Rezoluţii de Anul Nou care îţi vor aduce beneficii pe plan profesional
La încheierea unui an dificil din toate punctele de vedere, este timpul să privim cu speranţă spre viitor. Pentru mulți, asta înseamnă stabilirea unor rezoluţii şi a unor noi obiective în urma lecţiilor preţioase învăţate în trecut. Totuşi, pentru cei mai mulți oameni, respectarea acestor decizii este dificilă, iar determinarea şi entuziasmul de la început se pierde în timp.
Cu toate acestea, stabilirea de noi priorităţi sau de noi moduri de a acţiona reprezintă o modalitate de a intra în noul an cu un optimism proactiv şi este şi o proclamație despre cum dorim să trăim pe viitor. Una dintre cele mai frecvente probleme care apar atunci când oamenii îşi stabilesc noi obiective este că ele tind să fie prea generice și progresul devine imposibil de măsurat. Pentru a evita o astfel de capcană, îţi propunem câteva obiective clare, măsurabile, pe care să le poți urmări în timp, pe care le poţi atinge şi care îţi vor aduce beneficii importante pe plan profesional.
Un pas curajos
Dacă nu eşti mulţumit de actualul loc de muncă, atunci a venit momentul să faci un pas curajos şi să îţi cauţi un nou job. Poate părea un obiectiv dificil, în condiţiile în care criza sanitară a adus cu sine impredictibilitate pe piaţa muncii, dar, este la fel de adevărat, în astfel de momente dificile apar şi oportunităţi care îţi pot schimba viaţa. Dacă te-ai decis să faci acest pas, stabilește clar ce obiectiv profesional ai, completează un model cv obisnuit, ţinând cont de regulile specifice de redactare, şi aplică pentru toate job-urile care corespund aptitudinilor, dar şi ţelurilor tale profesionale.
Învaţă ceva nou
Indiferent în ce domeniu activezi, există zeci de noi abilități pe care le poţi învăța și care ar putea aduce beneficii semnificative carierei tale. Pentru a te asigura că vei duce la bun sfârşit această misiune, alege cu precizie ce anume ai vrea să înveţi, stabileşte cum poţi face asta şi evaluează cât timp poţi aloca acestui proces. Dacă este vorba de cursuri plătite, nu ezita să-ţi informezi angajatorul despre intenţia ta. Multe companii investesc în programe de formare pentru angajaţii lor, aşa că este posibil nici să nu fii nevoit să plăteşti pentru ele.
Citeşte mai mult
Chiar dacă nu îţi faci prea mult timp pentru lectură sau optezi mai mult pentru volume de ficţiune, trebuie să ştii că parcursul tău profesional ar avea de câştigat de pe urma unor cărţi care să te inspire sau să îţi ofere o perspectivă mai amplă despre domeniul în care lucrezi. De la biografii ale unor oameni celebri la cărţi care anticipează evoluţia unor sectoare ale economiei, poţi alege orice te interesează şi te poate ajuta să ai o înțelegere mai bună asupra profesiei tale.
Lărgeşte-ţi reţeaua profesională
Nu există niciun dezavantaj în lărgirea rețelei tale profesionale, dar va fi nevoie, probabil, să investeşti ceva timp în asta. Totuşi, beneficiile vor fi pe măsură. Chiar şi în perioada pandemiei, cu siguranţă ai avut ocazia să cunoşti oameni noi, fie şi virtual. Dacă unele dintre aceste relaţii profesionale te interesează mai mult decât altele, încearcă să-ţi faci timp să le aprofundezi. Un simplu telefon poate face minuni.
Echilibrul este cheia succesului
Auzim deseori vorbindu-se despre echilibrul dintre viața profesională și cea privată, dar cum îl poţi măsura? În acest sens există diferite tipuri de chestionare care îţi pot oferi nişte indicatori destul de valoroşi. Totuşi, cel mai important lucru este felul în care te simţi tu. Dacă eşti copleşit de sarcinile profesionale şi simţi că nu ai suficient timp liber pe care să-l petreci cu familia şi prietenii, atunci este momentul să faci nişte schimbări. Este posibil ca această situaţie să fie rezultatul unui management deficient al timpului în orarul de lucru. Discuţiile cu colegii despre împărţirea sarcinilor, dar şi cu familia şi prietenii, te pot ajuta să găseşti echilibrul între carieră şi viaţa personală.
Nu este nevoie să îţi setezi prea multe rezoluţii pentru Anul Nou. Aşa cum am văzut în 2020, multe lucruri se pot schimba radical într-un timp foarte scurt şi toţi suntem nevoiţi să ne adaptăm. Cum se spune, nu aduce anul ce aduce ora. Totuşi, stabilirea unor obiective pe termen lung te poate ajuta să nu te pierzi în detalii şi să ai mereu o perspectivă mai amplă şi mai clară despre persoana care vrei să devii din punct de vedere profesional.
Sursă foto: Unsplash.com