Descoperă beneficiile principiului 80/20
Ideea de la care a pornit acest concept a fost observarea empirică a dezechilibrului dintre întrări și ieșiri, resurse și rezultate, care i-a intrigat pe mulți sociologi de-a lungul timpului. 80% dintre efecte sunt provocate de 20% din cauze, 80% din ceea ce dă valoare unei cărți se găsește în 20% din pagini, 80% din profit provine de la 20% din clienți. Desigur, a fost o convenție ca principiul să fie numit după acest raport (80/20), la fel de valabile sub conceptul său fiind și exemple în care dezechilibrul e și mai discrepant, cum ar fi 1.3% dintre filme aduc 80% din totalul încasărilor.
În prima parte a cărții ni se vorbește despre cum putem folosi acest principiu pentru a ne maximiza profitul și a dezvolta afaceri de succes. Trecând prin multe studii de caz și analize asupra firmelor care aplică acest principiu în conducerea lor, autorul încearcă să ne ajute să înțelegem mai bine cum ne-ar putea veni în ajutor principiul 80/20 la identificarea și alegerea operării în sectoare care aduc realmente profit, concentrarea pe produsele și clienții care produc cea mai mare parte din acesta, dar și în simplificarea și ordonarea ideilor și strategiilor de conducere a firmei.
În a doua parte a cărții autorul se apropie mai mult de viața noastră de zi cu zi, propunându-și să ne descrie cum ne putem dezvolta personal prin înțelegerea și folosirea principiului 80/20, simplificându-ne într-un fel sănătos viața și viziunea asupra realității. La fel ca în cazul firmelor, esențial este să ne debarasăm de lucrurile care ne îngreunează mai mult decât să ne ajute și să ne focusăm pe acele câteva care chiar ne aduc beneficii reale. Ni se vorbește despre concentrare în momente cheie și prevenirea epuizării, întrucât 20% din efort este cel care produce 80% din rezultate, dar și despre seriozitatea cu care trebuie să aplicăm această teorie fără a deveni simpliști, despre esențializare, despre alegerea și profesarea în domenii în care să ne valorificăm potențialul și, în consecință, să ne maximizăm rezultatele.
Ceea ce am apreciat e că autorul încearcă să ne poarte în jurul acestui concept din cât mai multe perspective, să ne ajute să ne creem o imagine cât mai adevarată și relevantă pentru noi despre aplicabilitatea acestui principiu în viețile noastre. Îl leagă de exemple și experiențe concrete, dar și de alte domenii și concepte, folosindu-se de explicații ce țin de la teoria haosului, ideea de punct critic din epidemiologie, evenimente istorice și statistici economice. Urmarește o explicație integrată, cât mai completă și utilă pe care o direcționează către orice fel de cititor, astfel încât pot spune că e o carte care îți poate lărgi viziunea indiferent de domeniul în care muncești, vârsta sau preferințele pe care le ai.
Alina Stoica este câștigătoarea concursului organizat de revista Cariere în perioada 16-22 iulie.