Computerele cuantice ar putea schimba lumea
Am să încep prin a vă vorbi despre un lucru care mi-a marcat copilăria. Și anume tot ceea ce spunea domnul profesor Alexandru Mironov despre viitor și ale lui minunății tehnologice. Iată că în prezent viitorul s-a adeverit în mare parte. Iar ceea ce nu s-a adeverit urmează “să vină peste noi”. Cum ar fi computerele cuantice.
Despre care specialiștii în domeniu spun că vor putea rezolva cu mult mai multe probleme, mult mai complexe decât ar putea rezolva orice computer pe care îl avem astăzi la dispoziție. Dar…Cine va câștiga cursa? – se întreabă și întreabă Mary-Ann Russon – Technology of Business reporter la BBC.
Schimbare de paradigmă
“Auzim tot mai des în ultima perioadă vorbindu-se despre computerele cuantice. (…) Domeniul nu este deloc unul simplu, așa cum nu este nici mecanica cuantică, o teorie situată undeva în afara intuiției și percepției noastre cotidiene.
Tot ce trebuie să reținem deocamdată este că avem de-a face cu o schimbare de paradigmă: dacă până acum, datele într-un computer clasic înseamnă una din cele două stări posibile (0 sau 1), în cazul unui computer cuantic datele pe care acesta le manipulează sunt într-o superpoziție de stări și manipularea lor implică concepte cuantice”, spune Alexandru Mironov.
Ar putea calculul cuantic să “deblocheze” secretele corpului nostru? Sau ale Universului însuși? Computerele cuantice super-rapide ar putea accelera descoperirea de noi medicamente. Ar putea sparge cele mai complexe sisteme de securitate criptografice, ar putea proiecta noi materiale și multe altele. Nu în ultimul rând, computerele cuantice ar putea ajuta la găsirea moleculelor pentru combaterea bolilor genetice
Efectul
Până în prezent nu există un consens cu privire la cel mai bun mod de a fabrica un asemenea computer, sau cum să fie disponibil pe piață.
Fizicienii, inginerii și oamenii de știință din lumea întreagă încearcă să dezvolte patru tipuri foarte diferite de computere cuantice, bazate pe particule de lumină, ioni captați ș.a.
Oamenii de știință care activează în domeniul computerelor descriu uneori efectul de calcul cuantic ca și cum ar oamenii ar putea să meargă, cu toții în același timp, printr-un labirint foarte complex.
“Până în prezent, peste 94.000 de oameni au accesat computerele cuantice IBM, au efectuat peste cinci milioane de experimente și au scris 110 lucrări”, spune dr. Robert Sutor, vicepreședinte pentru strategia și ecosistemul computerelor cuantice la IBM Research. “Oamenii învață și experimentează … sperăm, în trei până la cinci ani, să putem indica un exemplu specific și să spunem că am putut îmbunătăți semnificativ ceea ce pot face computerele clasice”.
Sursa: BBC