Dr. Antoanela Curici: ”Oamenii fac mereu diferența, oricât de dificilă ar fi situația”
VUCA Leadership: momentul adevărului
Un montagne-russe cu un traseu imprevizibil și o durată neprecizată, în care, dintr-odată, au fost îmbarcați. O lume nouă, în care, peste noapte, au fost nevoiți să învețe să conviețuiască cu un inamic nevăzut. Un nou context, la care a trebuit să adapteze din mers operațiuni și fluxuri de activitate, cu prioritate zero pe siguranța fizică, astfel încât să-și poată duce misiunea mai departe alături de pacienți și colaboratori, care acum se bazau pe ei poate mai mult ca oricând.
Cumva anticipau ce va urma. Încă din februarie urmăreau îndeaproape criza generată de răspândirea rapidă a noului coronavirus în China, precum și comunicările Organizației Mondiale a Sănătății. Subiectul era unul de interes pentru ei, atât din punct de vedere medical, cât și din punct de vedere al business-ului, China fiind un furnizor important pe piața materialelor sanitare. Era normal să fie conectați la aceste evenimente, să fie informați și să analizeze impactul potențial. Dar, la momentul respectiv, sperau că această criză sanitară nu o să ajungă și în Europa. Din păcate, nu a fost așa. O lună mai târziu, a început, ca o „paranteză” în viața tuturor, o perioadă fără precedent, plină de incertitudini, care a pus în dificultate oameni, familii, sisteme de sănătate, companii și țări de pe toate continentele.
În tot tăvălugul acesta de constrângeri, de schimbări au descoperit însă și o latură frumoasă: adevărata natură a oamenilor, calitatea excelentă a relațiilor și alianțelor care s-au construit în timp, în interiorul, dar și între echipele care, în ciuda tuturor problemelor, au reușit să ducă mai departe misiunea și business-ul.
***
Așa ar scrie pe o ipotetică foaie de observație clinică, după o analiză amănunțită a radiografiei de la debutul pandemiei, dr. Antoanela Curici, directorul medical al Synevo, cel mai important furnizor de servicii de diagnostic de laborator din România. Pentru că, pus sub iluminator, filmul acelor zile ar arăta că: ”în aceste luni pline de provocări, încrederea colegilor, empatia, dedicarea, energia pozitivă, determinarea și profesionalismul oamenilor ne-au ajutat să depășim oboseala, barierele mentale și temerile pe care le simțeam uneori”.
Agilitatea în procesul de luare a deciziilor, dar și în implementare, precum și reacția rapidă la evenimentele mari și mici au fost esențiale în procesul de adaptare, explică ea. Pentru că, în ciuda lipsei de predictibilitate, a presiunilor din exterior asupra acestui domeniu de activitate, în această lume VUCA (Volatility, Uncertainty, Complexity și Ambiguity) în care am fost aruncați, ”eu am realizat că am descoperit resurse interioare nebănuite care m-au ajutat să îmi păstrez echilibrul. Am înțeles ce se așteaptă de la mine și am acționat, știind că acesta este <momentul adevărului>, în care tot ce am clădit, am învățat, am dobândit, am exersat – de la personalitate, stil de comunicare, tip de leadership și până la profesia mea – vor fi supuse unui test important”.
Focusul pe oameni
Preocuparea pentru siguranța și sănătatea angajaților în paralel cu menținerea funcționalității operațiunilor pentru pacienți, clienți corporate, unități medicale publice și private, profesioniști în domeniul sănătății și, nu în ultimul rând, pentru a susține eforturile autorităților (Laboratorul Synevo din Chiajna este parte a programului național de testare RT-PCR SARS-COV-2) au fost întotdeauna punctul principal de atenție. Cu atât mai mult cu cât, fiind furnizor de servicii medicale la nivel național (cu laboratoare de spital sau independente și o vastă rețea de centre de recoltare) a fost foarte important să găsească și să implementeze rapid soluții, astfel încât pacienții, chiar dacă în număr diminuat în perioada stării de urgență, să poată beneficia de analizele medicale de care aveau nevoie și care nu puteau fi amânate.
În plus, pe lângă redesenarea fluxurilor de biosiguranță (control acces, trasee diferite pentru probe, clienți, angajați, triaj etc), au fost asigurate pentru personalul medical echipamente de protecție în conformitate cu reglementările naționale și internaționale, atât în laboratoare cât și în centrele de recoltare. Pentru personalul non medical, a fost încurajată telemunca, iar în sediile companiei s-a intensificat frecvența operațiunilor de igienizare și dezinfecție. Totodată, s-a pus un accent deosebit pe comunicare, una ”transparentă cu toți colegii noștri prin canalele interne, astfel încât, chiar dacă eram departe unii de ceilalți, să ne simțim aproape”.
