Cum facem să-şi termine copiii şcoala
Aproape 18% dintre elevii români renunţă la şcoală înainte de finalizarea învăţământului obligatoriu de 10 clase. În cadrul acestui proiect de prevenire a abandonului şcolar, aflat la a treia ediţie în România, elevii şi profesorii primesc gratuit consultanţă şi materiale didactice.
Peste 5.000 de elevi de gimnaziu şi liceu din 57 de localităţi vor afla de ce este important să-şi continue studiile şi cum să îşi aleagă o meserie cât mai potrivită, în cadrul proiectului de orientare profesională „Educaţia îţi da valoare!", derulat de Junior Achievement România (JA), în parteneriat cu BRD – Groupe Société Générale.
Scopul acestui proiectul este reducerea riscului tot mai crescut de abandon şcolar în rândul elevilor, în contextul în care numărul tinerilor români care renunţă la educaţie este peste media europeană.
Deja elevii şi profesorii au primit gratuit manuale şi materiale educaţionale pentru derularea programului la clasă şi beneficiază de training pentru derularea activităţilor interactive. Pe parcursul derulării proiectului, aproximativ 90 de consultanţi voluntari din BRD se vor întâlni cu elevii pentru a le vorbi despre valoarea şi beneficiile educaţiei. Peste 950 de elevi au participat deja la un webinar online cu Flavia Popa, Secretar General BRD, care le-a vorbit despre alegerile pe care le pot face pentru a-şi creşte şansele de a reuşi în carieră şi în viaţă.
„Proiectul Educaţia îţi da valoare mi-a dat prilejul să îmi cunosc mai bine elevii şi să constat cu surprindere câte idei interesante pot genera atunci când participă la activităţi nonformale şi când lucrează fără prea multe constrângeri. Acest lucru mi-a demonstrat, încă o dată, că poţi obţine maximum de motivaţie şi implicare din partea tuturor elevilor dacă ieşi din rutina zilnică şi oferi mai multă libertate de opinie şi acţiune. Schimbarea metodelor şi a tehnicilor de învăţare poate aduce rezultate mult mai bune şi o reducere semnificativă a abandonului şcolar., a declarat Magdalena Ardeleanu, cadru didactic la Colegiul Economic Buzău.
În România, zeci de mii de tineri abandonează anual şcoala, ţara noastră având una dintre cele mai mari rate de abandon şcolar din Europa, cu aproape 18% dintre elevi care renunţă la şcoală înainte de finalizarea învăţământului obligatoriu de 10 clase, potrivit Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.
Zeci de mii de tineri renunţă în fiecare an la studii fără a avea nicio pregătire şi, drept urmare, au şanse reduse de integrare pe piaţa muncii. Cauzele părăsirii sistemului de învăţământ sunt de la probleme sociale, starea economică, în special din zonele mici urbane şi rurale, la dificultăţi de învăţare şi lipsa de orientare sau de sprijin concret.
Potrivit raportului Education and Training Monitor 2014, cele mai multe cazuri de abandon şcolar se găsesc în comunităţile dezavantajate, unde şcolile au resurse limitate şi nu reuşesc să deruleze activităţi care să prevină acest fenomen.
Oferind gratuit elevilor şi profesorilor materiale didactice, consiliere şi o platformă de curs modernă, proiectul „Educaţia îţi da valoare", derulat pentru al treilea an consecutiv de JA România şi BRD, contribuie la prevenirea abandonului şcolar la nivel naţional şi la dezvoltarea competenţelor esenţiale ale adolescenţilor pentru dezvoltarea carierei.
Junior Achievement România este o organizaţie nonprofit, având ca misiune dezvoltarea în România a programelor internaţionale JA de educaţie economică, antreprenorială, financiară, etică şi responsabilitate socială, sănătate şi viaţă activă. 39 de ţări din Europa şi 121 de ţări din toată lumea urmează programele JA. În România, acestea sunt urmate gratuit de peste 250.000 de elevi din 1.400 de şcoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice şi datorită susţinerii financiare din partea comunităţii de afaceri. Mai multe informaţii, pe www.jaromania.org.