Le Figaro: Venitul universal și regândirea mecanismelor anti-sărăcie
Sir Christopher Pissarides consideră că venitul minim universal este una dintre modalităţile prin care se poate realiza acest lucru, atâta timp cât știm cum să-l aplicăm.
Tema venitului universal este din ce în ce mai populară, ideea unui venit universal de bază (UBI) atrăgând deopotrivă interesul economiştilor şi al lumii politice. Ideea acordării unui astfel de venit a fost recent susţinută şi de câştigători Premiului Nobel în economie, după cum nota forbes.com
Jurnalistul Marie-Cécile Renault abordează în Le Figaro subiectul, notând că Institutul Montaigne și oameni politici majoritatea de stânga susțin “o reorganizare a venitului minim social, cu o indemnizație unică de securitate socială sau cu un venit de bază”. Insistându-se pe regândirea mecanismelor anti-sărăcie pentru îmbunătățirea eficienței acestora.
Acesta a fost scopul lui Benoît Hamon în alegerile prezidențiale din 2017, cu "venitul său universal", notează Le Figaro. Pentru evidențierea în actualitate a temei, propunerea principală a socialistului Hamon era „venitul universal“, care se va traduce în creșterea veniturilor celor care câștigă sub 2.200 euro, activi independenți, muncitori, alți salariați. La aceasta adăugându-se finanțarea a sute de mii de locuri de muncă, creșterea ajutoarelor de stat și a salariului minim, scăderea timpului de lucru (deja de 35 ore/săptămână) ș.a.
Ideea a reapărut: zilele acestea, Institutul Montaigne, considerat liberal, a promovat consolidarea ajutoarelor și minimele sociale într-o "indemnizație unică de securitate socială". Ideea unui venit de bază, o singură plată lunară, fiind din ce în ce mai pregnantă.
Ca să facem o metaforă, subiectul este la fel de “universal” precum venitul propus. Spre exemplu, în Italia populiştii văd de asemenea UBI drept o soluţie pentru reducerea sărăciei. Mişcarea populistă Cinci Stele fiind aceea care „a impus ideea pe scena politică naţională, iar principalele partide sunt obligate să se implice“, spune Giorgio Freddi, profesor de ştiinţe politice la Univesitatea din Bologna.
Nu în ultimul rând, printre părerile contra se numără și aceea a lui Luzi Stamm, un membru al parlamentului elvețian, care a avertizat că introducerea venitului universal de bază ar afecta grav imigraţia în această ţară: „Dacă oferim fiecărui individ o anumită sumă de bani, atunci am avea miliarde de oameni care ar încerca să se mute în Elveția”.