Mândră rețeaua, meșter cârmaciul: Mesajul lui Zuckerberg la final de an
Din cauza scandalurilor din ultima vreme, unii analişti se aşteptau ca Mark Zuckerberg va fi înlăturat din funcţia de CEO al Facebook. Ba chiar unii acţionari au propus acest lucru. Iată însă că, după un an controversat, omul de afaceri spune că este ”mândru de progresul făcut” de Facebook. Parafrazând un vers din vremuri de nepomenit – Mândră rețeaua, meșter cârmaciul.
El a postat pe pagina proprie de Facebook un mesaj de sfârșit de an, în care recunoaște că platforma a promovat mesaje care incită la ură, amestecul în alegeri și dezinformarea. După cum a remarcat mass-media internațională, textul fondatorului Facebook este optimist, Zuckerberg nespunând niciun cuvințel despre gestionarea destul de defectuoasă a marilor probleme ale rețelei din ultimul timp, legate de securitate a datelor și inabilitatea de a controla aceste probleme. De asemenea, nu a făcut nicio referire la utilizatorii care au avut de suferit. Lipsă de empatie? Ignoranță voită? Sunt întrebări la care omul din spatele celei mai mari reţele de socializare din lume nu a răspuns până acum.
„În 2018, provocarea mea a fost să mă concentrez pe a rezolva cele mai importante probleme din cadrul comunității noastre – fie că a fost vorba de a preveni intenţiile de a influenţa alegerile electorale, a opri mesajele pline de ură şi dezinformarea, a gestiona informațiile private, dar și a mă asigura că serviciile noastre fac bine oamenilor. (…) Facebook este o companie foarte diferită față de ce era în 2016 sau chiar acum un an. Ne-am modificat ADN-ul pentru a ne putea concentra pe prevenirea răului din serviciile noastre și am desemnat o parte mare a companiei să lucreze pentru acest lucru”, a fost mesajul acestuia.
Un număr
Mark Zuckerberg declara în 2018 că în jur de 30.000 de oameni lucrează în domeniul securității datelor, un număr care nu acoperă necesarul de specialiști pentru acest domeniu. Compania se bazează în prezent pe o armată de oameni foarte prost plătiți, după cum nota și The Guardian. Oameni împrăștiați în lumea întreagă și care trebuie să “vegheze” o mulțime de mesaje potențial periculoase.
Platforma are acum 2,27 miliarde de utilizatori şi numai 30.000 de oameni care gestionează securitate site-ului. Adică fiecare din acești angajați trebuie să supravegheze 75.660 de utilizatori.
Cum va fi viitorul virtual pe Facebook, cel din spatele mesajelor prietenoase de Anul Nou, rămâne de văzut.
Sursa foto: Mark Zuckerberg/Facebook