Sistemul de învăţământ din România e depăşit şi nu pregăteşte tinerii pentru piaţa muncii – Ce e de făcut?
Statisticile sunt îngrijorătoare. Potrivit datelor INS consultate de Revista CARIERE, dintre tinerii cu vârsta între 15 şi 24 de ani, doar 22,3% erau consideraţi ocupaţi în muncă în 2016, faţă de 24,5% în 2015. De asemenea, avem cel mai mic număr de angajări după absolvirea facultății.
Comisia Europeană a realizat o radiografie a învăţământului romănesc, în care a reliefat cele mai mari probleme:
– România aplică un curriculum depăşit; există planuri ca dascălii să predea după o programă modernă.
– România stă cel mai prost dintre statele membre UE când vine vorba de competenţele de bază în matematică, ştiinţe şi citire; motivele ţin de factori educaţionali şi de inegalitatea socială.
– Accesul la educaţia de calitate e o provocare pentru elevii din zona rurală şi pentru cei de etnie rromă.
– Finanţarea sistemului de învăţământ este la un nivel redus.
– Rata de abandon şcolar este mare, iar acest lucru are consecinţe asupra pieţei muncii şi creşterii economice.
– Se observă o îmbunătăţire a ratei de angajare pentru românii cu studii superioare.
– Se fac eforturi pentru introducerea invăţământului în sistem dual.
– Românii nu prea îşi doresc să devină profesori, aşa că cererea e mai mare decât oferta.
Drept urmare, companiile au început să facă programe speciale dedicate pregătirii şi formării de competenţe necesare.
De exemplu, 120 de tineri români au luat parte la training-uri susținute de profesioniștii Adecco și sesiuni de shadowing alături de întraga echipă din România, de la departamentul de marketing și cel de management al resurselor umane, până la departamentul de IT, vânzări și payroll.
Acestea au avut loc în cadrul #ExperienceWorkDay, care face parte din programul global Adecco Way to Work, lansat de Grupul Adecco în 2013, care are ca scop susținerea tinerilor și orientarea acestora în carieră după finalizarea studiilor.
Un alt exemplu este eMag, care a lansat de curând un program de internship, ce se va desfășura în perioada iulie-august 2018 și este o invitație într-o călătorie de două luni în universul ecommerce. Acesta este plătit, iar internii vor fi implicați în proiecte reale de business care le vor aduce competențe esențiale pentru startul lor în carieră.
Opinia experţilor
Florian Colceag, expert internațional în educaţia copiilor și a excelenței, susţine că una dintre soluţii este să se dea Legea Educaţiei în elaborare colectivului elaborat de Academia Română, să nu mai stea la minister, care e incapabil să facă o schimbare.
"La Academia Română încă sunt minţi luminate, am lucrat cu ei în elaborarea programului „România educată”. Acolo sunt încă specialişti, oameni de calitate, cu ochii înainte şi capul pe umeri, care nu se uită înapoi la şpagă sau afaceri. După elaborarea proiectului de lege, acesta trebuie propagat de presă în mediul părinților şi al profesorilor. Ei trebuie să decidă, nu Parlamentul, nu politicul. Aici e nevoie de referendum naţional organizat de presă. În economiile care funcţionează, în sistemele de educaţie care funcţionează există mereu un for de specialişti, experţi care nu se schimbă, rămâne stabil, indiferent de sistem", a spus Florin Colceag într-un interviu acordat de curând Revistei CARIERE.
Oana Moraru, managerul Centrului Educaţional Helikon, fondatoarea platformei educaţionale "Vocea Părinţilor", mentor şi publicist educaţional, formator şi consultant educaţional, propune trei paşi: să definim o viziune, să reorganizăm conținuturile și să reformăm profesorii.
"Am putea spune, cu fals oprimism, că există deja pârghii disciplinare și destulă supunere funcționărească în sistem – pe canalele cărora putem transmite lucruri bune, scenarii noi de lecție și recomandări metodice proaspete. Numai că însăși această frică pe verticală a paralizat inițiativa, creativitatea și reflexul de a ne măsura autentic impactul. Fără reformă administrativă, cele 3 puncte de mai sus, oricât de bine concepute și așternute pe hârtie, nu se vor întâmpla niciodată în clasă, pentru copil", a precizat de curând Oana Moraru pentru Revista CARIERE.