Parlamentul la a treia încercare de a schimba conducerea ASF. Cine râvnește la funcția lui Mișu Negrițoiu
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri la Antena 3 că scandalul despre naționalizarea pensiilor private a pornit de la președintele ASF, Mișu Negritoiu, „care știe foarte bine ca în scurt timp Parlamentul va demite conducerea instituției.
"În ceea ce privește acest scandal despre naționalizarea pensiilor private, este pornit de la domnul Mișu Negritoiu care este președintele ASF, care știe foarte bine că în foarte scurt timp Parlamentul va demite conducerea ASF pentru că ceea ce se întâmplă acolo este foarte grav și au de suferit asigurații români", a afirmat Liviu Dragnea la Antena 3.
Președintele Camerei Deputaților a mai spus că "Guvernul României ar trebui să ceară explicații la Ambasada Olandei și la conducerea ING din Olanda pentru că ceea ce a făcut aceasta companie de asigurări în România poate puteau să o facă într-o colonie sau într-o fostă colonie olandeză”.
Mărul discordiei a pornit de la o notă informativă transmisă de NN clienților săi în care se preciza că „este important să urmărești permanent ce se întâmplă cu pensia ta și să te implici activ în demersurile de economisire suplimentară pentru un trai decent la bătrânețe (…) În eventualitatea unor măsuri care ar afecta pensia administrată privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apăra dreptul tău la proprietate asupra acestor bani.”
De cealaltă parte, ca urmare a reacțiilor apărute după trimiterea mesajului informativ de tip e-mail către participanții la Pilonul II, NN a făcut următoarele precizări: „Conținutul scrisorii trimise de NN Pensii către clienții săi este unul exclusiv informativ și acesta nu reprezintă un avertisment. Nevoia acestei informări a venit ca răspuns la solicitările de clarificare din partea clienților noștri provocate de discuțiile publice din ultima perioadă cu privire la viitorul sistemului de pensii. Această comunicare a venit în contextul în care NN transmite lunar peste 300.000 de mesaje electronice clienților săi, care conțin informații referitoare la situația contului lor individual de pensie de fiecare dată când noi sume sunt adăugate, iar anual sunt trimise aproximativ 1,9 milioane de scrisori care analizează evoluția nivelul anului anterior către adresa de corespondență a clienților. Apreciem faptul că, prin declarațiile făcute, atât Ministerul de Finanțe, cât și Autoritatea de Supraveghere Financiară au avut un punct de vedere ferm cu privire la susținerea sistemului de pensii administrate privat. Aceste declarații sunt îmbucurătoare, cu atât mai mult cu cât considerăm că aportul fondurilor de pensii private în susținerea dezvoltării economiei naționale poate crește semnificativ”.
Parlamentul a mai încercat să demită conducerea ASF și anul trecut în octombrie. Atunci Mișu Negritoiu nu s-a prezentat la audierile din comisiile parlamentare, trimițându-le parlamentarilor o scrisoare în care preciza că „Succesul ASF ca autoritate de supraveghere a unor piețe a căror stabilitate este esențială în orice economie depinde de asigurarea independenței Autorității și a protejarii acesteia de orice perturbări determinate de ciclurile electorale, precum și, în general, de orice alte ingerințe, presiuni politice sau decizii arbitrare. (…) Pe cale de consecință, revocarea unui membru al conducerii ASF nu este legal posibilă, atât timp cât acesta continuă să îndeplinească condițiile care au stat la baza numirii sale, orice hotărâre în sens contrar fiind abuzivă, făcută în frauda legii și, deci, lovită de nulitate, urmând să fie desființată ca atare de instanțele și autoritățile competente."
Mișu Negrițoiu, care va împlini în curând 67 de ani, este fost CEO al ING Romania și este la conducerea ASF din aprilie 2014. Anul trecut mai mulți senatori și deputați i-au solicitat demisia ca urmare a scandalului polițelor RCA. Numele vehiculat pentru înlocuirea lui Negrițoiu ar fi cel al lui Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepreședintele Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF).