Lecții pe care le învățăm de la albine (II)
Modul în care ne integrăm într-o echipă nouă, cum comunicăm cu colegii, câte ore muncim zilnic, toate acestea sunt determinate de mediul în care trăim și lucrăm, dar și de abilitățile noastre înnăscute sau dobândite. Albinele sunt exact la fel: depind de cei din jur, muncesc după reguli bine definite, își împart sarcinile în funcție de vârstă. Deși ne asemănăm în câteva privințe, pare că mai avem multe de învățat de la albine despre perseverența cu care trebăluiesc non stop și despre ușurința cu care îmbrățișează rolurile din stup.
Mai exact, în stup există o diviziune fascinantă a muncii. La aproximativ 2-3 săptămâni de viață, albinele de miere lucrează neobosit. În acest stadiu, ele sunt responsabile de îngrijirea puietului, „alăptează” albinele tinere timp de 24 de ore pe zi. În doar câteva săptămâni ele devin adulte și fac ceea ce noi numim o schimbare în carieră – încep să se aventureze în afara stupului pentru a se hrăni cu nectar și polen, din care produc ulterior miere.
Nu există nici un dubiu că albinele de miere sunt unele dintre cele mai harnice insecte de pe planetă. Ele au un stil de viață strict și lucrează literalmente toată viața.
În plus, au o etică de lucru excelentă și sunt foarte perseverente: o singură albină de miere vizitează, de obicei, aproximativ 7.000 de flori pe zi și este nevoie de patru milioane de vizite la flori pentru a produce un kilogram de miere. Fiecare albină face parte dintr-o echipă care lucrează neobosit pentru a susține creșterea și productivitatea stupului lor, adunând cât mai mult polen, polenizând în același timp multe specii de plante. Această dedicație neobosită a dat naștere la zicala „harnic ca o albină”.
După cum precizam puțin mai sus, albinele încep să muncească imediat după ce se nasc și se transformă în albine adulte în doar câteva săptămâni. Viața în stup este destul de agitată, iar albinele tind să fie super active în timpul verii, întrucât trebuie să adune mâncare pentru iarnă.
∴ Managementul riscului la albine
Albinele au dezvoltat un sistem sofisticat pentru a face față și a atenua riscurile. Se pot adapta cu ușurință la schimbările vremii și la alte evenimente neprevăzute. De asemenea, ele știu să lucreze cu constrângeri: vor munci neobosit primăvara și vara pentru a produce suficientă mâncare pentru lunile de iarnă, timp în care, evident, nu vor putea colecta nimic. Și în cazul în care își pierd regina, ele atribuie imediat unei albine muncitoare sarcina de a produce ouă, până când vor avea o regină nouă.
În mod similar, echipele de proiect dintr-o companie trebuie să fie conștiente de riscuri și să aibă la îndemână procese care să le ajute să evite aceste riscuri în întregime sau, dacă acest lucru nu este posibil, să le atenueze efectele. Situațiile se pot schimba foarte repede, de aceea trebuie să aveți întotdeauna planuri de urgență.
Albinele sunt deosebit de bune în adaptarea la o schimbare a mediului lor și acest lucru este evident în modul în care o colonie schimbă locația stupului, fie din cauza temperaturilor extreme sau a secetei, de exemplu.
Albinele nu deliberează ore în șir în ședințe unde să fie noul stup. În schimb, își părăsesc stupul și decid unde este cea mai bună locație pentru a face unul nou. Procesul este democratic, rapid și decisiv. Evident, în lumea umană, lucrurile precum relocarea pot fi ceva mai complexe. Dar, uneori, companiile pot pierde prea mult timp în luarea unei decizii, ceea ce poate arăta nehotărârea. Ca leader în afaceri, dacă sunteți convins de ceva care v-ar putea ajuta afacerea, cum ar fi schimbarea spațiilor sau accesarea unui nou furnizor, atunci ar trebui să fiți un pic ca o albină și acționați.
