Echipa românească EFdeN, pe locul 4 la competiţia mondială de case solare din Dubai
Echipa românească EFdeN se întoarce acasă din competiţia mondială de case solare din Dubai cu locul 4 mondial și 4 premii la categoriile concursului:
- Premiul 1 la Comunicare
- Premiul 2 la Inginerie și Construcție
- Premiul 2 la Condiții de Confort
- Premiul 3 la Sustenabilitate
- Locul 4 la Funcționalitatea Casei
- Locul 4 la Eficientă Energetică
- Locul 4 la Transport Electric
“Mulțumim tuturor celor care au crezut în noi și ne-au fost alături, foști membri Prispa și EFdeN, familie, prieteni, profesori, apropiați și peste 100 de companii care au ales să investească în inovația românească. De mâine seară intrăm din nou în șantier și începem dezasamblarea prototipului EFdeN Signature”, au scris pe Facebook cei de la EFdeN.
Casa EFdeN Signature a fost construită integral de studenţii echipei EFdeN, fiind un proiect românesc de cercetare şi inovaţie
În doar 14 zile, echipa EFdeN, formată din 33 de studenți de la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, Universitatea Bucureşti şi Politehnica Bucureşti, a asamblat prototipul EFdeN Signature în Dubai, fiind printre primele echipe care au finalizat casa, în etapa premergătoare competiţiei.
În perioada 18 – 28 noiembrie, cele 15 echipe finaliste au concurat în probele monitorizate şi jurizate. Probele monitorizate au reprezentat 40% din punctajul final al competiţiei şi au presupus testarea casei din punct de vedere al eficienţei energetice, condiţiilor de confort şi funcţionalitate, în timp ce probele jurizate reprezintă susţinerea şi argumentarea proiectului în faţa unui juriu internaţional format din specialişti din fiecare domeniu. De asemenea, casele pot fi vizitate zilnic, pe situl competiţiei, prin înregistrare pe website-ul competiţiei.
Pentru ca echipa să fie prezentă în Dubai timp de 45 de zile, tinerii au lansat campania Susţine Inovaţia Românească, prin care au strâns 70% din fondurile necesare. Mai multe detalii despre campanie sunt disponibile pe www.efden.org/sustine-inovatia.
Mihai Toader-Pasti, coordonatorul proiectului, este nominalizat la Gala Premiilor Revistei CARIERE 2018 la categoria „Talentele viitorului”. Votul se desfăşoară aici: http://www.gala-cariere.ro/
EFdeN: direcţii de acţiune
În interviul acordat Revistei CARIERE, el a explicat că, în EFdeN, totul se leagă de 3 direcții de acțiune:
- studenți: educație, cercetare, interdisciplinaritate, practică și oportunități. „EFdeN este un context extraordinar de dezvoltare personală și profesională pentru studenții implicați. Vrem să îi facem pe tineri să viseze mai mult și să meargă pe căi nebătătorite, să inoveze. Din 2012 peste 550 de tineri au făcut parte din echipa noastră și au devenit mai buni.”
- sustenabilitate: „Poluăm planeta și contribuim la schimbările climatice, iar zona de locuire și energie au o componentă importantă. Prin proiectul nostru încercă să informăm publicul larg cu privire la aceste aspecte, de sănătate a mediului și sănătate proprie.”
- hub: „Credem că aducând împreună mediul privat, universitățile și administrația publică putem crea lucruri incredibile. Noi acționăm ca un catalizator. Există multă dorință de a face bine și de schimbare în România astăzi, trebuie doar să canalizăm această energie și resursele necesare în proiecte concrete.”
De asemenea, el a spus că toate casele proiectete și construite de EFdeN trebuie să respecte principiile sustenabilității, cei 3P, care țin de Mediu (Planet), Utilizator (People) și Accesibilitate financiară (Profit).
Prototipul casei care a intrat în competiţia Solar Decathlon Middle East 2018 din Dubai
Casa EFdeN Signature este cea mai buna casa realizată de EFdeN vreodată, iar acest lucru este remarcabil, spune Mihai Toader-Pasti. El aminteşte că oamenii se așteaptă ca progresul să vină natural și firesc în orice companie sau societate. În cazul lor, la fiecare ciclu de 2 ani, se schimbă aproximativ 95% din membrii proiectului, pentru că fiind un proiect educațional, studenții vin, învață și pleacă. Altfel spus, la fiecare 2 ani o iau aproape de la zero la nivelul echipei.
„A fost interesant procesul de concept și proiectare pentru că a trebuit să ne uităm la ce se întâmplă în Dubai și în Orientul Mijlociu, să înțelegem nu doar contextul climatic, ci și cel social și cultural. A fost de asemenea pentru prima dată când transportăm casa în afara Uniunii Europene și pe mare, două provocări foarte mari”, spune Mihai Toader-Pasti.
Casa EFdeN Signature este destinată contextul socio-climatic din Dubai, fiind o casă adresată imigranților cu venituri medii. Din punct de vedere al compartimentării, este un mare open-space de 75mp în care se află Livingul, Diningul, Baia, Dormitorul și un Vestibul. „Este o abordare nouă pentru noi, să renunțăm la separarea spațiilor prin pereți pentru a aduce toți utilizatorii împreună într-un spațiu comun. Un avantaj este că astfel utilizatorul poate considera că are un dormitor de 75mp, un dining de 75mp sau un living de 75mp”, punctează Mihai Toader-Pasti.
Casa are o terasă, un spațiu umbrit în care se află și zona verde, sera, spațiu care are rol și în eficientizarea energetică a locuinței. Din punct de vedere tehnic, casa este 100% electrică, produce anual mai multă energie decât consumă, este automatizată și poate fi controlată vocal. Răcirea se face cu un sistem inteligent de răcire de tip multi-split, care detectează prezența utilizatorilor și redirecționează fluxul de aer pentru a avea cele mai înalte condiții de confort în interior. Casa poate fi asamblată în doar 14 zile și dezasamblată în 5 zile.