7 din 10 români cred că trebuie să adopte un stil de viață sănătos pentru a avea o viață mai lungă
Pentru români, sănătatea, starea de bine și un stil de viață sănătos sunt priorități esențiale pentru o viață lungă și prosperă. Potrivit unui studiu privind percepția despre longevitate, efectuat de o companie internațională de asigurări de viață în 11 țări, 71% dintre respondenții români consideră că adoptarea unui stil de viață sănătos este cheia pentru a trăi o viață mai lungă. Alte aspecte importante pentru români în acest context includ reducerea stresului (68%), petrecerea mai mult timp alături de cei dragi (62%) și asigurarea unei situații financiare mai stabile pentru viitor (56%).
Cu toate acestea, 58% dintre români recunosc că întâmpină dificultăți în a ține pasul cu ritmul alert al vieții de zi cu zi și în a gestiona stresul. Aproximativ 76% afirmă că experimentează niveluri de stres cel puțin moderate în anumite perioade, iar 63% declară că se simt adesea epuizați la sfârșitul zilei în contextul situațiilor tensionate. Astfel, 9 din 10 persoane sunt în căutarea activă a metodelor prin care pot reduce stresul, având ca obiectiv creșterea pregătirii pentru o viață lungă și sănătoasă.
58% dintre români sunt încrezători că pot găsi soluții să se descurce în momente dificile
Abilitatea de a se adapta la ritmul vieții cotidiene și siguranța financiară în fața provocărilor neprevăzute reprezintă aspecte fundamentale. Deși 58% dintre români sunt încrezători că pot găsi soluții pentru a face față situațiilor dificile, peste jumătate recunosc că ar întâmpina dificultăți în gestionarea stresului generat de evenimente neprevăzute care pot afecta sănătatea sau situația financiară a familiei, conform concluziilor studiului.
„Este mai ușor să previi decât să tratezi, mai ales când vine vorba despre sănătate, dar și despre banii pe care te poți baza astăzi dacă se întâmplă ceva neprevăzut și cei pe care îi pui deoparte pentru un viitor mai liniștit financiar. În momente care îi pot lua pe neașteptate, cum ar fi pierderea locului de muncă, o problemă de sănătate sau un accident, oamenii au nevoie de liniștea că se pot concentra pe ceea ce contează fără să fie nevoie să-și facă griji în plus din motive cum ar fi cheltuielile neplanificate. De aceea, e nevoie să fie pregătiți să facă față neprevăzutului în orice moment, ceea ce înseamnă să aibă grijă de sănătate și să-și asigure protecția și viitorul financiar pentru o viață nu doar mai lungă, ci și mai bună”, spune Gabriela Lupaș-Țicu, Chief Customer Officer la NN România.
Opt din zece români declară că depun eforturi pentru a adopta un stil de viață sănătos, orientat spre o viață mai lungă, iar peste jumătate sunt conștienți că planificarea financiară precoce contribuie la gestionarea stresului în fața situațiilor neprevăzute, ușurând adaptarea la acestea, potrivit studiului.
Bunăstarea și reducerea stresului sunt, de asemenea, influențate de echilibrul între viața profesională și timpul liber. Majoritatea participanților afirmă că sunt mulțumiți de acest echilibru și găsesc satisfacție în activitatea lor. Pentru 86%, evoluția profesională și oportunitățile de creștere a veniturilor sunt aspecte deosebit de importante, contribuind la pregătirea financiară pentru perioada bătrâneții. Ca urmare, majoritatea persoanelor intervievate caută să se dezvolte continuu, să-și îmbunătățească abilitățile și să acumuleze cunoștințe noi.
Pauza profesională de 6 luni
Cu toate acestea, 56% dintre participanți consideră că o perioadă de șase luni de pauză profesională ar fi benefică pentru relaxare și îmbunătățirea stării de bine. Mai mult, în perspectiva unei vieți mai lungi, 33% dintre respondenți susțin că modelul tradițional de carieră, caracterizat de activitatea profesională continuă de la absolvirea studiilor până la vârsta pensionării, ar putea fi înlocuit de un model alternativ. Acest model alternativ ar implica mai multe perioade sabatice pe parcursul carierei, iar retragerea din activitate ar urma să aibă loc mai târziu decât vârsta actuală de pensionare.