Stupul de albine are 20.000 până la 80.000 de albine într-o singură colonie. Există trei categorii de albine: regine, muncitoare și trântori. Albinele trântori sunt mai mărunte, dar au totuși dimensiuni mai mari decât albinele muncitoare. Sunt ușor de recunoscut după mărimea ochilor lor, care este de două ori mai mare decât a albinelor muncitoare. Sunt masculi și nu au potențial adecvat pentru a fi muncitoare sau pentru a proteja stupul. Deoarece sunt utile doar pentru împerecherea cu regina, acestea sunt adesea alungate înainte de iarnă, deoarece necesită mâncare, fără o participare activă din partea lor. Viziunea principală a albinelor este să crească și să supraviețuiască, astfel încât dau drumul albinelor neproductive atunci când nu vor fi de folos într-un viitor previzibil. Fiecare colonie are o femelă fertilă de dimensiuni mai mari, albina regină. O regină productivă poate depune până la 2.000 de ouă într-o singură zi, în special în sezonul de primăvară, când mărirea coloniei este la apogeu. Creșterea este de obicei lentă în anotimpurile mai reci. Viața reginei albinelor se desfășoară doar în interiorul stupului. Albinele muncitoare sunt cele mai productive, participă activ la munca stupului până la sfârșitul vieții. Ele colectează nectar și polen, care este singura cale de construire a coloniei și a stupului. Ele călătoresc în jurul stupului pe o rază de 4 kilometri. O albină muncitoare face 1/10 linguriță de miere de-a lungul vieții. Albinele muncitoare se confruntă cu dificultăți în timp ce se hrănesc. Mai exact, locul lor de muncă este periculos: albinele muncitoare trebuie să colecteze nectarul fără a fi ucise de alte insecte sau păsări și să supraviețuiască mediului rece.
Ați văzut vreodată o albină muncitoare la treaba? Ea stă permanent „în picioare”. Etica de lucru a albinelor de miere a inspirat multe expresii: „a fi ocupat ca o albină”, „harnic ca o albină”.
Albinele muncitoare sunt cele mai mici și sunt majoritare în colonia de albine. Pentru analogie, vă puteți imagina că cei mai numeroși angajați într-o companie sunt executanții. În fapt, albinele muncitoare sunt femele subdezvoltate care nu pot depune ouă. Cu alte cuvinte, sunt acei reprezentanți ai echipei care pot îndeplini anumite sarcini, dar nu pe cele de decizie.
∴ Rolurile de execuție la fel de importante ca cele de decizie
V-ați putea gândi că albinele muncitoare sunt nemulțumite de task-urile primite în cadrul coloniei. Nici pe departe! Ele au numeroase sarcini de îndeplinit, în afară de colectarea polenului din flori. Mai precis, se ocupă și de curățarea și lustruirea celulelor din fagure, de îngrijirea reginei, de paza la intrarea în stup, îndepărtarea resturilor din stup, construirea fagurilor de ceară, ventilația și aerul condiționat a stupului și aducerea alimentelor în stup. Pentru un reprezentant aparent neînsemnat al echipei au funcții destul de importante, nu? Chiar foarte importante, dacă ținem cont că tot ele sunt responsabile de sarcini precum construcția cuiburilor, creșterea puilor și colectarea hranei. Fiecare lucrător individual are sarcina sa unică în funcție de vârstă.
Supraviețuirea și reproducerea din stup nu este o sarcină a unei albine individuale, ci mai degrabă o responsabilitate colectivă a unei întregi colonii de albine. Fiecare muncitor, regină sau trântor nu poate supraviețui niciodată de unul singur.
O lecție minunată despre lucrul în echipă și asumarea identității și a responsabilității. Amintiți-vă că majoritatea angajatorilor doresc să angajeze profesioniști pe care îi pot dezvolta, astfel încât compania să câștige. De-a lungul timpului, această loialitate aduce beneficii și pentru angajați, fie prin beneficii sau prin promoții. Cam așa gândesc albinele care muncesc neîncetat pentru binele coloniei
∴ Adaptarea la viața din Europa
Cercetătorii cred că habitatele originale ale albinelor producătoare de miere sunt climatul tropical și zonele puternic împădurite. Albinele producătoare de miere pot prospera în medii naturale sau domesticite, deși acestea preferă să trăiască în grădini, păduri, livezi, pajiști și alte zone în care plantele cu flori sunt abundente. În habitatul lor natural, albinele de miere își construiesc cuiburi în scorburile copacilor și sub marginile clădirilor, pentru a se ascunde de prădători.
