Resursa umană este mina de aur de la Galaţi
Bruno Ribo s-a îndreptat spre domeniul minier din pură pasiune. „Mi-a plăcut foarte mult această activitate, în mod special cea legată de subteran, dar mi-au plăcut și importanța, și rolul special al minerilor. Știați că în Evul Mediu erau printre cei mai numeroşi și mai bine plătiți lucrători?”, punctează acesta.
Astfel, el a ales să studieze Științe Miniere la Paris. În timpul facultăţii, Bruno Ribo a acumulat cunoștințe pe care le-a aplicat mai târziu în muncă. De asemenea, a avut ocazia să călătorească în Argentina, pentru un stagiu de lungă durată, unde și-a întâlnit partenera alături de care își petrece viața.
Odată angajat în domeniu, în 1989, în cadrul companiei Usinor, evoluția sa profesională a fost progresivă și lină. De altfel, el spune că niciodată nu și-a fixat un scop de genul în X ani să devină Director General. „Ceea ce mă interesează este să fiu util și să fac lucrurile bine.”
A evoluat pe plan profesional, urmând această idee, de la servicii către clienții finali din rândul producătorilor mari de echipamente originale (cum ar fi Volkswagen, Seat, General Motors) la retehnologizarea minelor de fier din Liberia, apoi de la minereu de fier până la mașina pe care o cumpărăm. De asemenea, a trecut de la funcții de conducere cu responsabilități peste sute de angajați către poziții mai funcționale, unde te concentrezi mai mult pe termen lung, împreună cu un grup limitat de oameni. Toate cunoștințele acumulate în această diversitate de poziții ocupate și un evantai de domenii le-a pus în practică în cadrul companiei ArcelorMittal.
„Un manager de top este o persoană cu mare simț al responsabilității față de ceilalți și o mare capacitate de a asculta. Această persoană va conduce prin exemplu, va fi pasionată, pozitivă, va cataliza întreaga echipă și va crea adepți.”Bruno Ribo, CEO ArcelorMittal Galați &Skopje
Cum a ajuns în România
Bruno Ribo își amintește că primul interviu pentru Arcelor, în 2008, a fost foarte interesant. „Doamna de la Resurse Umane care m-a intervievat mi-a povestit despre numeroase proiecte de creștere organică a afacerii în sudul Europei. Visul meu era tocmai să lucrez ca expatriat în zona mediteraneeană.” Și iată că, în ultimii 15 ani, a lucrat în Spania, în Turcia, iar acum, în România.
În prezent, Bruno Ribo coordonează angajații care fac parte din Comitetul de Conducere al ArcelorMittal Galați. Echipa sa e responsabilă de o afacere cu vânzări de 800 de milioane de euro, în peste 10 țări și ceva mai puțin de 8.000 de oameni.
De când a ajuns în România, adică din 2009, cea mai mare provocare pentru el a fost să readucă Combinatul Siderurgic de la Galați peste pragul de profitabilitate.
La ce lucrează în prezent
Proiectul major la care el și colegii săi lucrează acum în etape este ceea ce ei numesc Programul ARC2020E, adică o transformare completă a modului de a gestiona și de a derula afacerea, pornind de la minereul de fier până la vânzări. Practic, transformă toate procesele, păstrează doar numărul potrivit de echipamente pentru noua paradigmă economică, introduc digitalizarea, modernizează și investesc.
„Transformarea se referă și la resursa umană, principala bogăție pe care o avem aici, la Galați. Nu va fi simplu pentru că trebuie să ne întărim productivitatea. Mulți colegi experimentați se vor pensiona în anii următori, alții tineri vor veni. Este nevoie să-i pregătim intens pe noii noștri colegi (muncitori aduși printr-o școală de ucenici și specialiști atrași prin programe de internship). Nu este doar o schimbare de cifre, X pleacă și Y vine, ci și una de competențe, pentru că muncitorii și specialiștii de mâine vor fi fundamental diferiți de cei de azi”, spune Bruno Ribo.
CEO-ul este de părere că managementul diviziei românești este provocator și plăcut. Provocările apar în mod special din cauza mediului de afaceri foarte competitiv, iar partea plăcută este datorată colegilor săi. „Sunt angajați deschiși, prietenoși, susținători, reactivi și rapizi.”
Competențe și cunoștințe
Bruno Ribo, care a trăit și lucrat în Franța, Italia, Turcia, iar acum în România, spune că toate aceste experiențe l-au îmbogățit pe plan profesional. „De fapt, acesta a fost întotdeauna proiectul meu profesional și personal. Cred că acum ar fi dificil să lucrez doar cu compatrioții mei.”
De asemenea, în toate locurile în care a lucrat a acumulat, pe lângă cunoștințele specifice industriei, și competențe lingvistice. El cunoaște engleză, franceză, spaniolă, italiană, turcă și română. De asemenea, noile culturi l-au ajutat și în a vedea diferit problemele. „Cred că acesta este unul dintre marile avantaje ale unei companii ca ArcelorMittal: o diversitate reală.”
Ce face un CEO în timpul său liber
Mă odihnesc și încerc să fac un minimum de activitate sportivă pentru a mă menține în formă. Dar, în același timp, am multe alte preocupări: lectura, vizionarea de filme, călătoriile (către obiective destul de îndepărtate). Principalul meu hobby, însă, este probabil cititul. Mai ales pentru că îmi aduce perspective multiple.
Fiecare dintre noi trebuie să-și găsească propriul echilibru. Trebuie să-ți impui niște limite, să păstrezi ceva timp de calitate si pentru viața de familie. De exemplu, în cazul meu, telefonul meu mobil este întotdeauna pe modul silențios. În acest fel, îmi pot dedica toată atenția la ceea ce fac, la întâlnirile în care mă implic. În timpul sfârșitului de săptămână, de multe ori “îl uit” într-un sertar.
Articol preluat din numărul 243/decembrie 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.