Legile care suspendau ratele la credite si plata utilitatilor, picate la CCR
Foto: RisCo.ro
Luna trecuta, Parlamentul a adoptat doua proiecte de lege, unul care suspenda platile la credite si executarea silita pana la sfarsitul anului, fara niciun criteriu, inclusiv pentru rau-platnici, si un altul privind suspendarea platii la utilitati pentru persoanele fizice. In ce priveste acest din urma proiect, acesta prevedea suspendarea pe o perioada de trei luni a facturilor la utilitati dar și amanarea contribuțiilor de asigurari sociale calculate si retinute de angajator aferente veniturilor din salarii şi veniturilor asimilate salariilor.
Legi „scrise parca de Viorica Dancila si Danut Andrusca”
Si in cazul primului proiect de lege, implicatiile erau mari, pentru caacesta prevedea ca, la cererea debitorului, obligaţia de plata a ratelor scadente, dobanzilor si comisioanelor aferente imprumuturilor acordate debitorilor de catre creditori pana la data intrarii in vigoare a respectivei legi, sa se suspende pana la data de 31.12.2020, prin prelungirea corespunzatoare a maturitatii creditului, fara costuri suplimentare. De asemenea, orice proceduri de executare silita, inclusiv urmarirea silita a bunurilor mobile, urmarirea silita imobiliara sau popririle de orice fel, ar fi fost si ele suspendate pana la aceeasi data. PNL a anuntat insa ca va ataca la CCR proiectele imediat ce acestea au fost depuse, liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, susținand ca cele două legi sunt populiste, „scrise parca de Viorica Dancila si Danut Andrusca”.
O lovitura pentru cei cu probleme financiare
Evident, respingerea celor doua proiecte de lege are implicatii majore, reprezentand, conform specialistilor din piata, o lovitura pentru cei cu probleme financiare, masura, daca ar fi trecut de CCR, fiind valabila atat pentru companii, cat și pentru persoanele fizice. Nu ar fi de mirare, prin urmare, ca, in absenta adoptarii unor astfel de legi, problemele sa creasca pentru multe dintre companile romanesti, fiind de natura sa favorizeze si chiar sa grabeasca falimentul unora dintre ele. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat de altfel imediat la gestul PNL și a scris pe contul sau de socializare ca „atacarea la CCR a măsurilor sociale și economice inițiate de PSD și votate de toate forțele politice parlamentare, cu exceptia liberalilor, nu loveste in PSD, (…) ci in romanii si firmele romanesti care acum asteptau un sprijin real din partea statului”.
Citește continuarea articolului pe RisCo.ro