In 2-3 ani, sute de mii de locuri de munca vor necesita competente digitale: STUDIU
Un studiu recent PwC Romania arata cat de tare a accelerat pandemia de coronavirus digitalizarea. Astfel, conform studiului, intr-un interval de 2-3 ani, sute de mii de locuri de munca vor necesita competente digitale.
Educatie digitala vs. reconversie profesionala
„Daca acum un an un studiu similar arata ca in urmatorii 10 ani un numar de 275.000 de angajati vor trebui sa capete competente digitale pentru a-si pastra locul de munca ori a gasi altele noi, estimarile din cursul pandemiei arata ca acest deadline s-a scurtat cu 5 ani. (…) In aceste conditii, adaptarea competentelor de acest tip trebuie sa aiba loc mai repede atat pentru activitatile economice cat si pentru cele sociale care au loc online, procesul de automatizare urmand sa inlocuiasca o parte din forta de munca in acelasi timp. Dar asta nu este o amenintare, ci un impuls pentru angajatori si angajati pentru a se pregati pentru o realitate pe care o vom avea de infruntat”, a declarat Oana Munteanu, senior manager PwC Romania.
Preocuparea pentru educatie digitala si acolo unde este cazul, reconversie profesionala, ar putea reduce, asadar, presiunea pe forta de munca asa-zis „vulnerabila”.
„Romania trebuie sa investeasca in educatie atat in ce ii priveste pe copii cat si pe adulti, cu atentie sporita pe digitalizare, dar si pe acele competente care inca nu au fost inlocuite de tehnologie: capacitatea de a lua decizii, de a fi creativ, de a lucre in echipa, de a dezvolta inteligenta emotionala si abilitatea de reinventare, competente care vor fi esentiale pentru a adaptarea pe piata muncii”, au declarat reprezentantii PwC Romania.
Casa de pensii se digitalizeaza
Daca forta de munca din Romania va face eforturi pentru a capata competente digitale, ce eforturi face insa statul roman in acest sens? Nu cumva, cu cat angajatii vor fi mai competenti cu atat decalajul dintre acestia si stat va creste? Pentru a arata ca nici autoritatile nu stau pe loc, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anuntat ca documentele pot fi depuse online la Casa Naţională de Pensii Publice, beneficiarii urmand a face un singur drum la institutie pentru a ridica actele emise in original. Citește mai departe pe RisCo.ro