Ce se intampla daca renunti la contul de Facebook
Vei deveni mult mai prezent
Cand te ingropi in contul de Facebook, atentia pe care o acorzi lumii din jurul tau scade considerabil. Poate ca trebuie sa-ti hranesti pisica sau sa-ti duci cainele la plimbare. Vei face asta, dar numai dupa ce termini treaba pe Facebook. Poate ca iesi de multe ori din casa, dar verifici constant feedul pe telefon sa vezi ce fac prietenii virtuali. Dar asta te impiedica sa traiesti experienta pe care o cautai in momentul cand ai plecat de acasa. Daca pui jos Facebook-ul vei ridica privirea si vei putea sa observi ce se intampla in jurul tau. Pentru pisica ta, cainele sau prietenii cu care te-ai intalnit, asta e un lucru bun.
Vei lucra mai mult
Multi dintre noi lucram la birou si suntem permanent conectati la internet. Cei mai mari dusmani ai nostri sunt retelele de socializare. E foarte simplu sa inchidem fereastra in care lucram si sa o deschidem pe cea cu Facebook, Twitter sau Google + pentru cateva minute. Numai ca acele cateva minute se transforma intr-o jumatate de ora sau poate chiar o ora. O ora in care n-ai facut mare lucru. Cand vei inceta sa faci asta, o sa te apuci de lucru, pentru ca altfel te plictisesti si ai nevoie sa-ti pastrezi mintea ocupata.
Te vei concentra si la altceva
Facebook ne consuma mult timp. Pierdem foarte mult timp citind statusurile celorlalti, uitandu-ne la poze, de multe ori irelevante, sau doar aruncand o privire scurta la fiecare update in parte. In tot timpul asta poti sa faci orice altceva. De pilda, poti sa faci cateva exercitii fizice, poti sa-ti calci pantalonii sau poti sa dai un telefon acasa. Practic, exemplele sunt nelimitate.
Vei afla cine iti este prieten cu adevarat
E usor sa intretii o relatie de prietenie pe internet. Sa dai un like sau sa scrii un comentariu la postarea unui prieten iti consuma cateva momente. Cineva care iti comenteaza la fiecare poza sau iti apreciaza fiecare status petrece cam 45 de secunde facand asta si iti da impresia ca ii pasa cu adevarat ce faci si ca e interesat de tine. Insa odata ce parasesti mediul online, multe din aceste aparente dispar. Singurii oameni carora le pasa cu adevarat de tine sunt cei cu care te intalnesti in realitate.
Vei intelege ca like-ul nu inseamna mare lucru
Audra Rundle de la Huffington Post a explicat foarte bine acest lucru. Ea spune ca daca oamenii dau like pe Facebook nu inseama neaparat ca le place ce ai postat. De fapt, e un gest pe care oamenii se simt obligati sa-l faca pentru a-ti spune ca au observat postarea. Multi oameni sunt prea implicati in asta pentru a vedea clar situatia.
Te vei simti mai implinit
Daca reteaua de socializare Facebook are o caracteristica definitorie, aceea este ca nu termini niciodata cu ea. Intotdeauna gasesti lucruri de facut, de vazut si de comentat. Sa te confrunti cu sentimentul asta poate duce la un sentiment de frustrare, acela pe care il ai atunci cand nu ai terminat ce aveai de facut. Daca lasi la o parte feed-ul s-ar putea sa termini de citit cartile pe care le-ai inceput, s-ar putea sa speli vasele sau sa uzi florile din balcon. Poti sa faci cam orice lucru din lumea reala care are un inceput si un sfarsit. Noi, ca oameni, avem permanent nevoie de sentimentul de implinire. Nu te priva de sentimentul asta, lasa reteaua si fa ceva ce poti duce la bun sfarsit.
Vei scapa de hartuitori
Practic toata lumea care are cont de Facebook are un hartuitor. Asta se intampla mai ales in cazul femeilor. Oamenii se pot uita la fotografiile tale, la statusuri, pot afla in ce locuri ai fost si cu cine. Sigur, de asta le-ai pus acolo in primul rand, insa nu pe toti cei din lista ta ii cunosti si cu siguranta nu stii ce gandesc.
Te vei simti mai bine in pielea ta
Studiile au dovedit ca reteaua se socializare poate fi si o sursa de frustrare. Daca scrii un status si nimeni nu iti da like, vei crede ca nu stii ce vorbesti si lumea nu te ia in serios. Daca pui o poza cu tine si nici o persoana de sex opus nu comenteaza, vei crede ca esti urat. Esti permanent expus la franturi din viata unor oameni care sunt mai fericiti, care au relatii mai puternice si sunt mai realizati decat tine. E imposibil sa nu te afecteze, sa nu-ti dea un sentiment de inferioritate.
Vei aprecia mai mult lucrurile pe care le ai
Un studiu despre cum se simt oamenii pe Facebook, realizat in Germania si dat publicitatii de Reuters, confirma faptul ca reteaua de socializare poate fi o sursa de frustrare si nefericire. Oamenii devin invidiosi si gelosi din cauza postarilor prietenilor virtuali. De pilda, cineva o sa se laude cu noul telefon pe care tu nu ti-l permiti acum, cu noua masina sau casa pe care si-a cumparat-o. Pe altii ii enerveaza sa-i vada pe ceilalti cum isi expun fericirea data de relatia pe care o au, de prietenii influenti si asa mai departe. Facebook e un spatiu in care multi oameni se lauda si asta inseamna ca poti vedea ce au ei si tu nu.
Vei realiza ca Facebook nu e altceva decat o sursa de reclame comerciale
Fara indoiala ca pe Facebook ai prieteni carora le pasa cu adevarat de tine. Insa la fel de adevarat ca retelei de socializare nu ii pasa. Pentru Mark Zuckerberg nu suntem altceva decat unul dintre miliardele de utilizatori. Facebook e si o sursa de reclame comerciale pe care nu ti le doresti neaparat. E si o sursa de jocuri pentru care platesti. Desigur, Facebook e o unealta care poate fi si utila, cum am spus la inceput, insa este in mod cert o sursa de distragere si de frustrare. Ne consuma timp si da dependenta. nu spun ca trebuie sa renuntam la Facebook, insa s-ar putea sa fie o idee buna sa-l folosim ceva mai putin.