Criza cu prognoze salariale optimiste
Venituri
"Studiul de salarizare 2008/2009 – Companii din Romania – Angajati si personalul de conducere" a fost realizat, in luna noiembrie, de compania de executive search Kienbaum, in cooperare cu Camera de Comert si Industrie Romano-Germana. Raportul arata ca cel mai mare venit mediu anual brut apartine celor care se afla in pozitii de CEO si se ridica la 166.999 de lei. In ordine descrescatoare, managementul si specialistii au un venit mediu anual brut de peste 70.000 de lei, respectiv, 50.000 de lei. Cel mai mic venit il au angajatii obisnuiti (33.000 lei) si muncitorii (25.717 lei).
In companiile mici, venitul total al persoanelor care detin functia de CEO se ridica la peste 140.000 de lei. Prin comparatie, in organizatiile mari, cei care ocupa astfel de pozitii aduna anual 170.000 de lei.
Managementul si specialistii din companiile mici au un venit total cu putin peste 50.000 de lei, respectiv 45.000 de lei. In companiile mari, castigul total al managerilor este de peste 77.000 de lei, iar al expertilor se ridica la aproximativ 55.000 de lei.
Angajatii si muncitorii din companiile mici detin un venit cuprins intre 26.000 si 29.600 de lei, in timp ce in companiile de mari dimensiuni, castigurile sunt cuprinse intre 22.000 si 34.000 de lei.
Situatia castigurilor variabile arata ca 27% dintre persoanele cu functii de CEO beneficiaza de 73% astfel de venituri, 37% din management beneficiaza de 63% venituri variabile si 40 de procente dintre angajati primesc 60% venituri variabile.
Piata muncii in Romania
Datorita cresterii economice din ultimii ani, in Romania s-a inregistrat o crestere salariala de 15% pana la 25%. Aceasta crestere a fost determinata de aderarea tarii noastre la UE, patrunderea pe piata a companiilor occidentale, dar si de costurile salariale scazute, comparativ cu cele mai multe tari europene.
Potrivit studiului, exista diferente mari intre veniturile aceleiasi pozitii, de pana la 20 de ori. Salariile angajatilor din personalul de conducere prezinta variatii asemanatoare. Printre motivele acestei deosebiri se numara educatia, experienta internationala sau conexiunile cu economia romaneasca.
Exista si diferente de salarizare intre Bucuresti si provincie. "In Capitala, mediul bogat de afaceri si piata mare de desfacere sunt insotite de aglomeratie, un ritm foarte rapid al vietii si cheltuieli ridicate. In aceste conditii, este normal ca locul de munca sa fie platit mai bine", spune Adrian Crivii, General Manager in cadrul companiei Darian, al carui birou central se afla in Cluj-Napoca. Poli de dezvoltare economica precum Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov, Constanta, Ploiesti sau Iasi ajung insa din urma Bucurestiul cand vine vorba despre salarii. Infrastructura dezvoltata, plaja larga de servicii si piata mai mare de desfacere se numara printre avantajele acestor orase.
Aceeasi parere este impartasita si de Daniela Necefor, Managing Partner la Total Business Solutions. "Conditiile de munca in orasele mari sunt mai grele sub aspectul presiunii pe angajat, a timpului redus de odihna si al transportului. Venitul real se obtine abia dupa ce salariul se echilibreaza cu nivelul cheltuielilor din respectivul oras si de obicei, veniturile mari sunt insotite de cheltuieli pe masura".
Trebuie spus ca un director general nu accepta o relocare in tara fara un pachet compensator. Asadar, se intampla ca in Timisoara, Sibiu sau Cluj sa existe pachete asemanatoare cu cele din Capitala. Diferente salariale mari intre niveluri se observa mai mult in cazul muncitorilor. In schimb, pozitiile de top si middle management nu prezinta diferente mai mari de 5-10% intre regiuni. Cu alte cuvinte, ceea ce se plateste ar trebui sa fie, de fapt, competenta celor care ocupa acel post.