Mulți oameni cred că albinele de miere sunt originare din Africa și s-au răspândit în nordul Europei, estul Indiei, China și Americi. Cu toate acestea, deoarece albinele de miere au fost domesticite pentru a produce miere pentru consumul uman, acum se găsesc în întreaga lume în diferite habitate. Albinele de miere care trăiesc în climat temperat, cum sunt cele europene, stochează cantități mai mari de miere decât alte subspecii, deoarece trebuie să mențină o anumită temperatură în cuib pentru a supraviețui în timpul iernii. Albinele care trăiesc în aceste zone climaterice se adaptează bine mediului lor numai atunci când creează un cuib mare cu interioare bine izolate. Pentru a colecta suficientă miere pentru iarna următoare, ele încep să roiască devreme, primăvara.
Deoarece albinele de miere din habitatele tropicale, cum ar fi albinele africane, nu experimentează săptămâni lungi de vreme rece, nu au nevoie să construiască cuiburi mari și bine izolate, și, implicit, să stocheze cantități mari de miere. Pentru o albină de miere dintr-un habitat tropical, roiul depinde în mare măsură de abundența surselor de hrană, mai degrabă decât de factorii sezonieri. Cu toate acestea, indiferent de viața în climat tropical sau temperat, albinele de miere își mențin stupii la o temperatură constantă de 32 până la 35 de grade Celsius.
În timpul iernii, albinele consumă miere și își folosesc căldura metabolică pentru a încălzi toți indivizii unei colonii. De asemenea, albinele de miere folosesc lichidul din nectarul păstrat ca agent de răcire în anotimpurile mai calde. Aceste metode le ajută să se asigure că schimbările sezoniere nu afectează cuiburile lor.
∴ Punctualitatea ajută toată echipa
În același timp, după cum aminteam anterior, albinele muncitoare au și un motiv de revoltă: ele ajung să atace masculii care lenevesc. În același fel, într-o echipă în care doar unii lucrează în timp ce alții stau și așteaptă să profite de roadele muncii celorlalți, leneșii se pot aștepta să fie dați la o parte. Face parte din etica muncii, iar albinele sunt o bună sursă de inspirație în acest sens.
Punctualitatea este un alt aspect de etică profesională pe care îl putem observa și însuși urmărind albinele. Pentru albine, totul depinde de soare. Își încep ziua la scurt timp după răsăritul soarelui și se întorc în stupii lor în jurul orei 15.30 pm (cu excepția cazului în care cerul este înnourat). Punctualitatea le ajută să ofere rezultate optime.
Într-o organizație profesională, compania și task-urile fiecăruia funcționează fără probleme atunci când muncitorii respectă programul. Întârzierea crește de multe ori nivelul de stres și aceasta nu este cea mai bună stare în care să fii dacă vrei să fii productiv. De obicei, întârziații pot bloca întreg procesul de lucru. Iar când întârzierea devine normă, chiar și jobul tău ar putea fi în pericol. De aceea, pentru albine eliminarea celor care nu respectă cultura organizațională este ceva absolut normal.
Asta, deoarece pentru albine, societatea este pe primul loc și sinele vine mai târziu. Într-un stup, o albină muncitoare servește ca paznic care urmărește intrușii care încearcă să intre în stup. Dacă este amenințat stupul, albina înțeapă. Când o albină înțeapă, ea moare. Își sacrifică propria viață pentru a-și proteja comunitatea și colegii.
Articol preluat din numărul 265, martie 2020 – GRATUIT în ediție digitală – al Revistei CARIERE. Pentru alte detalii legate de abonare, click aici.