Firmele romanesti cheltuie cu 50% mai putin pe echipamente de protectia muncii decat companiile din Cehia
Potrivit Renania, furnizor local de echipamente de securitate si sanatate in munca, Romania se situeaza pe locul 10 din 12 intr-un clasament al tarilor din Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste cheltuielile cu echipamentele de protectie. Astfel, companiile romanesti aloca aproximativ 11 euro/angajat/an pentru manusile de protectie (echipamentul cel mai frecvent utilizat), circa jumatate fata de cei 20 de euro cheltuiti de firmele din Cehia.
„Securitatea si sanatatea in munca nu sunt inca prioritati majore pentru companiile romanesti sau pentru utilizatori. Cel putin in ceea ce ne priveste pe noi, ca tara, trebuie sa facem trecerea de la merge si asa la merge doar cu reguli. Nu este doar o obisnuinta culturala datorata multor ani de lipsuri, ci si o chestiune de educatie pe care putini si-au asumat-o in mod consecvent. In plus, acestea se suprapun si peste preocuparea permanenta a companiilor de a-si eficientiza costurile”, a declarat Orlando Szasz, directorul general Renania. „Ne asteptam ca aceasta situatie sa se schimbe in viitor, pe masura ce vor creste nivelul de educatie si valoarea despagubirilor platite de companii angajatilor”.
In absenta unei evaluari oficiale, reprezentantii Renania estimau piata de profil la circa 100 milioane de euro in 2008. In 2009, industria s-a contractat cu circa 20% pentru a inregistra o stabilizare in anul urmator. Pentru 2011, compania apreciaza o evolutie a pietei de 10%, la circa 83 milioane de euro. Renania, si-a planificat vanzari cu 22% mai mari fata de 2010, in valoare de 22,5 de milioane de euro.
In Uniunea Europeana, barbatii sunt mai susceptibili sa fie implicati in accidente de munca decat femeile, iar incidentele se inregistreaza mai frecvent in grupa de varsta 15-34 de ani. Constructiile, agricultura, vanatoarea, industria forestiera si productia sunt domeniile cu risc si incidenta ridicata a accidentelor de munca. Cele mai frecvente probleme de sanatate se inregistreaza la nivelul sistemului osos si muscular.
In lume, peste 2,3 milioane de oameni mor anual in accidente la locul de munca si peste 160 de milioane de noi cazuri de imbolnaviri datorate mediului de lucru sunt raportate in fiecare an, potrivit Organizatiei Internationale a Muncii. Iar costurile aferente compensatiilor, ingrijirilor medicale, invaliditatii si recuperarii insumeaza circa 4% din PIB-ul mondial.