Specialistii
Potrivit studiului, in ciuda crizei economice, exista o cerere permanenta a personalului specializat. Nivelul ridicat al investitiilor, deficientele din sistemul de invatamant, salariile neatractive sau fluctuatia mare de personal se numara printre motivele care stau la baza acestei cresteri. In ciuda acestor rezultate, Daniela Necefor subliniaza ca, in prezent, numarul cererilor de persoane specializate este mult diminuat comparativ cu perioada similara a anului trecut. Specialisti se cauta, insa mai mult in farma sau FMCG – sectorul alimentar, iar printre cei mai cautati experti se numara contabilii (de la entry level pana la chief accountant), financial-controller, product manager, trade marketing, brand manager, area sales manager, key account manager sau sales representatives. In industria grea sunt cautati service engineers si sales engineer. In schimb, in FMCG – sectorul nealimentar, banci si leasing, cererea de specialisti este in cadere libera. Anul 2009 a adus o modificare importanta pe piata de munca fata de 2008, cand companiile cautau personal si aveau probleme serioase in a-l gasi. In acest an situatia s-a inversat, e de parere Adrian Crivii.
De exemplu, numarul expertilor care solicita angajarea in compania sa creste in permanenta, ceea ce permite organizatiei sa diminueze costurile de recrutare si selectie si sa construiasca o echipa de elita.
Din pacate, in cazul muncitorilor situatia sta exact invers. Acestia sunt puternic afectati de criza si in ultimele luni ei au fost cei disponibilizati.
Prognoze
Pe regiuni, studiul arata ca cererea de personal calificat este ridicata. In Muntenia si Moldova, rata cererii de personal calificat este de 100%, respectiv de 75%. In Bucuresti si in Transilvania rata arata 61% pentru fiecare regiune, iar in Banat se regaseste cea mai scazuta rata, de 50 de procente.
Studiul scoate la iveala si previziunile pesimiste ale companiilor. In Bucuresti (22%), Banat (50%) si Transilvania (11%) se asteapta o scadere a cererii de personal calificat.
Salarii mici in top managementul romanesc
Din raport reiese ca cei care ocupa pozitii de CEO din Romania au cel mai mic salariu brut anual dintre statele participante la studiu, putin peste 50.000 de euro. Un salariu cu peste 30.000 de euro mai mare se intalneste la top managerii din Slovacia. Cel mai mare venit il are top managementul din Germania, cu 280.000 de euro. Cei din Polonia si Rusia au un venit anual brut de 150.000 de euro, respectiv 140.000 de euro.
Nici managerii romani nu sunt ocoliti de veniturile mici. Ei castiga putin peste 19.000 de euro.
Un salariu de doua ori mai mare se intalneste la managerii din Slovacia (38.100 de euro). Si de aceasta data, managerii din Germania au cel mai ridicat venit, de peste 110.000 de euro.
Aceste cifre nu dezvaluie nici o surpriza. Este normal ca statele puternice din punct de vedere economic sa conduca detasat in clasament. Managerii romani nu au ajuns inca la nivelul de productivitate din tarile cu traditie in acest sens si nu conduc inca firme de dimensiuni si performante similare. "Cei cu adevarat buni vor migra spre strainatate, o consecinta directa a faptului ca sunt capabili si productivi si merita, deci, venituri mai mari. Pe de alta parte, in contextul economic actual, vom asista si la reintoarceri ale expatilor romani ramasi fara contracte", e de parere Adrian Crivii, General Manager in cadrul Darian.
