Cum ajung datornicii pe listele ANAF
Această listă, cunoscută și sub numele de "lista rușinii", este publicată până în ultima zi a lunii următoare încheierii trimestrului, de pildă, pentru primul trimestru, publicarea listei se va face până în data de 30 aprilie,
Lista publicată de Fisc vizează mai multe categorii de contribuabili care nu și-au îndeplinit obligațiile fiscale, și anume ei sunt împărțiți în contribuabili mari, contribuabili mijlocii, alți contribuabili, inclusiv persoanele fizice care desfășoară activităţi independente sau care exercită profesii libere și persoane fizice, altele decât cele amintite mai sus, potrivit https://www.avocatnet.ro/articol_47337/Liste-datornici-2018-Cum-pot-ajunge-firmele-pe-listele-ru%C8%99inii-ale-ANAF.html
Plafoanele de la care contribuabilii cu datorii la stat sunt incluși în această lista publicată de către autoritățile fiscale sunt: pentru contribuabilii mari – 500.000 de lei; pentru contribuabilii mijlocii – 250.000 de lei; pentru alți contribuabili, inclusiv persoane fizice care desfășoară activități independente – 100.000 de lei; pentru alte persoane fizice – 15.000 de lei.
Aceste plafoane au fost majorate în cursul anului trecut, prin Ordinul ANAF nr. 590/2017. Plafoanele folosite pentru realizarea primelor liste cu datornici erau extrem de mici comparativ cu cele folosite în acest an, și anume ele erau de 1.500 de lei, față de 500.000 de lei, cât este în prezent, pentru persoanele juridice care înregistrează obligaţii fiscale restante și au calitatea de mari contribuabili și de 1.000 de lei, față de 250.000 de lei, pentru persoanele juridice considerate contribuabili mijlocii.
Fiscul este obligat ca, în termen de 15 zile de la achitarea integrală a datoriei de către contribuabil, să modifice datele acestuia din listele datornicilor. Înainte de publicarea în listă a situației datoriilor contribuabilului, autoritățile fiscale au și datoria de a-l informa cu privire la obligațiile restante.