China, sfârșitul unui El Dorado?
Procesul de îmbătrânire accentuată a populației și demografia specifică (procentul redus de femei în comparație cu numărul bărbaților-urmare a legii copilului unic, valabilă până la începutul acestui an când a fost abrogată) au obligat guvernul să ia măsuri de creștere a taxelor pentru a putea achita pensiile. Prin urmare, și prețul producției s-a majorat. În acest context, Goldman Sachs a recomandat direcționarea producției către țări precum India și Indonezia.
Mai mult, în urma cu două luni, BCG a publicat un studiu complex referitor la competitivitatea în primele 25 de țări exportatoare din lume, care arată o nouă hartă a lumii din perspectiva competiției industriale. Studiul compară date ale anului 2004 cu 2014 și are la bază 4 criterii: salariu mediu, productivitate per angajat, cursul de schimb, costul energiei.
Dacă Statele Unite sunt considerate la un nivel de 100% în indexul competitivității, țările în care producția are cel mai ridicat cost sunt: Australia (130), Elveția (125), Franța și Brazilia (124), Germania (120), Spania și Marea Britanie (109), Coreea (102). Totodată, cele mai competitive țări sunt: Indonezia(83), India (87), Mexic (91), China (96). Astfel, dacă în 2004 costul mediu de producție pe ora în China era cu 17,1 dolari mai mic decât în Statele Unite, diferența scade la 9,9 dolari în 2014. Creșterea salariului mediu în Statele Unite și revoluția gazelor de sist sunt factori importanți care determină această evoluție a competitivității dintre SUA și China.
Marile companii americane precum Apple, HP, GE au decis realocarea noilor investiții focalizându-se asupra teritoriului Statelor Unite, în special în sudul țării. Chiar și companii europene multinaționale, precum Voestalpine, care intenționau să-și deschidă operațiuni în Europa, inclusiv în România, aleg să dezvolte unități de producție în Statele Unite, chiar și pentru a deservi țări din Europa.
Este industria românească capabilă să răspundă acestor tendinte din economia globală?
Cum poate România ținând cont de cele 4 criterii din studiul BCG (salariu mediu, productivitate per angajat, cursul de schimb, costul energiei) să creeze un mediu atractiv pentru capacitățile de producție în curs de relocare?
Strategiile de tip SMART în managementul producției pot aduce tipul de avantaj competitiv de care avem nevoie?
Sunt întrebări la care cursurile de management al producției pot aduce clarificări importante.
Valentin Vestemeanu, Trainer Best Smart Consulting,
Profesor în cadrul Universitatilor Leonardo da Vinci, Ecole Superieure de Commerce din Paris, Universitatea din Toulouse și Barcelona, anterior fiind absolvent al Institutului Politehnic din București, specializarea Inginerie Aeronautică și al Universității Dauphine din Paris.