Directorii financiari devin evanghelişti ai tehnologiei
La studiu au participat 1.275 de directori financiari, executivi de vârf şi de mijloc din organizaţii cu vânzări anuale de peste 250 milioane USD din întreaga lume. Dintre aceştia, 670 lucrează la companii din diverse industrii din EMEA. O sută dintre ei sunt executivi fără atribuţii directe de administrare financiară.
„Finanţele moderne nu se mai mulţumesc doar cu limitarea costurilor şi caută noi modalităţi de a oferi informaţii esenţiale şi valoare companiei,” a declarat Dee Houchen, Senior Director of Applications, Oracle, „Studiul arată ca directorii financiari îşi folosesc din ce în ce mai mult cunoştinţele operaţionale şi expertiza analitică pentru a oferi consultanţă bazată pe date şi pentru a contura direcţiile de inovare şi creştere. Totuşi există un decalaj important între aspiraţii şi realitate.”
Peste două treimi din respondenţi sunt de acord că CFO-ul este un puternic susţinător al puterii de transformare oferită de tehnologie, şi aproape trei sferturi dintre directorii financiari cred că tehnologii precum cloud-ul, soluţiile mobile şi reţelele sociale vor schimba felul în care finanţele sunt structurate şi administrate. Totuşi, doar 20% din executivii de top cred că organizaţiile lor financiare au adoptat tehnologii de vârf, în contrast cu organizaţiile de vânzări, în care 43% din executivii de la vârf spun că au făcut această tranziţie.
Este nevoie de noi abilităţi şi capacităţi analitice pentru operaţiunile financiare moderne
50% din respondenţii din regiune au văzut o creştere a numărului de analişti angajaţi în ultimii doi ani, ceea ce reflectă nevoia în creştere de talent financiar cu abilităţi analitice mai profunde şi mai extinse.
De exemplu, 41% din respondenţi simt că abilitatea finanţelor de a oferi o radiografie la zi a performanţei, comparativ cu bugetele, este „sub aşteptări”.
Respondenţii recunosc potenţialul soluţiilor cloud de a oferi date relevante prin analizele avansate şi informaţiile de business. Peste un sfert din respondenţi (28 %) folosesc deja soluţiile cloud pentru a susţine bugetarea, planificarea şi previzionarea, iar alţi 33% intenţionează să le transfere în cloud în următorul an.
Mai mult, peste două treimi din executivii întrebaţi au adoptat un sistem bazat pe cloud în anumite departamente pentru finanţele de bază (24 de procente), sau urmează să facă acest lucru (45 de procente).
„Directorii financiari de azi crează organizaţii financiare moderne care adoptă tehnologiile cloud şi alte tehnologii disruptive pentru a folosi puterea soluţiilor digitale şi a propulsa compania”, a declarat Scott Brennan, director Accenture Strategy in Finance & Enterprise Performance. „Aceste noi organizaţii financiare moderne vor dori să pregătească şi să angajeze profesionişti cu robuste abilităţi analitice şi cunoştinţe de business pentru a ajuta CFO-ul modern să atingă întregul potenţial al finanţelor.”
Directorii financiari continuă să se concentreze pe automatizarea proceselor, consolidarea sistemelor şi raportarea în timp real pentru a perfecţiona procesele, dar mai sunt multe de făcut. În timp ce aproximativ 30 % din directorii financiari şi de business care au participat la studiu recunosc că procesele lor sunt înca bazate pe hârtie, există o tendinţă clară de automatizare şi digitalizare a proceselor, cu aproape 44 % din repondenţi care folosesc aplicaţii mobile şi 53% dintre ei care folosesc sisteme web.
Am ajuns la un punct critic al tehnologiei
Concluziile raportului arată că maturizarea analizelor big data, soluţiile cloud, mobile şi reţelele sociale ne-au adus la un punct critic în care companiile trebuie să îşi reevalueze strategiile digitale. 70 % din respondenţi cred că aceste tehnologii vor schimba felul în care îşi conduc şi îşi structurează procesele financiare în companie
Mai mult de jumătate din respondenţi menţionează o creştere a flexibilităţii, o scădere a timpului de răspuns, analize mai bune şi costuri operaţionale mai mici ca fiind priorităţile lor pentru viitor. Organizaţiile se aşteaptă deci ca directorii financiari să aibă o pondere tot mai mare în deciziile privind investiţiile în IT.
66 % din respondenţi sunt de acord că finanţele înţeleg foarte bine oportunităţile de transformare oferite de tehnologiile emergente. Cu un set extins de abilităţi şi experienţă în analiza datelor de business, directorii financiari sunt bine poziţionaţi pentru a identifica „punctul sensibil ” al achiziţiilor IT şi pentru a ajuta companiile să îşi alinieze transformarea digitală cu obiectivele viitoare.
Managementul superior susţine viziunea tehnologică
Doar 5 procente din respondenţi au menţionat lipsa de sprijin de la managementul de vârf ca fiind o barieră în adoptarea noilor tehnologii în operaţiunile financiare. Capabilitatea, mai degrabă decât dorinţa, pare să fie un factor mai important – 38 % din respondenţi spun că lipsa abilităţilor interne este un obstacol important.