În leadershipul feminin, plusvaloarea vine tocmai din păstrarea și manifestarea esenței feminine
Foto: Cristina Timiș
Diversitatea de gen în mediul de business a devenit un subiect tot mai dezbătut. Specialiști din diverse domenii creionează tot felul de portrete robot, femeia lider, bărbatul lider, încercând tot timpul să evidențieze plusuri și minusuri, în sensul de calități/defecte, avantaje/dezavantaje, comportamente, provocări etc. Despre diversitatea de gen în lumea afacerilor, am stat de vorbă cu Cristina Timiș, vice-președinte al grupului Cris-Tim și Director General al Clinicii Eliade – Medicină Integrativă și Casa Timiș – un etalon în domeniul ospitalității. Antrepreprenor, cu trei decenii de experiență în leadership, Cristina Timiș este creator de realitate prin vocație, mamă și soție, o optimistă convinsă, cu o permanentă dorință de a face lucrurile diferit, dar, mai ales, în mod autentic. Crede cu tărie în complementaritatea de gen, dar şi că energia feminină este forța motrice primordială, unică și de neînlocuit
”Este o falsă problemă și face parte dintr-o cutumă transgenerațională”
Există în leadership un standard masculin diferit de standardul feminin?
Femeia și bărbatul sunt creați atât cu trăsături feminine, cât și masculine, pe care le exprimă diferit, diferența fiind dată de credințele și condiționările limitative cu care au crescut în familie, dar și de cele exterioare, sădite prin educația din școală, societate, media… și în care au ales sau nu să creadă și să conformeze. Cred cu putere că atât femeia, cât și bărbatul au trăsături comune ca: tărie de caracter, curaj, inițiativă, putere pusă în slujba unei viziuni și a unui ideal, creativitate, dăruire perseverență, determinare, dar și trăsături ca: sensibilitate, emotivitate, empatie, compasiune. Doar că le exprimă diferit. Și cred, de asemenea, că discuția legată de diferențe este o falsă problemă și face parte dintr-o cutumă transgenerațională legată de stereotipurile de gen. Mai presus de orice contează ca acolo unde te afli să fii TU. E cel mai important atu pentru a performa în orice domeniu. Cred foarte mult în complementaritatea de gen, care este esența succesului la orice nivel. Totodată nu pot să nu remarc din experiența mea de atâția ani în antreprenoriat că bărbații manifestă un spirit competitiv orientat mai mult spre succesul personal, iar femeile sunt mult mai înclinate spre împărtășire și spre binele comun.
Un lider adevărat nu domină, nu se impune, nu condiționează!
Care ar trebui, practic, să fie trăsăturile dominante ale unui lider?
În opinia mea, un lider adevărat (modelul meu personal) nu domină, nu se impune, nu condiționează, ci este un model care inspiră, motivează, face ca toți să înflorească în jurul lui. Înglobează, integrează și personalizează calități, dar mai ales valori ca autenticitatea, integritatea, modestia, empatia, compasiunea, flexibilitatea, adaptabilitatea. El vede și prioritizează unicitatea în diversitate, fie ea de gen, de credințe, de know how, de abilități. Acceptă și recunoaște că nu este atotcunoscător, este permanent deschis și receptiv la păreri noi, având totdeauna ca scop principal binele comun.
Pentru a fi un lider de succes, o femeie ar trebui să împrumute atitudini, comportamente, abilități masculine?
Voi reveni continuu la ceea ce eu consider a fi cea mai mare calitate a fiecărui om, nu numai a femeii – aceea de a fi tu însăți/ însuți, de a-ți da voie să trăiești și să te exprimi autentic și, mai ales, cu încredere în sine, în orice împrejurare și rol din viață. Aceasta este forța motorie primordială a fiecăruia dintre noi. Cred că tocmai prin exprimarea esenței din care am fost creați, indiferent de gen – dăruire, dedicație, curaj, determinare, perseverență, răbdare înțelepciune, pasiune, capabilitatea de a ieși permanent din sfera de confort, de a depăși eșecuri și a te ridica de fiecare dată – poți exprima un model de leadership autentic și conștient. Acestea sunt valori, calități și abilități care definesc liderul indiferent de gen. În cazul leadership-ului feminin, plusvaloarea vine tocmai din păstrarea și manifestarea esenței feminine – care e blândă, înțelegătoare, răbdătoare, ocrotitoare, înțeleaptă.
Mit! Mit! Mit!
Se spune că femeile trebuie să muncească mai mult decât bărbații, să fie mult mai perseverente, să facă niște compromisuri pentru a avea același traseu în carieră. În această privință, cât e mit și cât e realitate?
Mit! Mit! Mit! Suntem atât de valoroase, încât trangenerațional s-a încercat suprimarea puterii noastre interioare și a exprimării ei libere. Ni s-au inoculat roluri de gen, pe care marea majoritate a ales să le accepte fără discernământ, ajungând singure să se autolimiteze. Femeile au nevoie doar de încredere în ele, încredere care, din păcate, familial, educațional și cultural nu le-a fost sădită. De aceea le îndemn să se asculte, să definească ce le atrage și care este visul lor și apoi să și-l urmeze. Din vocație, nu urmărind o carieră. Să păstreze și să aducă energia feminină în tot ce sunt și fac, să se respecte și să se valorizeze așa cum merită.
