Se întâmplă a treia oară, în 117 ani: Premiul Nobel pentru Fizică revine unei femei
Din anul 1901, când a fost acordat pentru prima dată Premiul Nobel pentru Fizică, el a fost acordat aproape exclusiv bărbaților, an după an. Femeile au câștigat exact de două ori premiul.
Astfel notează New York Times, care precizează că aceasta s-a schimbat săptămâna aceasta, când numărul a crescut la trei (“for just the third time in 117 years, a woman wins the Nobel Prize in Physics”). Respectiv, Donna Strickland, o canadiană care este profesoară de fizică la Universitatea din Waterloo, a primit premiul marți pentru munca sa în domeniul impulsurilor laser de înaltă intensitate.
A investit mult timp în munca sa
Dr. Strickland, în vârstă de 59 de ani, a împărțit distincția cu fizicianul francez Gérard Mourou, în vârstă de 74 de ani, cu care lucra ca student absolvent când a publicat o știință științifică în 1985.
Într-un interviu acordat la NobelPrize.org, site-ul oficial al premiului, Dr. Strickland, a spus că atunci când a aflat prima dată că a câștigat, ea s-a întrebat dacă nu cumva este o glumă. Cât privește munca sa în domeniul impulsurilor laser, a afirmat că “a fost doar un lucru distractiv de făcut, așa că mi-a plăcut să investesc mult timp în această muncă”.
România are o tradiţie în fizica nucleară
Gerard Mourou este unul dintre cei mai mari fizicieni contemporani, printre pionierii laserelor de mare putere şi, ca un fapt inedit, este cel care a implementat în România o parte din proiectul ELI – Infrastructura Luminii Extreme.
„Acum 30 de ani am inventat o tehnologie folosită practic în toate laserele din lume, o tehnologie de amplificare prin care lumina laserului să fie foarte, foarte intensă. Am fost în Statele Unite timp de 30 de ani, apoi m-am stabilit înapoi în Franţa. La un moment dat, Comisia Europeană era în căutarea unui mare proiect ştiinţific. Am propus atunci acest proiect de creare a unei Infrastructuri pentru Lumina Extremă, ELI. În 2005, 2006. România are o tradiţie în fizica nucleară, sunteţi foarte puternici în domeniu şi sunteți foarte respectaţi în lume, şi ne-am gândit că am putea studia pentru prima oară fizica nucleară cu ajutorul laserilor de foarte mare intensitate”, povestea fizicianul Gerard Mourou în 2016, la Interviurile Telejurnalului, în cadrul unui interviu acordat jurnalistului Mihai Melinescu.