Familia și echipa – forța și elanul pentru a merge mai departe
Ce au ținut-o în picioare atunci când totul părea că se prăbușește în jur? Familia și echipa, a răspuns fără să clipească dr. Curici. Și tot de acolo își ia și doza zilnică de energie: ”Iubirea lor (mă refer aici la soțul și copiii mei) și încrederea pe care o avem unii în ceilalți (echipa Synevo)”. Cu aceste lucruri alături, a știut mereu că poate înfrunta totul, poate găsi cele mai bune soluții și, mai ales, poate să își depășească limitele. Pe de o parte, știa și simțea că trebuie să fie puternică, echilibrată, optimistă pentru oamenii care efectiv erau în linia întâi, să îi susțină, ”iar acest lucru mi-a conferit o forță fantastică și un elan de a merge mai departe”. Pe de alta, știa că are în colegii din echipa de management parteneri adevărați. ”Suntem oameni și am avut fiecare momentele noastre de deznădejde, de teamă, de neliniște. Dar faptul că știam că, în cazul în care eu nu sunt astăzi în formă, sigur există un alt coleg/colegă care o să mă ajute să îmi recapăt energia pozitivă, a fost în permanență plasa mea de protecție . În laborator la noi este o energie absolut fantastică, din păcate nu poate fi descrisă, ea trebuie simțită. Energia aceasta emanată de colegii mei m-a ajutat foarte mult”, recunoaște dr. Antoanela Curici.
De fapt, misiunea pe care Synevo și-a asumat-o, aceea de a contribui la îmbunătățirea sănătății pacienților și de a oferi medicilor cele mai bune servicii medicale de diagnostic de laborator, este ceea ce întotdeauna o motivează.
Concluzionând, încrederea în oamenii din echipă, dedicarea, profesionalismul și instinctul, au fost, de fapt, în toate aceste 10 luni, „ingredientele” care au ajutat-o de fiecare dată să meargă mai departe și să facă față tuturor provocărilor aduse de criză.
Astfel, a putut porni mereu de la premisa că totul o să fie bine și s-a putut concentra și pe un plan de back-up, fiind clar că oricând există posibilitatea să fie nevoie să se replieze/adapteze rapid.
Momentul de cumpănă
Evident, că în toată această luptă contra cronometru au fost și multe momente grele, pentru Synevo, cel mai dificil fiind cel din luna iulie. Laboratorul începuse de aproape două luni să ofere servicii de testare RT-PCR și pacienților persoane fizice cu recoltare în centrele din rețeaua proprie (asta după ce, din 1 aprilie, era deja parte a programului național de testare). Era perioada vacanțelor și cererea era din ce în ce mai mare. În acel moment, o problemă tehnică a echipamentului de RT-PCR a blocat total activitatea, iar personalul s-a văzut pus într-o situație limită, în care probele așteptau să fie prelucrate, pacienții așteptau rezultatele, iar echipamentul nu funcționa. ”Aceasta a fost o problemă care a necesitat gestionare în timp scurt și cât mai eficient. A fost momentul acela când, atât eu cât și colega mea, managerul Laboratorului Central, am intrat în departamentul de Biologie Moleculară și am lucrat împreună cu echipa zi și noapte ca să reușim să eliberăm rezultatele cât mai repede posibil, după ce echipamentul a reintrat în funcțiune. Echipa și-a spus din nou cuvântul. Oamenii fac mereu diferența, oricât de dificilă ar fi situația”, și-a amintit dr. Antoanela Curici.
Este convinsă însă că nimic din toate acestea n-ar fi fost posibil dacă, în spate, compania n-ar fi avut o cultura organizațională puternică, construită pe parcursul celor 25 de ani de când a fost înființată. O cultură care, subliniază dr. Curici, are la bază câteva elemente cheie, cu rol de fundație solidă: PASIUNEA PENTRU CALITATE, SPIRITUL ANTREPRENORIAL, DELEGAREA RESPONSABILITĂȚILOR, INTEGRITATEA și SPIRITUL DE ECHIPĂ.
Foto: Dr. Antoanela Curici
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 269
Pentru abonare, click aici