumării responsabilității față de mediu. "În cadrul grupului LafargeHolcim vom depune în continuare eforturi de a reduce amprenta de carbon a propriilor produse şi procese şi de a contribui la crearea unui viitor durabil, pentru ca România să construiască mai bine", ne-a declarat Alina Cristea.
Alina Cristea
Sustainable Development Manager
Holcim România
Acest articol este preluat din numărul 236/aprilie 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.