Este marcată anual la 18 decembrie: Ziua Internaţională a Migranţilor
Astăzi, primele zece state ca destinaţie pentru migranţi primesc o cotă parte mai mică decât reuşeau să găzduiască în anul 2000, potrivit statisticilor ONU, după cum indică www.un.org.
Unu la fiecare zece migranţi are o vârstă mai mică de 15 ani, potrivit aceleiaşi surse.
Ziua Internaţională a Migranţilor este marcată anual la 18 decembrie, potrivit http://www.un.org. Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite prin Rezoluţia 55/93 din 4 decembrie 2000, la recomandarea Consiliului Economic şi Social prin decizia 2000/288 din 28 iulie 2000.
La 18 decembrie 1990, prin Rezoluţia 45/158, a fost adoptată Convenţia internaţională pentru protecţia drepturilor tuturor muncitorilor emigranţi şi a membrilor familiilor acestora, care oferă un cadru complet de protecţie a drepturilor omului pentru lucrători emigranţi. Adunarea a făcut apel la respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale tuturor emigranţilor.
State membre ONU, organizaţiile interguvernamentale şi non-guvernamentale sunt invitate să marcheze Ziua Internaţională a Migranţilor, prin distribuirea de informaţii cu privire la drepturile omului şi a libertăţilor fundamentale ale migranţilor, precum şi prin schimburi de experienţă şi acţiuni ce au ca scop promovarea protecţiei acestora.
Importanţa regimului protecţiei internaţionale
Impactul fluxurilor de contribuţie financiară a crescut semnificativ, ajungând la 436 de miliarde de dolari în anul 2014, potrivit datelor Naţiunilor Unite, potrivit aceleiași surse, menționată de Agerpres.Chestiunea fluxurilor uriaşe de refugiaţi şi migranţi a reprezentat tema principală a Adunării Generale a Naţiunilor Unite care s-a desfăşurat la New York (septembrie 2016), prilej cu care a fost adoptată, la 19 septembrie 2016, Declaraţia de la New York pentru pentru Refugiaţi şi Migranţi. Declaraţia reafirmă importanţa regimului protecţiei internaţionale a migranţilor şi reprezintă, de asemenea, angajamentul statelor membre ONU pentru consolidarea şi extinderea mecanismelor de protecţie a oamenilor aflaţi în mişcare. ONU urmăreşte, astfel, atragerea a cât mai multor state care să se implice în gestionarea acestor chestiuni la nivel internaţional.