Dieta perfectă la birou. Ce alimente oferă energie și putere de concentrare la job
Se trezesc devreme, petrec mult timp la birou şi când ajung acasă nu mai au timp să gătească. Este vorba despre sutele de corporatişti români al căror program încărcat îi împiedică să aibă o dietă sănătoasă pe care, cel mai probabil, şi-o doresc. Mulţi apelează la fast-food-uri pentru masa de prânz sau îşi comandă ceva de mâncare şi puţini sunt cei care îşi permit să aloce mai mult de jumătate de oră pauzei de masă. Există însă soluţii şi pentru cei mai ocupaţi angajaţi pentru a avea o dietă sănătoasă.
Totul începe cu micul dejun care este indicat să fie luat acasă, fără grabă. Masa de dimineață trebuie să fie cât mai copioasă cu putință, dar fără excese.
Lipsa micului dejun, una din cele mai frecvente erori în rândul românilor, se însoțește adeseori de lipsa prânzului și înlocuirea acestuia cu gustări, adică ceva de ronțăit: produse de patiserie, dulciuri rafinate, produse sărate, biscuiți și alte soluții de moment. Acestora li se alătură, frecvent, sucurile îndulcite cu zahăr, care pe moment furnizează energia de care angajatul simte că are nevoie. Acest tipar alimentar poate fi limitat dacă ziua începe cu un mic dejun echilibrat. De amintit este faptul că micul dejun este alcătuit în funcție de caracteristicile persoanei. Nu există un mic dejun ideal, valabil pentru toată lumea. Unora li se potrivește micul dejun de tip american (cereale + lapte sau cereale + iaurt), altora li se potrivește micul dejun european (pâine prăjită + unt + gem + lapte sau cafea, pâine + brânză sau mezeluri + legume: roșii, castraveți), în timp ce alte persoane aleg variante care includ fructe sau salate. Aceste variante sunt corecte dacă persoana se simte bine, are energie și nu este supraponderală.
Ulterior, în cursul dimineții sau după-amiază, oricât de ocupat ar fi, corporatistul poate să mănânce o gustare care constă într-un fruct sau câteva alune și nuci. Dacă nu există timp pentru așa ceva, se poate apela la amestecuri de nuci cu fructe uscate de la magazin.
Problemele apar la masa de prânz, dar și acestea pot fi depășite cu puțină voință. Masa de prânz este marele semn de întrebare. Alternative există peste tot. Chiar și shaormeriile au variante mai sănătoase. Nu te obligă nimeni să-i ceri o tonă de maioneză și cartofi prăjiți din plin.
De asemenea, se poate apela la firme de catering pentru o salată, pentru un preparat mai sănătos sau la salad bar-urile din supermarketuri. Tot la magazin găsim humus, salată de vinete și alte alimente gata preparate. Cele mai mari 'furnizoare' de energie sunt: varza, broccoli, sparanghelul, spanacul, iaurtul (are vitamina B, care ajută organismul să transforme substanțele nutritive în energie), nucile, ouăle (conțin o cantitate mare de proteine), portocalele (conțin vitamina C, un aliat împotriva oboselii), lintea, mazărea, fasolea și semințele. La masa de seară, poate fi consumat un semipreparat.
PIRAMIDA ALIMENTAȚIEI SĂNĂTOASE
Meniu zilnic:
– 6-11 porții din grupele: pâine, cereale, orez, paste făinoase;
– 2-4 porții de fructe;
– 3-5 porții de legume;
– 2-3 porții din grupele: carne/pește, ouă, leguminoase uscate, nuci, arahide etc.
– 2-3 porții de lactate
Pentru că fructele și legumele nu acoperă toate nevoile nutriționale ale organismului, este nevoie și de cereale, carne, lactate și ouă. Băuturi recomandate: apa plată, minerală sau de la robinet, filtrată, sucuri naturale 100%.
Alimente permise:
– Iaurturi
– Fructe
– Legume
– Sandvișuri preparate acasă
– Brânza perlată
– Batoane cu cereale
Alimente interzise:
– Biscuiți și napolitane
– Produse de patiserie
– Snacksuri și chipsuri
– Cereale cu lapte
– Meniuri cu produse 'pane' și cartofi prăjiți