Roboții, un pericol pentru securitatea umană?
În viața de zi cu zi, suntem înconjurați de tehnologie. Roboții au devenit tot mai prezenți în plan personal și profesional, principala lor menire fiind aceea de a ne ușura existența. Însă, roboții pot fi și un pericol pentru securitatea oamenilor. Mai precis, pot extrage informații sensibile de la persoanele care au încredere în ei, convingându-le să întreprindă acțiuni care le afectează securitatea.
Compania Kaspersky împreună cu Universitatea din Ghent au realizat recent un studiu care s-a concentrat pe impactul pe care un anumit robot îl are asupra securității umane. Este vorba de un robot proiectat și programat pentru a interacționa cu oamenii folosind canale similare celor utilizate de om, cum ar fi vorbirea sau comunicarea non-verbală.
Cercetarea a scos în evidență că robotul este capabil să influențeze oamenii, determinându-i sa facă anumite acțiuni.
Astfel, după cum a demonstrat cercetarea, robotul a reușit să intre în zone nepermise, în cadrul unei companii, după ce a convins mai mulți angajați să îi permită accesul. Astfel, la solicitarea robotului, 40% din angajații respectivei întreprinderi au deblocat ușa și au ținut-o deschisă pentru a îl lăsa în zona securizată.
A doua parte a studiului s-a concentrat pe obținerea de informații personale, folosite de obicei pentru a reseta parolele (cum ar fi data nașterii, marca primului automobil, culoarea preferată etc.). Robotul social a fost folosit din nou, de data aceasta invitând oamenii să poarte conversații prietenoase. De la toți participanții, cu excepția unuia singur, cercetătorii au reușit să obțină, prin intermediul robotului, acele date personale ce puteau fi folosite pentru resetarea parolelor.
„Literatura de specialitate indică faptul că încrederea în roboți și în special în roboții sociali este reală și poate fi folosită pentru a convinge oamenii să acționeze într-un anume fel sau să dezvăluie informații. În general, cu cât robotul este mai uman, cu atât mai mare este puterea sa de convingere. Experimentul nostru a arătat că acest lucru ar putea avea riscuri semnificative pentru securitate: oamenii tind să nu le ia în considerare, presupunând că robotul este bine intenționat și de încredere. Acest lucru oferă o potențială cale de acces pentru atacuri, iar cele trei studii de caz discutate în raport reprezintă doar o parte dintre riscurile de securitate asociate roboților sociali”, a spus Tony Belpaeme, profesor de Robotică la Universitatea din Ghent.
Conform unor estimări recente, roboții vor deveni o prezență obișnuită în gospodăriile înstărite, până în 2040. Actualmente, majoritatea sistemelor robotice, ce vor fi parte integrantă a locuințelor oamenilor, se află în faza de proiect.
Rezultatele studiului realizat de Kaspersky scot însă la iveală o dimensiune nouă și extrem de interesantă: noii roboți vor avea nevoie de sisteme de securitate cibernetică, tocmai pentru ca oamenii care îi utilizează să fie în siguranță.