Model de eficienţă: O companie cu capital de stat a reuşit ceva ce nu a făcut alta din România
Compania de stat a anunţat luni că a fost declarată câştigătoare la categoria implementare rapidă (Fast Delivery) în cadrul SAP Quality Awards 2017, ”în semn de recunoaştere pentru metodele adoptate şi rezultatele deosebite obţinute de către Hidroelectrica pentru implementarea, într-o perioadă minimă de 9 luni de zile, a unui sistem de planificare a resurselor bazat pe tehnologia SAP ERP”.
Este singurul şi unicul premiu acordat pentru un proiect din România de către SAP AG în cadrul premiilor SAP Quality Awards în toţi cei nouă ani de la decernarea acestor premii.
Implementarea sistemului SAP a permis alinierea sistemului IT la cerinţele de business stabilite de către administratorul judiciar, în principal prin centralizarea sistemului şi a serviciilor IT, unul dintre punctele esenţiale de reorganizare a Hidroelectrica.
Sistemul implementat are 300 de utilizatori din toate departamentele, până la nivel de sucursală și uzine. Pe lângă procesele uzuale de gestiune economico-financiară și logistice, gestiune resurse umane și salarizare, sistemul acoperă și procesele critice specifice de planificare a producției și de trading de energie, precum și de investiții și dezvoltare.Procesele uzuale au fost implementate într-un termen de 5 luni, cu realizarea primei balanțe financiare în noul ERP în luna septembrie 2016.
Procesele specifice au intrat în producție începând cu luna ianuarie 2017. În urma unei perioade de 3 luni de stabilizare după intrarea în producție, sistemul a trecut în faza normală de întreținere post-implementare.
Bugetul de implementare a fost redus de la 3,5 milioane euro, la 1,7 milioane euro. Astfel, în 2016 când a fost încheiat contractul cu SAP, valoarea acestuia era la jumătate faţă de valoarea estimată, ceea ce reprezintă un record, spun oficialii Hidroelectrica. ”Nimeni în România nu are un program informatic de o asemenea complexitate”, spune Remus Borza, fostul administrator special al Hidroelectrica, în prezent deputat ALDE, în cadrul unei conferinţe de presă.
Premiul va fi acordat oficial de către SAP AG companiei Hidroelectrica în cadrul ceremoniei SAP Forum, care va avea loc în Slovacia, la Bratislava, în data de 25 mai.
AR TREBUI SĂ FIE UN STUDIU DE CAZ
Yugo Neumorni, Manager Departament IT și Comunicații din cadrul Hidroelectrica, a explicat că drumul până la reuşita implementării proiectului într-un timp atât de scurt şi la un preţ atât de mic a fost presărat cu obstacole şi provocări de tot felul.
"Proiectul a născut extrem de multe energii, nu toate pozitive, s-a pariat împotriva lui în comunitatea IT, foarte puţini au crezut în el. E un proiect de referinţă în comunitatea IT şi de business din România şi un posibil studiu de caz pentru ca toată lumea să înţeleagă de ce s-a putut realiza într-un timp atât de scurt şi la un asemenea preţ", a spus Yugo Neurmoni, în cadrul conferinţei de presă.
Reuşita Hidroelectrica vine cu o consecinţă extrem de importantă: nimeni nu va mai putea achiziţiona un produs similar la un preţ umflat.
Hidroelectrica acoperă în prezent 32 de judeţe şi are o pondere de 30-31% din producţia de energie electrică la nivelul ţării. Statul este acţionarul majoritar, cu puţin peste 80% din acţiuni, restul fiind deţinute de Fondul Proprietatea.