Lansarea primului program integrat de Chirurgie Minim Invazivă și Robotică din România
Sună de domeniul science fiction, dar deja nu mai este. Vorbim despre chirurgia robotică, iar de la introducerea primului sistem da Vinci in 1999 și până în prezent, acest domeniu – chirurgia robotică, înregistrează în fiecare zi succese incontestabile la nivel mondial.
În concordanță cu cele de mai sus, Ponderas Academic Hospital, parte din Rețeaua de Sănătate Regina Maria, a lansat astăzi Primul Program Integrat de Chirurgie Minim Invazivă și Robotică din România. Programul aduce ca noutate, în premieră în sistemul medical privat din România, prezența a două sisteme de chirugie computerizată daVinciXi. Unul dintre roboți va fi destinat blocului operator, iar cel de-al doilea va fi instalat în Surgical Training Institute – centru dedicat instruirii continue a medicilor, înființat în urmă cu 18 ani și care deja a pregătit peste 2.000 de chirurgi.
Până în acest moment, investiția spitalului depășește 3 milioane de euro și constă în achiziția sistemului chirurgical daVinci Xi și a întregului echipament necesar utilizării multidisciplinare precum și instruirii continue în aceste tehnici.
„daVinci Xi, cea mai nouă generație de roboți chirurgicali, se integrează perfect în Ponderas Academic Hospital, spital multidisciplinar care face performanță chirurgicală la cele mai înalte standarde din Europa. În cadrul Programului Integrat de Chirurgie Minim Invazivă și Robotică din România, daVinci Xi este pus în mâinile unei echipe de profesioniști cu peste 30.000 de operații minim invazive și peste 1000 de intervenții chirurgicale robotice”, spune Prof. Asoc. Dr. Cătălin Copăescu – Director Medical Ponderas Academic Hospital.
daVinciXi este un sistem computerizat, interpus între chirurg și pacient, menit să augmenteze prestația chirurgicală a medicului, aducând importantebeneficii pacientului prin reducerea complicațiilor și a timpului de refacere. Față de generațiile anterioare, daVinci Xi aduce beneficii tehnologice superioare: alături de vedere 3D și HD, care poate fi mărită de peste 10 ori, deține patru brațe multifuncționale, inteligente, la care se atașează instrumente cu potențial de rotire 540 de grade în 7 direcții, permite repoziționarea mesei de operație în timpul procedurii precum și rotirea sistemului 360 de grade în jurul pacientului; toate aceste îmbunătățiri susțin extinderea fără precedent a gamei de aplicabilitate a acestei tehnologii.
Chirurgia robotică permite efectuarea unor operații dificile și complexe, în special în zone anatomiceînguste (de ex. pelvis sau loja timică) unde există o serie de structuri vitale, cum ar fi nervi, a căror lezare poate duce la complicații cu impact major în calitatea vieții pacientului. După cum spunea prof.dr. Irinel Popescu, "Geniul stă uneori în detalii".
Echipa care va opera cu daVinciXi este formată din: Prof. Asoc. Dr. Cătălin Copăescu – Medic Primar Chirurgie Generală, Director Medical Ponderas Academic Hospital,pionier și promotor al chirurgiei minim-invazive în România,Dr. Mircea OnacaMedic Primar Urologie, întors recent în România pentru a putea opera la cele mai avansate standarde, după 20 de ani petrecuți în Olanda și Conf. Dr. Victor Tomulescu- Medic Primar Chirurgie Generală, unul dintre pionierii chirurgiei robotice din România. Alături de aceștia va fi o echipă de medici asistenți de chirurgie robotică formată din Dr. Gheorghe Niță – Medic Primar Urologie, Dr. Bogdan Smeu – Medic Specialist Chirurgie Generală și Dr. Ionuț Hutopilă – Medic Specialist Chirurgie Generală.