Taxa de solidaritate și impozitul pe cifra de afaceri pot avea un efect negativ asupra economiei românești, avertizează o asociaţie de specialişti
"Companiile membre ABSL consideră că predictibilitatea mediului de afaceri este un factor cheie al creșterii economice, iar modificarea radicală a programului fiscal fără consultări cu mediul de afaceri sau fără studii de impact prezintă un risc major adus economiei în ansamblu, cu efecte imediate asupra dezvoltării industriei noastre și creării de noi locuri de muncă", se arată în documentul citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, inițiativele de tipul taxei de solidaritate afectează, prin reducerea salariului net, segmentul profesioniștilor performanți din mediul privat care sunt responsabili cu atragerea de proiecte noi pe piața locală și conducerea unor programe cu efecte benefice asupra întregii economii.
"Mai mult, indiferent cât de mari sunt salariile și încasările corespunzătoare acestora la bugetul de stat pentru cetățenii afectați negativ de această inițiativă, pensia pe care o vor primi de la stat va fi plafonată conform legislației în vigoare — ceea ce conduce în fapt la crearea unei alte inechități în societatea românească.
Este astfel clar că aceste resurse extrem de valoroase pentru economia românească, vor fi acum profund dezavantajate, iar migrarea lor (împreună cu proiectele coordonate de acestea) către destinații mai atractive va fi semnificativ sporită. Prin introducerea unei taxe pe cifra de afaceri este posibil ca România să între în conflict cu legislația Uniunii Europene în acest domeniu și, în plus, să descurajeze investițiile străine", menționează sursa citată.
ABSL precizează că investițiile străine nu urmăresc profitul în primii ani de existență ai unei companii şi recomandă guvernanţilor să aibă întâlniri cu mediul de afaceri pentru a lua pulsul acestor schimbări.
Isărescu: Impozitul pe cifra de afaceri merge aplicat la un birt, la o afacere mică
La rândul său, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a explicat că măsura propusă de Givern de a înlocui impozitul pe profit cu cel pe cifra de afaceri nu e fezabilă.
"Impozitul pe cifra de afaceri merge la o firmă care nu creează valoare adăugată, nu are lanțuri multe de producție. Nu? E la primul rând, acolo jos. Cumpără ceva și vinde altceva. Un restaurant, un birt, o firmă mică. Nu începi să iei mai multe produse și… Ce facem, îi impozitezi pe toți?
Aceasta a fost marea revoluție a TVA-ului și diferențierea între impozitul pe vânzări, cum se numește în Statele Unite, și TVA-ul din România", a explicat Isărescu, la o conferință de specialitate