S-a lansat primul program din România de monitorizare la domiciliu a pacienților cu boli cardiovasculare
Foto: conf dr. OANA GHEORGHE-FRONEA
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces atât în România, cât și în întreaga lume. Insuficiența cardiacă (IC) reprezintă stadiul final de evoluție a tuturor bolilor care afectează inima. Odată diagnosticat acest stadiu, prognosticul paciențior cardiaci rămâne unul rezervat.
În ciuda numeroaselor progrese în domeniul tratamentului, respitalizările frecvente şi scăderea calităţii vieţii caracterizează, din păcate, şi la această oră, prognosticul pacientului.
Conform datelor centralizate la nivel național, prevalența insuficienței cardiace în rândul populației de peste 35 de ani este de 4,7%, iar anual aproximativ 25.000 de spitalizări se datorează episoadelor de decompensare a insuficienței cardiace. Totodată, secundar procesului de îmbătrânire a populație, prevalența acestei boli este așteptată să se dubleze în următorii 10 ani.
Ea cauzează costuri financiare și sociale fenomenale atât în mod direct – costurile ridicate ale tratamentului, spitalizărilor frecvente, cât și indirect, secundar invalidării temporare sau permanente a acestor persoane ce nu mai pot fi active profesional, cu scăderea globală a veniturilor acestora, în condițiile creșterii nevoilor lor (necesitând uneori îngrijiri şi asistenţă medicală la domiciliu). Repercusiunile financiare și sociale nu se opresc doar asupra pacientului, ci au efecte și asupra membrilor familiei, responsabili de cele mai multe ori de îngrijirea pe termen lung a acestor pacienţi.
Pentru prima dată în România, Centrul Medical Emerald lansează un program de monitorizare la domiciliu a pacienților cu boli cardiovasculare, cu o tehnologie de ultimă generație, ce permite crearea unui dosar electronic inteligent, accesibil la orice oră atât medicului, cât și pacientului și familiei acestuia.
Despre ce presupune exact acest program, beneficiile lui, costurile și modul de lucru, am stat de vorbă conf dr. OANA GHEORGHE-FRONEA, coordonatorul proiectului.
Dr. Fronea este conferențiar în disciplina Cardiologie – UMF „Carol Davila” București, cu supraspecializare în evaluarea riscului cardiovascular global al pacienților hipertensivi. De asemenea, este coordonator al Grupului de lucru „Tineri hipertensiologi” al Societății Române de Hipertensiune, dar și membru al Societăților Române de Cardiologie, Hipertensiune Arterială și Medicină Internă. Tema ei actuală de cercetare este Sindromul de îmbătrânire vasculară accelerată (EVA – Early Vascular Aging) și evaluarea hemodinamică non-invazivă la pacienții tineri cu sindroame coronariene acute.
***
Sunteți coordonatorul primului program de monitorizare la domiciliu a pacienților cu boli cardiovasculare. De ce era nevoie de un astfel de program?
În prezent, una dintre cele mai mari provocări ale sistemului nostru de sănătate este reprezentată de reducerea costului global al îngrijirilor persoanelor aflate în insuficienţă cardiacă cronică, prin prevenirea complicaţiilor, a respitalizărilor şi a vizitelor de cameră de urgenţă, ameliorând în acelaşi timp calitatea vieţii acestora.
Monitorizarea pacienților cu boli cardiovasculare în general și în special a celor cu insuficiență cardiacă după un episod ce a necesitat internare, reprezintă cel mai eficient mod de a preveni un nou episod de decompensare care să impună o reinternare cu impact major asupra costurilor financiare și sociale. Mai mult, nu de puține ori, episodul de decompensare a IC poate duce a decesul pacientului.
