Lectii pentru micii intreprinzatori
Suficient de multi bani
Mai mult de jumatate dintre conducatorii afacerilor mici (53%) spun ca ar fi fost mult mai usor sa reuseasca daca ar fi pornit la drum cu mai multi bani. In medie, micii intreprinzatori spun ca au pornit afacerea cu o suma in jur de 25.000 de dolari, dar jumatate dintre ei spun ca au pornit cu 10.000 de dolari sau mai putin. Startul cu un capital mai mic creste riscul de nereusita, daca noua afacere nu aduce succes si profit imediat. In aceasta privinta, 38% dintre manageri spun ca in primul an volumul afacerii a fost mai bun decat se asteptau, iar 35% recunosc ca a fost asa cum se asteptau. Oricum, in primul an, 25% dintre ei au avut rezultate mai scazute decat sperau.
Deloc surprinzator, profitul si pierderea din primul an arata tipare similare. Astfel, 34% dintre respondenti spun ca primul an de profit a fost mai bun decat se asteptau si 45% declara ca a fost conform asteptarilor. Unul din cinci manageri spune ca profitul din primul an a fost mai mic decat s-au asteptat. Managerii declara ca, in medie, dureaza mai mult de trei ani pentru ca firmele care sunt la inceput sa devina profitabile, ceea ce este o mare provocare, atunci cand incepi cu fonduri mici.
Aproape trei din patru manageri spun ca au folosit rezervele personale – cel putin in parte – pentru a porni afacerea. A doua mare sursa de bani a fost un “loan" sau o linie de credit facute la institutii financiare. Astfel, 37% au imprumutat bani pentru a incepe propria afacere. Alta sursa de fonduri o reprezinta familia si prietenii (24%), cartile de credit (21%), un partener de afaceri (14%) sau fondurile din afaceri anterioare, 12%.
Cheltuieli neasteptate
Unul din trei manageri declara ca cele mai neasteptate cheltuieli au implicat costurile cu angajatii. Aproape o cincime dintre costurile neprevazute s-au dus in productie si servicii, iar un procentaj similar spune ca au existat costuri neasteptate in zona de marketing si advertising.
Lectii invatate
Pe langa ideea ca trebuie sa pornesti cu mai multe fonduri, micii intreprinzatori sugereaza ca ar fi putut sa faca mai bine o mare parte din activitati. De exemplu, aproape jumatate au declarat ca acum ar cere si ar tine cont de sfaturile managerilor cu experienta in conducerea micilor organizatii. Patru din zece manageri sustin ca le-ar fi fost mult mai usor daca stiau ce inseamna managementul financiar, iar unul din trei manageri sustine ca ar fi trebuit sa ceara mai multe sfaturi si consultanta in ceea ce priveste domeniul juridic si al contabilitatii. Trei din zece cred ca ar fi trebuit sa cheltuiasca mai putin pe elemente neimportante pentru afacere, iar un procent similar sunt de parere ca ar fi trebuit sa se concentreze mai mult pe nevoile clientilor. Unul din cinci afirma ca trebuia sa acorde mai multa atentie concurentei, sa ceara mai multe sfaturi de la banca sau specialisti in finante si sa-si aleaga o locatie mai buna. Unul din zece a specificat ca ar fi trebuit sa angajeze mai multi oameni.
A fi mai bine pregatiti
Un alt domeniu care s-a dovedit vulnerabil este expertiza. Unul din cinci antreprenori declara ca nu a avut experienta atunci cand a pornit. In medie, ei au cel putin zece ani lucrati in sfera organizatiilor mici inainte de a-si incepe propria afacere. Evident, experienta si cunoasterea concurentei este extrem de folositoare in orice afacere. Dar cunoasterea domeniului in care intri in calitate de conducator al propriei firme nu este de ajuns. De exemplu, doar o treime dintre micii intreprinzatori urmeaza cursuri de management financiar inainte de a-si incepe propria afacere. Nu oricine are experienta pe o anumita zona de business are abilitatea de a duce catre succes o firma fara a primi asistenta in ceea ce priveste cheltuirea banilor, contabilitatea si gestionarea unei linii de credit.
Evident ca este foarte greu sa tii sub control cheltuielile fara sa ai un plan de afaceri. Cu toate acestea, doar 30% dintre micii intreprinzatori au pornit afacerea pe baza unui plan de afaceri scris.
Dintre acestia, doar doi din trei si-au propus sa tina cat mai aproape de acel plan de afaceri daca ar porni din nou afacerea. A fi mic intreprinzator iti aduce multe satisfactii. Dovada: 83% dintre ei declara ca ar face acelasi lucru. Iar trei din patru spun ca a avea propria afacere este mult mai rentabil din punct de vedere financiar decat sa lucreze ca angajat in acelasi domeniu. Oricum, sa devii un intreprinzator de succes nu este de loc usor. Potrivit celor care sunt pe val, una dintre cheile catre succes o reprezinta alocarea de timp pentru a te pregati. Mai trebuie sa pui deoparte ceva bani, sa cauti sfaturi de la cei care au reusit si sa tii cont de ele. Sa ceri sprijinul contabililor, juristilor si bancherilor si, mai ales, sa pregatesti un plan de afaceri scris.