Care este destinaţia noastră finală şi cum ne îndreptăm către ea?
Autorul se adresează celor care aspiră să devină lideri, dar şi liderilor cu experienţă. Pe cei dintâi îi sfătuieşte să îşi găsească „un mentor” care să îi ajute în procesul lor de devenire, iar celorlalţi le dezvăluie cum să îşi valorifice întregul potenţial şi ce tehnici pot aplica pentru a depăşi barierele şi a ajunge acolo unde doresc să fie.
Cartea pleacă de la premisa că majoritatea oamenilor au anumite calităţi de leader, dar şi potenţialul de a-şi dezvolta altele, însă, precum sportivii, au nevoie de un antrenor şi de un program bine definit, care presupune timp şi energie . În drumul spre victorie, ai parte şi de eşecuri, dar important este ca acestea să genereze lecţii preţioase şi dorinţa de a merge înainte.
Leadershipul este definit ca abilitatea de a-i influenţa pe ceilalţi prin puterea exemplului, de a-i învăţa cum să-şi atingă scopurile şi de a pune binele comun pe primul plan. Definiţia este dezvoltată într-un număr de sfaturi şi exemple concrete despre cum poţi ajunge să faci parte din acei 5% oameni excepţionali.
Prima lecţie pe care Fuhrman ne îndeamnă să o deprindem chiar în copilărie este că a fi lider şi mentor înseamnă a te dărui bunăstării celorlalţi, fără a te gândi la ce averi ai de câştigat. A-ţi fixa un obiectiv şi a te concentra pe ceea ce este esenţial pentru viaţa ta înseamnă a deţine controlul, iar deţinerea controlului este cea mai importantă premisă pentru fericire. De asemenea, să ai o atitudine integră, care ţine cont de interesele oamenilor, ce îi va motiva pe copiii noştri sau pe oamenii din echipa noastră, care ne copiază comportamentul, să acţioneze similar.
Toate contextele au ceva în comun: rezolvarea depinde de fiecare dintre noi. Decidem personal, în fiecare zi, ce dorim să facem. Care este destinaţia noastră finală şi cum ne îndreptăm către ea?
Furhman ne arată că atitudinea pozitivă şi un obiectiv clar sunt esenţiale pentru a ne focaliza într-o anumită direcţie. Însă angajamentul şi acţiunea corespunzătoare sunt şi ele ingrediente importante ale reuşitei. Singurul lucru care vă poate ajuta să obţineţi rezultatele dorite este consecvenţa cu care menţineţi direcţia, ajustând-o pe parcurs. Acţiunea face ca motivaţia să se materializeze. Mai puţin de 3 oameni din 100 înregistrează un succes semnificativ. Pentru că oamenii îşi pierd concentrarea asupra destinaţiei vizate şi aleg să urmeze mulţimea. Se concentrează asupra provocărilor de moment şi rămân înţepeniţi acolo.
Visul reprezintă fundamentul formării unor lideri de nădejde. Pentru a realiza ceva extraordinar este nevoie de un vis îndrăzneţ. În acelaşi timp, fiţi întotdeauna recunoscători, mulţumiţi cu consecvenţă celor care v-au ajutat şi împărtăşiţi cu generozitate ceea ce aţi învăţat.
Cartea este presărată şi de întrebări esenţiale pe care toţi merită să le ni le punem: Ce părere aveţi despre locul vostru de muncă? Vi s-a întâmplat vreodată să petreceţi mai mult timp pentru a vă planifica vacanţa, decât pentru a vă planifica restul vieţii?
Citind-o, mi-au venit în minte cuvintele lui Laertes către fiul său Polonius: „Iar mai presus de-orice: nu te minţi pe tine însuţi. Şi de-aci urmează, ca noaptea după zi, că nimănui nu vei putea să-i fii de
rea-credinţă”.
Articol preluat din Revista Cariere de ianuarie. Pentru detalii legate de abonare, click aici