Există studii care arată că majoritatea femeilor cu funcții de conducere consideră că intrarea într-un concediu de maternitate este un factor destabilizator, care pune în pericol cariera. Sunteți mamă, aveți patru copii. Cât de mult v-a influențat maternitatea?
Sincer, îmi este străină ideea de concediu de maternitate, pentru că eu nu am avut niciodată unul.
Eu nu sunt om de carieră, ci unul de vocație, deci nu sunt în măsură să înțeleg foarte bine acest deziderat. E adevărat că situația mea a fost diferită, pentru că sunt antreprenor de când mă știu. Încercând să mă pun în locul femeilor care sunt angajate în companii și urmăresc o carieră, caut motive și argumente să le înțeleg și nu găsesc. Cum să pun în balanță starea sfântă și nobilă de a deveni mamă cu periclitatea temporară a avansării în carieră?! E ca și cum aș pune în discuție valorile și idealurile personale. Nu ți le ia nimeni! Dar să nu uităm că e un timp al tuturor lucrurilor și planuri diferite ale vieții. Fiecare alege ce e mai important pentru el. Există în viață costuri de oportunitate, în acest caz, oportunitatea reprezentând ceea ce eu valorizez din toată ființa și pun mai presus de orice în viață: familia.
”Propun fiecărei femei să-și dea tot timpul locul pe care îl merită în propria viață”
Ce v-a lipsit cel mai mult în anii în care ați pus cariera în stand by?
Cel mai mult mi-a lipsit un timp personal și cel mai mult mi-a luat să ajung să-mi dau mie un loc prioritar în viața mea, Ca soție și mamă a patru copii și cu job full-time de tânără, cel mai mult din energia mea se ducea către ceilați și foarte puțin către mine, și asta doar atunci când ajungeam la epuizare. Asta am învățat cu timpul și propun fiecărei femei: să-și dea în permanență locul pe care îl merită în propria viață. Pentru că adevărul este că putem dărui numai din preaplinul nostru.
Cum reușiți să împletiți armonios toate rolurile pe care vi le-ați asumat (antreprenor, mamă, soție)?
Cum totul în viață este o alegere, totul devine posibil sau dificil în funcție de cum faci aceste alegeri. Dacă alegerea este personală, făcută conștient și din toată inima, are un scop nobil, e clar că și atunci când presupune efort, uneori chiar sacrificii, împlinirea profundă pe care ți-o aduce este tot ce simți și rămâne la final. Eu am ales să-mi trăiesc toate rolurile și planurile vieții, dintr-o energie și un entuziasm inepuizabil. Deci totul se rezumă la ce ce îți dorești să iei de la viață și să dai vieții. Eu cred că sunt cicluri și anotimpuri de viață pe care dacă știi să le onorezi, să le respecți, să ai răbdarea și înțelepciunea să le parcurgi și să le trăiești, pe fiecare cu darurile lor, vei avea o viață plină de sens și vei putea, cu alegeri conștiente, să împletești toate aspectele vieții astfel încât să te bucuri de tot ce viața îți poate oferi. Eu, indiferent ce am avut de parcurs personal, am prioritizat familia și afirm cu tărie că nimic pe lumea asta nu merită să sacrifici viața de familie.
”E nevoie de o disciplină holistică, care se adresează tuturor dimensiunilor ființei noastre”
Un rol de conducere presupune multă autodisciplină. Există vreun secret, o rețetă, un truc?
Cred că unii dintre noi suntem mai potriviți și mai rezistenți, suntem dintr-o plămadă aparte. Dar cu siguranță e nevoie de o disciplină holistică, care se adresează tuturor dimensiunilor ființei noastre: fizică, mentală, emoțională, spirituală, care sunt profund interconectate și se susțin reciproc. ”Secretul’’ este personal și fiecare găsește resurse și căi individuale. Eu mi-am creat un mindset înclinat către optimism, bucurie, convingerea că Universul ne oferă tot ce are mai bun. M-a susținut natura mea entuziastă și pasională, alegerea de a trăi curat, în bunătate, armonie cu tot ce mă înconjoară, sportul, natura în care îmi petrec cel mai mult timp, lectura, dorința de învățare continua, terapiile alternative, faptul că aleg în fiecare zi să trăiesc cu recunoștință miracolul vieții, o viață specială pe care o am cu iubitul meu de 30 ani alături de cele 4 comori ale noastre.
Ce vă place să faceți în clipele de răgaz?
Timpul liber este foarte puțin. În orice spațiu liber fac sport (în fiecare zi), citesc, mă bucur de ritualul cafelei, servirii unui pahar de vin bun și al plimbărilor în natură împreună cu soțul meu și, din păcate, din ce în ce mai rar, de întâlnirile și timpul petrecut alături de fiii noștri. Dar, pentru că iubesc și fac cu o imensă pasiune tot ce fac, pentru mine timpul curge în bucurie și încântare.
Articol preluat din numărul 265, martie 2020 – GRATUIT în ediție digitală – al Revistei CARIERE. Pentru alte detalii legate de abonare, click aici.