In necunostinta de cauza, romanii opteaza pentru depozite cand vor sa economiseasca
Conform aceluiasi studiu doar 18% dintre romanii economisesc pentru pensionare, in timp ce 62% nici nu au inceput sa o faca, desi 64% sunt constienti ca pensia de stat nu va acoperi nevoile lor financiare.
Potrivit studiului, 37% dintre romani au declarat ca au devenit mai precauti si mai putin dornici sa-si asume riscuri pe care nu le inteleg foarte bine – si aproximativ la fel gandesc si vecinii din Ungaria (39%) si Polonia (34%). Comparand perioada de dinainte cu cea de dupa criza – romanii par sa fie cei mai speriati de criza – numarul celor dispusi sa riste a scazut cu 10%, comparativ cu Ungaria – 7% – si cu doar 4% Cehia.
Ca si raspuns la criza investitorii s-au orientat catre produse cu investitii foarte sigure, deoarece apetitul pentru instrumente cu volatilitate marita a scazut. Cel mai recent studiu regional Aviva arata tendinte similare in Europa Centrala si de Est, aratand ca populatia din Cehia este mai inclinata spre produsele de investitii pe termen scurt si care implica un factor de risc mai redus. In Cehia oamenii inca sunt foarte legati de depozitele bancare. De exemplu, pe piata din Cehia exista patru tipuri de instrumente de economisire care beneficiaza de spirijinul statului si/sau de avantaje fiscale, iar printre acestea se numara si asigurarile de viata si veniturile din fonduri de investitii, conditia fiind ca perioada de investire in aceste fonduri mutuale sa fie mai mare de 6 luni.
Pe piata din Romania situatia este similara. Depozitele sunt instrumentele de economisire cele mai cunoscute si sunt prima optiune de economisire pentru multi romani. Ramane de vazut in ce masura reintroducerea impozitului pe castigurile bancare si de pe piata de capital vor asdrepta mai multii romani catre alte instrumen-te de economisire cum sunt asigurarile de viata.