Daniela Necefor este de alta parere. Sunt anumite domenii in care un top manager din Romania are un salariu la fel de mare ca cel din Europa de Vest. De exemplu, un top manager poate castiga si peste 10.000 de euro lunar. "Nivelul brut de 50.000 de euro ca venit anual, dat in studiu, este foarte mic. Acest nivel arata aproximativ 3.100 de euro net. O astfel de valoare este intalnita pe pozitii de area sales manager, key account manager (in FMCG-food), branch manager (in domeniul bancar)", spune specialistul din cadrul TBS.
Aceasta mai afirma ca la nivel de top management exista aproximativ aceleasi pachete salariale ca in Europa de Vest. Diferenta foarte mare este la nivel de personal cu studii medii(munca calificata si necalificata).
Practic, aceste deosebiri salariale nu arata ca managerii sunt mai slab pregatiti comparativ cu omologii lor din alte tari. De exemplu, sunt multi manageri romani care, expatriati in companii internationale importante, ocupa pozitii de top. Top managerii din banking, FMGC-food si retail sunt platiti la fel de bine ca si colegii lor europeni.
La noi, doar top managerii romani din domeniul tehnic au un venit mai mic comparativ cu cei din companiile europene.
Prognoze salariale in Europa
Studiul arata ca instalarea crizei in Europa nu inseamna neaparat si o stagnare a dezvoltarii salariale. Asa se face ca, in anul 2009, in Romania este preconizata cea mai mare crestere salariala din Europa, de 12,8%. Tara noastra este urmata la mica distanta de Rusia (12,5%), Republica Ceha (8,5%) si Slovacia (7,1%). Cele mai mici prognoze in privinta cresterii salariale se intalnesc in Germania (3,3%), Ungaria (6,5%) si Polonia si Croatia (fiecare cu cate 6,8%).
Trebuie spus ca Institutul National de Statistica (INS) preconiza pentru acest an o crestere salariala medie de aproximativ 6%.
Adrian Crivii, General Manager in cadrul Darian, e de parere ca cele sase procente preconizate de INS sunt mult mai aproape de realitate. "Este posibil sa avem cresteri salariale, dar nu cred ca in procent de 13%, mai ales in contextul crizei economico-financiare. Avand in vedere si cursul de schimb, am putea asista chiar la o stagnare".
De aceeasi parere este si Daniela Necefor, Managing Partner la Total Business Solutions, care considera prognoza salariala pe 2009 prea mare. Cu toate acestea, spune ea "chiar si rata de 6% este mare "in conditiile in care companiile si-au regandit bugetele si nici una dintre ele nu a preconizat o crestere a salariilor mai mare de 4%". In opinia specialistului de la TBS, "in prima jumatate a anului nu vor avea loc cresteri salariale, ci, mai degraba, scaderi". Studiul arata ca rata cea mai mare a inflatiei prognozate pe anul in curs in Europa este de 10 procente si apartine Rusiei. Descrescator, inflatia se situeaza la nivelul de 5,5% in Romania, 4,5% in Croatia, iar cea mai mica rata este in Germania (2,2%).
Se poate observa ca Germania inregistreaza una dintre cele mai mici cresteri salariale din Europa, dar inregistreaza si cea mai mica rata a inflatiei.
Tendinte salariale
In ultimii ani, salariile din tarile din Centrul si Estul Europei (CEE) au crescut de doua ori mai rapid decat, de exemplu, in Germania, dar din cauza crizei economice recente, ritmul va scadea usor in urmatorii doi ani. Ca si in Europa de Vest, CEE cunoaste diferente majore in nivelurile de salarizare pe tara. Polonia si Rusia sunt pe primul loc, Cehia si Croatia se afla la mijloc, iar Slovacia si Romania sunt pozitionate pe ultimele locuri.
Exista totusi o tendinta de crestere a veniturilor. Cu toate acestea, Romania este in mod clar pe ultimele locuri ca procent. Lipsa personalului calificat a pus o presiune semnificativa asupra pietei muncii in ultimii ani peste tot in Europa, insa situatia se va relaxa usor datorita tendintelor economice actuale, se concluzioneaza in studiu.