Europa va avea salariu minim: 60% din salariul mediu pe economie al fiecarei tari
Foto: Markus Spiske on Unsplash
Pentru ca oficialii de la Bruxelles au demarat dezbateri cu privire la stabilirea unui salariu minim european, Romania, ca tara membra, nu putea ramane deoparte. Astfel, este vorba despre un salariu minim de 60% din salariul mediu al fiecarei tari din Uniunea Europeana, pana la finele anului 2024.
Proiectul, pe ordinea de zi a Senatului
Senatul a adoptat marţi proiectul de lege depus de PSD prin care salariul minim va fi majorat treptat in fiecare an, masura urmand sa fie transmisa astazi, pentru dezbatere şi vot final, Camerei Deputatilor. In consecinta, proiectul propune modificarea Codului Muncii cu urmatorul articol: „Raportul dintre salariul de baza minim brut pe tara si salariul mediu brut pe economie va creste in transe anuale egale incepand cu data de 01 ianuarie 2021, urmand ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de baza minim brut pe tara sa reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie”. In acest context, trebuie amintit faptul ca salariul minim brut din Romania a ajuns la 2.230 lei (1.346 lei salariu minim net), dupa o majorare de la 2.080 lei, de la 1 ianuarie 2020. Pe de alta parte, salariul mediu brut din Romania va ajunge anul acesta la 5.429 lei, echivalentul unui salariu net de 3.324 lei, conform bugetului aprobat pentru 2020.
Cresterea presupune si obligatii corelative
Initiatorii demersului de crestere a salariului minim pana la nivelul de 60% al salariului mediu pe economie arata, insa, tototdata, ca facilitatile şi drepturile acordate mediului privat trebuie insotite si de obligatii: „In conditiile in care se manifesta in mod concret si constant interesul pentru a fi asigurate mediului privat, in plan european si national, conditii optime de dezvoltare, societatea trebuie sa realizeze ca, intr-o economie sanatoasa, „pachetul” mediului privat include drepturi si obligaţii corelative. Toate drepturile acordate acestui adevarat „motor” al economiilor naţionale trebuiesc însoţite de obligaţii corelative. Or, in categoria acestor obligatii este esential sa retinem asigurarea sustenabilitatii economiei nationale si a nivelului de trai decent pentru populatie”, arata cei trei initiatori ai proiectului: fostul ministru al Muncii, Marius Budai, presedintele comisiei de buget si finanţe de la Camera Deputatilor, Sorin Lazar, si fostul ministru al Dezvoltarii, Daniel Suciu.
Venitul mediu european, subiect la ordinea zilei
Demersul cresterii salariului minim pana la nivelul de 60% din salariul mediu al fiecarei tari din Uniunea Europeana vine in contextul in care, pe batranul continent se discuta tot mai mult despre un venit minim de acest fel. Astfel, trei tari membre ale Uniunii Europene – Italia, Portugalia și Spania – solicita crearea unui sistem european de venituri minime, arata agenția naționala de presa portugheza Lusa. Propunerea, publicata vineri in ziarul portughez Público, este sustinuta intr-un text comun semnat de ministrul portughez al muncii, solidaritatii si securitatii sociale, Ana Mendes Godinho, vicepresedintele Guvernului spaniol, ministrul drepturilor sociale si al Agendei 2030, Pablo Iglesias, si ministrul italian al muncii si politicii sociale, Nunzia Catalfo. Voi ce parere aveti, este oportuna crearea unui salariu minim european in cuantum de 60% din salariul mediu al fiecarei tari membre?
Autor: RisCo.ro