Rolul motivației în activitatea angajaților: ce ar trebui să știe fiecare manager de echipă?
Poate ai crede ca oferirea salariului, bonurilor de masă și a unor mici beneficii este mai mult decât suficient. Însă nu este așa. De ce? Pentru că majoritatea angajatorilor oferă fix aceleași lucruri.
Foarte multe studii au demonstrat că motivarea este strâns legată de randament; cu cât sunt mai motivați, cu atât vor da mai mult randament. În alte cuvinte, angajații motivați vor „produce” mai mult.
Cum îți poți motiva angajații
Pentru a-ți motiva angajații corespunzător, cel mai simplu și util este să-i întrebi ce anume i-ar motiva și de ce. Este foarte important să afli și motivul pentru care un anumit beneficiu i-ar motiva pe angajați întrucât poți să înțelegi și tu mai bine cu motivele lor.
Iată câțiva pași pe care îi poți urma:
• Alcătuiește un chestionar, preferabil anonim;
• Adaugă opțiuni de beneficii pe care angajații ar dori să le aibă; de exemplu: service laptop prelungit, o zi în plus de concediu, asigurare medicală ce să asigure și membrii familiei, majorarea tichetelor de masă, un birou mai spațios, etc.
• Introdu și câteva întrebări deschide, unde angajații îți pot spune ce anume i-ar motiva. Astfel afli exact ce doresc și poți afla un beneficiu simplu și ușor de oferit, la care poate nu te-ai gândit.
• Oferă o perioadă limită până când poate fi completat acest chestionar.
• Nu uita să le spui angajaților în cât timp vei veni o concluzie în urma analizării chestionarului.
Este important ca angajații să vadă că ții cont de părerile lor, așadar împărtășește cu ei concluziile chestionarului și soluțiile pe care le poți oferi momentan.
Iată alte câteva idei care pot funcționa pe termen scurt, până găsești o soluție convenabilă pentru toată lumea pe termen lung:
1. Teambuilding
Un teambuilding este o activitate de 1-2 zile în care angajații se reunesc pentru a interacționa și a se cunoaște mai bine. Este o activitate distractivă, care relaxează oamenii, îi ajută să se cunoască mai bine dincolo de locul de muncă și poate lega prietenii pe viață.
Este o activitate distractivă ce adesea motivează angajații întrucât prin intermediul unui teambuilding oamenii cunosc și latura personală a colegilor și superiorilor lor.
2. Majorarea tichetelor de masă în lunile cu sărbători
Paștele și Crăciunul sunt sărbători ce aduc familiile împreună, dar și care cresc cheltuielile. Oferă-le angajaților tichete de masă cu o valoare mai mare decât de obicei pentru luna sărbătorilor Pascale și celor de iarnă. Chiar dacă majorarea nu este semnificativă cu siguranță va fi observată și apreciată.
3. Discurs motivațional
Uneori tot ce avem nevoie pentru a ne simți motivați sunt câteva vorbe bine „împachetate”. Deși poate fi doar o măsură pe termen scurt, un discurs motivațional poate da roade, motivând oamenii să fie mai productivi și proactivi în ceea ce privește munca pe care o depun.
Poți discuta cu toți angajații sau cu fiecare departament pentru a-ți axa discursul pe principalele probleme ale fiecărei echipe în parte.
4. Schimbarea postului
Uneori unii angajați nu sunt pe postul potrivit pentru ei. Există șansa ca nici ei să nu fie conștienți de acest lucru. Așadar dacă îți cunoști angajații destul de bine în materie de abilități și competențe, le poți propune să accepte o nouă poziție în cadrul companiei care i-ar putea face mai fericiți.
Uneori soluțiile cele mai simple, la care nu te gândești, sunt chiar sub nasul tău.
Rotire posturilor este o modalitate simplă care poate motiva și satisface angajații și are beneficii și pentru angajator, acesta din urmă alegându-se cu un angajat mulțumit de postul pe care se află.
Cu siguranță motivarea angajaților nu este o treabă ușoară; nevoile noastre se află în continuă creștere, inclusiv așteptările. Așadar acordă timp și răbdare pentru a găsi cea mai bună metodă pentru a-ți motiva angajații. Nu în ultimul rând, nu uita să-ți implici proprii angajați în procesul de motivare; ei îți pot oferi soluții foarte simple și rapide la care poate nici nu te-ai gândit.