Monitorizând atent parametrii vitali (tensiunea arterială, pulsul, greutatea, nivelul de oxigenare al organismului etc) și simptomele pacienților, se pot identifica precoce semnalele de alarmă ce preced episodul de decompensare, moment în care simpla intervenție de ajustare a medicației sau a dietei pacientului poate readuce echilibrul sistemului cardiovascular.
Programele de monitorizare a pacienților dincolo de mediul medical, în condițiile de zi cu zi, reprezintă o necesitate pentru asigurarea îmbunătățirii pe termen lung a morbi-mortalității pacienților cu boli cardiovasculare și a creșterii și menținerii calității vieții acestora.
A accelerat pandemia această nevoie?
Contextul actual al pandemiei COVID-19 afectează pacienții cardiaci atât în mod direct – bolile CV coexistente reprezentând un factor de prognostic infaust al infecției cu SARS-CoV2, cât și indirect prin teama pe care o resimt pacienții cardiaci– pacienți cronici ce necesită controale medicale periodice, teamă ce îi ține departe de aceste vizite ce le sunt necesare pentru o bună evoluție și un control optim al bolii. La ora actuală, știm care este mortalitatea prin infecția SARS-CoV2 la pacienții cardiaci, însă nu este cunoscută mortalitatea celor care au decedat din cauza scăpării de sub control a bolii lor de bază, datorită accesului limitat la vizitele de control periodic.
Programul nostru adresează această necesitate de a veni în sprijinul pacienților cardiaci cronici și a le oferi o monitorizare în propria casă, unde se pot simți în siguranță, limitând astfel contactul cu mediul medical numai în situațiile de urgență, această limitare fiind însă fără prețul scăpării de sub control a evoluției bolii cardiace de bază.
Care sunt beneficiile programului?
Programul de monitorizare la domiciliu pe care l-am conceput aduce multiple avantaje atât pacienților cât și familiilor acestora, precum și întregului sistem sanitar.
În primul rând, sănătate: prevenind decompensările majore, programul asigură menținerea calității vieții pacienților cu boli CV, care rămân astfel capabili de a fi apți fizic pentru a-și desfășura o viață cât se poate de normală, și utili atât lor cât și familiilor din care fac parte.
Din punct de vedere financiar, pacientul reduce costurile generate de internările prelungite datorate episoadelor de decompensare gravă a bolii CV de fond. De asemenea, păstrându-și capacitatea de muncă, poate continua să aibă venituri din activitatea proprie. În plus, se poate reduce prețul medicației cronice necesare (fiecare episod de decompensare implică un număr în creștere de medicamente sau chiar dispozitive medicale ce necesită monitorizare specifică, cu costuri aferente).
Din punct de vedere al sistemului sanitar, se reduce numărul de prezentări la camera de gardă, se reduce numărul de internări sau durata acestora odată cu identificarea acestor pacienți într-o faza incipientă de decompensare. Actual, toate spitalizările pentru decompensările IC cronice trec prin serviciul de urgenţă pe tot parcursul anului, generând astfel noi costuri.
În multe țări europene acest tip de program este implementat de mult timp și s-a dovedit eficace atât în a reduce semnificativ costurile generale ale respectivelor sisteme sanitare, cât și în a îmbunătăți semnificativ calitatea vieții, supraviețuirea pacienților și costurile totale ale acestora, generate de boală.
Sunt și avantaje emoționale, psihologice?
Contactul dintre pacient și echipa medicală dincolo de ușa cabinetului îmbunătățește complianța pacientului la tratament, adică respectarea întocmai a recomandărilor medicului, complianță fără de care controlul bolii nu poate fi atins. Și când spun tratament, nu mă refer numai la tratamentul cu medicamente, ci și la cel non-farmacologic, ce implică stilul de viață și dieta optimă afecțiunii CV respective, de la care pacienții tind frecvent să se abată odată cu trecerea zilelor de la ultima vizită la medic. Majoritatea prezentărilor la CG pentru decompensările de insuficientă cardiacă sau crizelor hipertensive se datorează nerespectării dietei hiposodate (pe care această categorie de pacienți trebuie s-o respecte cu strictețe) – vorbim practic de abuzul de sare în alimentația zilnică.
