Job-ul, candidatul si compania ideala, vazute de studentii economisti
Continuam in acest numar prezentarea studiului “Perceptii si atitudini ale studentilor economisti privind piata locurilor de munca”, realizat de Marketer Club si Mercury Research in aprilie 2004. Cercetarea a fost realizata in doua directii – un studiu cantitativ cu chestionar aplicat pe 700 de studenti din Academia de Studii Economice, cat si un studiu calitativ care a constat in interviuri in profunzime cu 13 studenti din ASE.
Daca in numarul trecut v-am prezentat metodele si populatia folosita pentru studiu, barierele intampinate de studenti la angajare si sursele de informare utilizate de ei pentru dobandirea unui job, in acest numar va prezentam experienta studentilor care au avut deja un loc de munca, strategiile de cautare a acestuia, dar si aspiratiile studentilor economisti in ceea ce priveste domeniul in care vor lucra.
Experienta de lucru a studentilor
Dintre studentii cu experienta de lucru intervievati, 57% nu lucreaza in prezent, 37% sunt angajati intr-o firma sau o companie, iar 6% lucreaza pe cont propriu. Majoritatea (68%) au o experienta profesionala cumulata mai mare de un an, cu cel mult doua locuri de munca la activ.
Anul II de facultate este perioada in care cei mai multi studenti (74%) au ales sa isi inceapa experienta profesionala, in timp ce un numar foarte mic (4%) dintre cei intervievati si-au inceput cariera in anul IV de facultate.
In ceea ce priveste ultimul loc de munca, 51% dintre studenti au aflat despre aceasta oportunitate de la prieteni sau cunostinte, alte surse fiind mentionate in graficul 1.
Mai mult de jumatate (54%) dintre studentii care au lucrat au fost angajati part time, iar dintre acestia o treime au lucrat fara contract sau carte de munca. Domeniile in care ei au activat sunt diverse, cel mai des mentionate fiind vanzarile (15%), marketing-ul (13%), finante – contabilitate (12%), media si publicitate, IT- software si hardware, banci si asigurari (fiecare cu cate 8 procente), turism (6%) si secretariat (5%).
Mai mult de jumatate (56%) dintre studenti au lucrat pentru un salariu mai mic de 100 de dolari pe luna, in timp ce salariul mediu declarat de acestia este de 115 dolari pe luna. (vezi grafic 2)
Segmentarea pietei locurilor
de munca
Studiul identifica trei tipuri de job-uri, de prestigiu, traditionale si pentru studenti. Job-urile de prestigiu au urmatoarele caracteristici: sunt platite foarte bine, presupun o munca dinamica, ofera prestigiu si vizibilitate in exterior. Dezavantajele unui astfel de loc de munca sunt stresul si lipsa timpului liber. In aceasta categorie de job-uri se inscriu cele din domeniul bancar, din publicitate sau din marketing.
Job-urile traditionale, de tipul celor din contabilitate, sunt foarte cautate, castigul financiar este mare, insa presupun activitati putin dinamice si de rutina. Spre deosebire de primele doua tipuri de joburi, cele pentru studenti nu necesita experienta, accesul la ele este mai facil si castigul suficient, dar prezinta dezavantajul ca nu ofera posibilitati de promovare. Joburi de acest tip sunt cele de agent de vanzari sau de operator de sondaje.
Ce domenii prefera studentii
Cei mai multi dintre studentii chestionati isi doresc sa lucreze in marketing (16%), in timp ce urmatoarele domenii preferate sunt banci si asigurari (15%), media/publicitate si finante contabilitate (cate 10%). Management-ul si sectorul de audit si consultanta sunt preferate de 8% dintre studenti, in timp ce sectoarele IT si turism atrag la randul lor cate 7% din respondenti. Numai 5% dintre studenti isi doresc o cariera in resurse umane, iar in domeniul vanzarilor isi doresc sa lucreze doar 4% dintre cei intervievati.
Job-ul, compania si candidatul ideal – portrete robot
Din studiu se desprind si caracteristicile pe care trebuie sa le aiba pentru studenti un job ideal. Pe primul loc (86%) in opinia studentilor se plaseaza oportunitatile de promovare, urmate de un salariu bun (82%) si de un mediu de lucru prietenos si relaxant (46%). Alte trasaturi ale locului de munca ideal sunt: mediul profesionist din firma (40%), posibilitatea de face cariera (40%).
Doar 9% dintre studenti vad job-ul ideal intr-o companie internationala sau multinationala, considerand ca un asemenea mediu le ofera posibilitati mai mari in cariera.
Pentru a avea sanse la job-ul pe care si-l doresc, studentii intervievati au enumerat cateva caracteristici care le-ar asigura accesul la job-ul ideal, in mediul de lucru ideal. Printre acestea, pregatirea de tip academic, cursurile de specializare si experienta profesionala ocupa locuri fruntase. (vezi grafic 3)
Antreprenoriatul – o solutie?
Dintre studentii intervievati, 61% doresc ca pe viitor sa aiba propria afacere, restul declarand ca isi doresc doar un loc de munca. La momentul interviului 6% dintre studenti aveau deja o afacere proprie. Printre avantajele prezentate de antreprenoriat se numara, potrivit cercetarii, castiguri mai mari, in conditiile unor riscuri mai mari, libertate de decizie si actiune si flexibilitate a programului. Ceea ce ii opreste pe studenti sa isi deschida propria afacere este lipsa resurselor financiare, imposibilitatea de a accesa credite, precum si timpul investit, care ar putea pune in pericol terminarea studiilor. Facilitatile oferite de stat sunt privite ca o initiativa pozitiva, dar insuficienta pentru stimularea unui numar mai mare de studenti in initierea unei afaceri.
Pentru a avea propria afacere, ingredientele principale pe care le-au mentionat studentii sunt capitalul financiar initial, experienta de afaceri in domeniul de activitate si ideea de afaceri originala.
Concluzii
Cei mai multi dintre studentii in ani terminali din Academia de Studii Economice au deja experienta in campul muncii, chiar daca au fost angajati doar pe perioade scurte si in regim part time. Studentii aspira in general la locuri de munca de prestigiu, visand la o cariera in marketing sau publicitate, care sa le ofere vizibilitate, un salariu bun si sa construiasca un sistem de relatii profesionale utile. De asemenea, compania ideala trebuie sa ofere un mediu profesionist si un sistem de evaluare a angajatilor care sa faciliteze promovarea.