Investițiile Philip Morris din România contribuie semnificativ la dezvoltarea socio-economică a țării
Pandemia a făcut multe schimbări pe multe planuri însă dovezi că oamenii se ajută între ei există. Un exemplu este compania Philip Morris din România. Philip Morris International (PMI) și Strategic Thinking Group au făcut public studiul „Impactul economic al PMI în România – Contribuția PMI la crearea de valoare și dezvoltarea durabilă în România”. Studiul a analizat evoluția principalilor indicatori aferenți activității companiei la nivelul perioadei 2016-2020.
- În 2020, Philip Morris International este al doilea cel mai mare jucător de pe piața FMCG din România.
- Compania a avut o cifră de afaceri 3,43 de miliarde RON.
- Impactul total al activității economice desfășurate (impact direct, indirect și indus) a fost estimat la valoarea de 4,4 de miliarde RON.
- Activitatea economică a companiei reprezintă echivalentul a 0,42% din PIB-ul României.
- Vânzările de produse PMI pe piața din România au generat accize în valoare de 1,9 miliarde RON și TVA în cuantum de 0,6 miliarde RON.
Philip Morris International operează în România prin două entități: Philip Morris Trading SRL și Philip Morris România SRL. Conform studiului realizat de Strategic Thinking Group, în 2020, compania a fost al doilea cel mai mare jucător de pe piața bunurilor de larg consum (FMCG) din România și un contribuabil important la bugetul de stat. Vânzările de produse Philip Morris pe piața din România au generat accize în valoare de 1,9 miliarde RON și TVA în cuantum de 0,6 miliarde RON. Sumele virate de companie la bugetul de stat, cu titlu de taxe și impozite, reprezintă echivalentul a 1,7% din încasările fiscale totale ale guvernului în anul 2020. Accizele plătite de PMI în România reprezintă 13% din veniturile bugetare din accizele pe tutun în 2020.
În ceea ce privește numărul de locuri de muncă create de companie în România, în perioada 2016-2021, numărul angajaților a crescut de la 858 la 1.178 – o rată anuală de creștere de 7%. Procentul este foarte important în contextul în care sectorul industrial în țara noastră înregistrează un declin de 1%. Per ansamblu, efectul total produs de companie pe piața forței de muncă, inclusiv efectele indirecte și induse, este mult mai mare. Compania generează, astfel, un nivel total estimat de 2.945 de locuri de muncă în 2020.
Un aspect calitativ important, referitor la contribuția companiei la economia locală, este reprezentat de salariile medii plătite angajaților săi, situate la un nivel ridicat, cu mult peste media națională. În 2020, salariul mediu brut în cadrul celor două companii era de 1,7 ori mai mare decât salariul mediu brut pe economie. Femeile câștigă cu 13% mai mult decât bărbații, invers față de situația la nivel național, în care femeile au salarii cu 2% mai mici decât bărbații. În plus, o parte importantă din angajații companiei sunt tineri, 19% dintre aceștia au 30 de ani sau chiar mai puțin, raportat la media națională de 15%.
Analiza include și informații referitoare la impactul fabricii Philip Morris România din Otopeni asupra mediului. Compania și-a stabilit obiectivul ca fabrica sa să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2024 și a făcut pași importanți în acest sens.
- Ponderea energiilor regenerabile utilizate în procesul de fabricație a atins 36% în 2020, de la 0% în 2016.
- Niciun deșeu generat de activitățile de producție din fabrica din Otopeni nu ajunge la groapa de gunoi.
- 70% din deșeuri sunt reciclate extern, iar 30% sunt utilizate pentru producția de energie.
- Fabrica din Otopeni are două stații de tratare a apelor uzate.
- În 2020, fabrica a primit certificarea în conformitate cu standardul internațional Alliance for Water Stewardship, versiunea 2.0, care atestă conformitatea cu cele mai înalte standarde de utilizare sustenabilă a apei.
Studiul „Impactul economic al Philip Morris International în România – Contribuția Philip Morris International la crearea de valoare și dezvoltarea durabilă în Români” realizat de Strategic Thinking Group este disponibil aici.