Criza nu-i domoleste pe IT-isti
Comparativ cu anul trecut, chiar daca pretentiile salariale se mentin la un nivel ridicat, din ce in ce mai multi candidati sunt dispusi sa accepte o pozitie noua pentru un salariu similar cu cel prezent sau mai mare cu doar 30%. "Este o schimbare fata de anii trecuti, cand multi candidati exprimau asteptari cu 50 pana la 100% mai mari decat nivelul actual. Atata timp cat piata suporta aceste diferentieri salariale, ele vor continua sa existe. Insa se observa clar o tendinta de uniformizare", spune Ariadna Sutac, Recruitment Manager la Brainspotting.
Firmele platesc bine specialistii in IT Security
In prezent, pozitiile cele mai bine remunerate raman cele manageriale (IT Manager, Project Manager, Software Development Manager). Chiar si asa, exista situatii in care un Software Architect sau un Team Leader experimentat pot ajunge la un nivel salarial similar cu cel al unui Project Manager. Potrivit Ariadnei Sutac, sunt foarte bine cotati specialistii in administrarea de sisteme din familia UNIX (AIX, Solaris, HP-UX) si a bazelor de date Oracle. Salariul unui senior este estimat la circa 2.000 euro net. "La nivel mondial, se manifesta o necesitate acuta de protejare a informatiilor confidentiale ale companiilor. Acest context genereaza o continua apreciere a specializarii de IT Security, lucru care se reflecta si in evolutia nivelului salarial. In stransa legatura cu aceasta specializare este si cea de IT Auditor, tot mai multe companii (deocamdata, cele multinationale) creandu-si pozitii interne de audit al sistemelor informatice", sustine Recruitment Managerul de la Brainspotting.
In completarea celor spuse mai sus, Cristina Caramizaru, Partner la Stanton Chase, sustine ca, cel putin la nivel de management si specialisti, salariile din Romania se aliniaza cu cele din alte state europene. "Probleme apar cand angajatorii straini isi propun sa angajeze specialisti competenti, insa nu sunt dispusi sa acorde pachete salariale avantajoase. Unul dintre motive este in stransa legatura cu politicile de salarizare impuse de compania-mama, dar si cu prejudecata ca piata din Romania inca este low cost", declara Partnerul Stanton Chase.
Importanta brandului
Chiar daca exista specialisti optimisti care estimeaza ca in circa doi ani piata IT se va stabiliza, provocari continua sa apara. Conform Ariadnei Sutac, o problema mult mai importanta si mai frecvent intalnita in procesul de recrutare a candidatilor cu experienta medie nu este nivelul asteptarilor salariale, ci dinamismul pietei si volatilitatea candidatilor activi pe piata muncii. "Sunt frecvent intalnite situatiile in care un candidat nu asteapta la nesfarsit un raspuns de la compania cu care a sustinut un interviu. Cu cat se prelungesc etapele procesului de recrutare, cu atat cresc sansele de a pierde interesul candidatilor in favoarea altor angajatori". In acest sens, un element-cheie pe care specialistul de la Brainspotting il aduce in discutie este importanta brandului de angajator. Crearea unui brand de angajator credibil, sustinut atat de imaginea pe care compania o are in piata si de imaginea interna, propagata de angajati ar trebui sa reprezinte una dintre preocuparile majore ale companiilor.
Existenta brandului de angajator isi va dovedi importanta pe masura ce piata fortei de munca se va maturiza. "Salariile vor converge catre un nivel al pietei, iar candidatii si angajatii vor deveni mai sensibili la aspecte precum mediul de lucru in care se incurajeaza performanta, oportunitatile de dezvoltare reale, siguranta locului de munca etc. si nu doar la un nivel salarial cu x% mai ridicat decat cel prezent", conchide specialistul de la Brainspotting.
Accentul tinde sa nu mai fie pus pe bani, ci pe continuitate si calitate. Chiar si asa, IT-ul face nota discordanta. Desi angajatorii din acest sector utilizeaza si alte canale de motivare si retentie a oamenilor in companii decat pachetele salariale, beneficiarii lor nu raspund intotdeauna pozitiv. Este interesant de vazut momentul in care si angajatorii si angajatii vor "alerga" in acelasi ritm.
Ce probleme mai au recrutoriiin IT?
"Printre cele mai frecvente probleme cu care ne confruntam in procesul de recrutare IT nominalizez oferta limitata a fortei de munca cu experienta, raportata la cererea de angajare de pe piata. Aceasta poate deveni o reala problema pentru specialistii in recrutarea IT in contextul in care tot mai multe companii multinationale isi deschid filiale la noi in tara. O alta problema este procedura restrictiva de angajare a cetatenilor straini. Schimbarea acesteia ar putea sa imbunatateasca considerabil situatia actuala in IT. Exista foarte multi specialisti atat in Republica Moldova, cat si in India sau alte tari nemembre UE. Din pacate, legislatia in acest domeniu si procedurile sunt atat de anevoioase incat de multe ori companiile multinationale sunt puse in situatia de a angaja persoana respectiva la o alta filiala si a o detasa ulterior in Romania."
Vivien Untaru