Psihologul Yolanda Crețescu: De-a lungul vieții, oamenii se confruntă cu cel puțin trei blocaje ce pot conduce la depresie
Realitatea reprezintă doar 10% din viața unui om, restul de 90% fiind percepția noastră despre realitate. Ca să nu avem așteptări nerealiste ce ne pot conduce la depresie, trebuie să cunoaștem foarte bine propriile convingeri despre noi înșine, propriile convingeri despre cine ar trebui să fim și cum ar trebui să fie lumea care ne înconjoară, a spus psihologul Yolanda Crețescu, invitată în cadrul evenimentului TEDx Woman, ce a fost organizat recent la București.
Aceasta a explicat că oamenii sunt construiți într-un fel care îi predispune la stări de depresie, în condițiile în care „de-a lungul vieții, un om se confruntă de cel puțin trei ori cu blocaje ce pot conduce la această stare, care nu este altceva decât o soluție proastă la o situație anume”.
„Oamenii funcționează în baza unor criterii pe care le-au dobândit în primii 5 ani de viață. Dacă în copilărie m-am obișnuit să fiu ajutat de alții, atunci voi căuta același lucru la maturitate. De fiecare dată când voi încerca să fac o schimbare a felului de a fi, apare depresia”, a explicat psihologul.
Este vorba de o boală care acaparează și izolează. Prin urmare, oamenii care suferă de această afecțiune au nevoie de comuniune. Totodată, depresia este ceva diferit de tristețe, și care poate avea consecințe fatale. „Să suferi e normal, dar să suferi de depresie este o boală ce conduce de multe ori la suicid, adică la o consecință definitivă pentru o situație temporară”, susține specialistul.
Recent, Yolanda Crețescu a lansat împreună cu mai mulți psihologi proiectul DepreHub, un portal ce oferă inclusiv servicii de consultanță gratuită celor care suferă de depresie. În cele două luni de când e funcțional, prin intermediul acestuia au fost oferite 12.000 de ore de consiliere. „Dacă acum câteva luni aveam un pacient cu depresie la câteva luni, acum vine un pacient la câteva ore”, a spus Crețescu.
Cum se poate însă scăpa de depresie? Esențial e să știm ce ne-a condus la această stare, susține pshologul. Altfel spus, oamenii trebuie să conștientizeze propriile vulnerabilități, să nu își creeze așteptări nerealiste, iar în felul acesta elimină blocajele care conduc la depresie. „În permanență trebuie să fiu conștient de ce am, ce știu și ce pot, și atunci voi sta departe de tristețe și depresie”, a conchis specialistul.