De asemenea, atât pacientul (dar, mai ales, familia acestuia) știe că nu este singur în fața bolii, în lupta cu aceasta, că poate avea un partener la care poate apela oricând simte că are nevoie. Se asigură astfel un suport moral atât de necesar, pentru a reduce anxietatea asociată, ce este nefavorabilă pacienților CV. Ne dorim să asigurăm astfel un sprijin moral, asigurându-i pe pacienți că le suntem alături în permanență.
Care sunt obiectivele urmărite?
Principalul obiectiv este de a ajuta pacientul cardiac să stea departe de spital, să poată conviețui cu boala, pe care să reușească să o țină sub control, astfel încât să își continue viața într-un mod cât mai normal.
Practic, ne vom asigura că pacientul rămâne asimptomatic sau cu cea mai bună îmbunătățire a simptomelor, că parametrii săi vitali (tensiune, puls, greutate etc) sunt în limite normale și că nu se confruntă cu reacții adverse secundare medicației de fond.
Ce presupune exact programul? Ce așteptări să aibă pacientul?
Programul are durata de 6 luni, în care sunt incluse 3 vizite de evaluare în centrul nostru: prima vizită de luare în evidență, în cadrul căreia pacientul beneficiază de o evaluare completă, adecvată bolii sale cardiovasculare de fond, a doua vizită la mijlocul perioadei de monitorizare (la 3 luni) și cea de a treia la 6 luni de monitorizare. În afara acestor vizite, pacientul va fi vizitat săptămânal la domiciliu de către un membru al echipei medicale pentru monitorizarea parametrilor săi vitali și a simptomelor și semnelor sale. De asemenea, pacienții și membrii familiilor acestora rămân în contact permanent prin intermediul telefonului și mijloacelor IT cu echipa medicală a centrului.
Odată cu identificarea semnalelor de alarmă că pacientul ar fi la riscul unei decompensări cardiace, acest lucru va impune o vizită suplimentară în centru pentru a fi reevaluat, astfel încât să fie păstrată starea de echilibru cardiovascular și menținerea pacientului asimptomatic.
În plus, oricând el sau familia sa simte nevoia de a comunica cu echipa medicală o poate face, echipa dedicată acestuia fiindu-i alături în permanență.
Cui vă adresați? Cine sunt exact beneficiarii?
În principal de adresăm pacienților din București pentru început, diagnosticați cu insuficiență cardiacă, cei care au fost recent externați după un episod de decompensare cardiacă.
De asemenea, programul poate fi util în monitorizarea pacienților ce au suferit recent intervenții de chirurgie cardiovasculară și se află în program de recuperare, dar și a pacienților cardiaci ce au suferit recent intervenții chirurgicale noncardiovasculare, context în care au necesitat ajustarea temporară a medicației lor cardiovasculare de fond, având astfel un risc crescut de decompensare.
Pacienții ce au fost recent internați pentru preinfarct/infarct miocardic sau tulburări de ritm cardiac pot, de asemenea, beneficia de programul nostru. O altă categorie de pacienți care necesită o astfel de monitorizarea este reprezentată de pacienții hipertensivi, care nu au un control optim al valorilor tensionale în ciuda tratamentului.
Ce costuri presupune pentru ei înscrierea în acest program?
Ne propunem ca pachetele de monitorizare oferite să fie personalizate nevoilor fiecărui pacient, costul fiind influențat de necesitățile de monitorizare ale fiecăruia. Pachetele includ pe lângă evaluările din centru, acces la investigații cardiovasculare complexe (monitorizări holter, ecocardiografii avansate, analize de sânge), dar și 24 de vizite la domiciliul pacientului pentru preluarea parametrilor monitorizați. Utilizând un sistem inovativ, echipa medicală poate avea acces în timp real nu doar la parametrii monitorizați la domiciliul pacientului, dar și la evoluția acestora în timp (diagrame de evoluție în dinamică), cu mult mai relevante decât o măsurătoare izolată. Un asemenea pachet de monitorizare va avea un preț ce variază între 50 și 150 euro/lună.
Dar investiția… în ce constă, ce efort financiar însemnă pentru companie?
Fiind un produs inovativ pe piața medicală din România, atât latura tehnologică a proiectului cât și cea umană implică investiții semnificative.
Datorită Pandemiei Covid-19, tehnologiile de monitorizare la distanță au avansat în ultimele luni cât în ultimii ani, făcând pentru prima dată posibilă o astfel de monitorizare medicală la distanță, cu dispozitive de încredere (aprobate FDA/CE/ANMDM), ce depășesc capacitățile dispozitivelor utilizate în prezent de către medici (Holtere ECG/TA sau tensiometre clasice). Integrând toți parametrii într-un sistem digital (puls, saturație, ritm cardiac 12 derivații, indice gleznă-braț, test de mers 6 minute etc), alături de chestionare de calitate a vieții și monitorizări standard (temperatură, greutate), acest sistem oferă un tablou de bord complex, asemenea unui dosar electronic al pacientului cardiac. Un asemenea dispozitiv poate costa în jur de 10.000 de euro, în funcție de componentele dorite.
Echipa medicală a urmat un training special și are experiență în tratarea pacienților la domiciliu, Centrul Medical Emerald oferind un standard de îngrijire centrată pe pacient. Dacă acest proiect pilot se va dovedi unul de succes, mai ales în contextul pandemiei, vom avea o nouă categorie de servicii din sfera cardiologiei, ce vine să completeze departamentul nostru de imagistică cardiacă avansată prin rezonanță magnetică și segmentul ambulatoriu, cu investigațiile consacrate (ECG, ecocardiografie, test de efort, monitorizări Holter etc).
În plină criză epidemiologică, cum vor decurge întâlnirile, astfel încât atât echipa medicală cât și pacientul să fie în siguranță?
Atât vizitele pacientului în centru cât și vizitele echipei medicale la domiciliul pacientului vor respecta normele epidemiologice în vigoare, implementate încă din martie în centrul nostru. Cum am aflat în aceste luni cu toții, nu poate exista un risc O, însă putem minimaliza aceste riscuri de ambele părți respectând condițiile epidemiologice, plecând de la triajul epidemiologic deja binecunoscut tuturor la acestă oră, asigurând echipament de protecție corespunzător echipei medicale, ce este deja testată periodic.
Câți specialiști vor fi implicați?
Pentru început, fiind vorba de o perioadă de testare a viabilității unui astfel de program inovativ pentru România, vor fi implicați doi medici primari cardiologi și doi asistenți medicali dedicați. Pe măsură ce numărul pacienților înrolați în acest program va crește, și numărul medicilor implicați va crește proporțional. De asemenea, acolo unde este necesar, colegii noștri de alte specilități din centru (neurologi, diabetologi, radiologi, endocrinologi sau medicină internă) vor fi implicați ori de câte ori pacientul ce apelează la noi are nevoie de un consult multidisciplinar.
Pacientul poate folosi acest program în caz de urgență? Se asigură linie de gardă?
Programul nostru nu include servicii de urgență, însă scopul principal al programului de monitorizare este de a preîntâmpina apariția situațiilor de urgență. În eventualitatea confruntării cu o situație de urgență, vom ajuta pacientul să apeleze în timp util la serviciile specializate (112/ camera de gardă).
Mai multe detalii despre înrolarea în acest program de monitorizare la domiciliu puteți afla pe pagina centrului – https://emeraldmed.ro/primul-program-de-monitorizare-la-domiciliu-a-pacientilor-cardiaci-din-romania/